Wij hebben een jubileum!

Eigenlijk hebben we dit jaar twee feestjes: wij bestaan 20 jaar en .nl bestaat 30 jaar! Dat vinden wij  een bijzondere mijlpaal waar we even bij stil willen staan.

SIDN-20jaar-website-artikel

Onze geschiedenis begint in de jaren '80

Onze voorgeschiedenis begint in de jaren ’80. Het internet was nog jong, maar er was behoefte aan een systeem om domeinnamen toe te wijzen. Want in die tijd hadden álle internetgebruikers een lijst met álle internetadressen. En die adressen waren allemaal nummers. Omdat er steeds meer adressen bijkwamen, werd het lastig om die lijst goed bij te houden. Als oplossing bedacht men het Domain Name System (DNS). Voortaan hoefde je geen lang nummer in te tikken, maar kon je een domeinnaam gebruiken. Dus SIDN.nl in plaats van 212.114.98.237.

Piet Beertema grondlegger van .nl

Beertema_thumbnail

Piet Beertema werkte als systeembeheerder bij het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI). Hij had het briljante idee om het .nl-topleveldomein aan te vragen voor Nederland. Dat deed hij bij Jon Postel, een Amerikaanse internetpionier. De aanvraag werd goedgekeurd en .nl was een feit. Op 1 mei 1986 registreerde het CWI de eerste .nl-domeinnaam: cwi.nl. Vanaf dat moment was .nl het eerste actieve landendomein buiten de VS. Leuk weetje: tot op de dag van vandaag heeft Piet Beertema de domeinnaam godfatherof.nl.

De start van SIDN

Het internet en het aantal gebruikers groeide in de jaren ’90 hard. Om te zorgen dat het registreren van domeinnamen goed verloopt, werd SIDN opgericht: de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. De initiatiefnemers waren Piet Beertema, Ted Lindgreen en Boudewijn Nederkoorn. Op 31 januari 1996 namen wij de taken van het CWI over.

Ons verhaal gaat verder: bekijk ook eens het overzicht van onze mijlpalen.

SIDN-logo_thumbnail

SIDN een kleurrijke organisatie

Inmiddels hebben we meer dan 5,6 miljoen .nl-domeinnamen geregistreerd en rond de 2,6 miljoen beveiligde .nl-domeinnamen met DNSSEC. Wij verbreden onze taken om een zorgeloos digitaal bestaan voor iedereen te steunen. Dat doen we door het extra diensten te ontwikkelen die de veiligheid van het internet bevorderen, maar ook door goede maatschappelijke initiatieven te ondersteunen. Lees meer over wat wij doen

Reacties

 • dinsdag 29 januari 2019

  Oplossingen

  Kopietje van paspoort roept weerstand op

  Thumb-privacy-computer-keyboard

  Nieuwe digitale identity-toepassingen zoals IRMA maken ouderwets legitimeren met een document overbodig

  Lees meer
 • donderdag 8 februari 2018

  Over SIDN

  SIDN fonds biedt nieuwe financieringskansen voor baanbrekende internetprojecten

  Idee+met+lef-overtuig+ons-SIDN+fonds-homepage

  Projecten gericht op kunstmatige intelligentie krijgen speciale aandacht.

  Lees meer
 • dinsdag 29 mei 2018

  Over SIDN

  Malafide website-detector wint vierde editie Dutch Open Hackathon

  Thumb-DOH2018-winners

  CrimeBusterBot als beste gekozen uit 23 deelnemende teams

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.