Domeinnaam registreren

Heb je een beschikbare domeinnaam gevonden? Registreer die dan bij een registrar (hostingprovider). Volg deze stappen om je domeinnaam te registreren.

Stappen voor het registreren van een domeinnaam

 1. Domeinnaam zoeken

  Zoek een domeinnaam via de balk: check hier je .nl-domeinnaam bovenaan deze pagina.

 2. Kies een registrar

  Na het intypen van je domeinnaam zie je gelijk een willekeurige selectie van 8 registrar. Zit de registrar van je keuze er niet bij? Maak dan een keuze uit de totale lijst die we beperken tot alleen aanbieders waar je als individu een domeinnaam kunt registreren.  Heb je speciale (beveiligings)wensen zoals DNSSEC of IPv6? Filter de lijst dan op aanbieders van deze diensten. Klik op de gewenste registrar dan kom je na je keuze direct op een speciale pagina van de aanbieder waar je de domeinnaam eenvoudig aanvraagt.

 3. Registreer

  Let op 2 zaken:

  1. Vul de juiste houder in

  Zorg ervoor dat je eigen naam of de naam van je organisatie als houder is ingevuld. Alleen een geregistreerd houder kan een domeinnaam verhuizen, na opheffing uit quarantaine halen of de domeinnaam overdragen aan een ander

  Tip: Voorkom misverstanden Zorg dat je nooit misverstanden kan krijgen over de houder. De medewerker die als houder is ingevuld, kan bijvoorbeeld van baan veranderen. Of als er 2 mensen op je adres B. de Vries heten, is het ook handig om dáár rekening mee te houden. Let er daarom extra goed op welke naam je invult bij de houder. En verandert er iets in je situatie? Pas je gegevens dan direct aan.

  2. Vul het juiste mailadres in

  Vul bij de administratieve contactpersoon een mailadres in, waarop je bereikbaar bent. Via dit mailadres houden we je op de hoogte van wijzigingen met je domeinnaam. Bovendien staat dit mailadres in de Whois: de gegevens die anderen kunnen opvragen over je domeinnaam. Het is handig om bij de technische contactpersoon een mailadres van jezelf in te vullen. Vaak doet je registrar dit al automatisch.

 4. Optie: Beveilig je domeinnaam

  Je kunt ervoor kiezen je domeinnaam extra te beveiligen.

 5. Je gaat akkoord met de voorwaarden

  1. Voor de registratie van je domeinnaam sluit je met ons een overeenkomst. Dit regelt jouw registrar. Door deze overeenkomst verbind je je aan de algemene voorwaarden voor .nl-domeinnaamhouders.

  2. Je sluit met je registrar een overeenkomst voor aanvullende diensten, zoals mail en hosting. Dit gebeurt meestal in hetzelfde aanvraagproces.

  Image .nl
 6. Je registrar doet bij ons de aanvraag

  Na je akkoord op de voorwaarden vraagt de registrar je domeinnaam aan. Wij kennen de domeinnaam toe op volgorde van binnenkomst. Zodra we akkoord zijn, nemen we de domeinnaam op in de .nl-zone. Dit duurt maximaal 1 uur vanaf het moment dat de registrar de aanvraag heeft ingediend bij SIDN.

 7. Check je gegevens via de Whois

  Typ hiervoor je domeinnaam in de zoekbalk bovenaan deze pagina. Klik op 'toon mij de gegevens'. Ga daarna akkoord met de voorwaarden en check je gegevens. Let er goed op dat je houdernaam en het mailadres van de administratieve contactpersoon klopt.

  En hierna: houd gegevens actueel

  Zorg dat je je contactgegevens actueel houdt; dat doe je via je registrar. Zo ben je voor ons altijd rechtstreeks bereikbaar. Meer hierover lees je via contactgegevens veranderen.

Veelgestelde vragen

Gebruik de balk bovenaan deze pagina: check hier je .nl-domeinnaam (Whois).

De genoemde datum en het tijdstip geven aan wanneer de quarantaineperiode eindigt. De domeinnaam komst pas vrij na een periode tussen de 0 en 3600 seconden (1 uur). Als de domeinnaam de status ‘Is vrij’ heeft kan een registrar de domeinnaam voor je registreren. Ben je de oude houder van de domeinnaam? Dan kun je de domeinnaam uit quarantaine laten halen via een registrar. Hoe je dit doet lees je op de pagina domeinnaam opheffen ongedaan maken.

Hiervoor kun je terecht bij je registrar; hij kan je gegevens aanpassen in onze administratie. Check goed of je domeinnaam daadwerkelijk op je eigen naam geregistreerd staat. Ook is het belangrijk dat je mailadres ingevuld is bij de administratieve contactpersoon. Naar dit mailadres sturen we informatie over eventuele wijzigingen op je domeinnaam.

Iedere registrar bepaalt zijn eigen tarieven. Vaak betaal je niet alleen voor de domeinnaam, maar voor een uitgebreider dienstenpakket. Bijvoorbeeld mail, hosting en website. Wij hebben geen invloed op deze tarieven.

Bij SIDN en privacy lees je meer over hoe we omgaan met je persoonsgegevens.

Downloads

Reacties

 • donderdag 21 december 2017

  Kennis

  SIDN steunt 'Later als ik groot ben'

  Thumb-screenshot-devolendammerslager.nl

  RTL4-programma onderstreept belang van digitale vaardigheden

  Lees meer
 • woensdag 13 juni 2018

  .nl-domeinnaam

  Merken en domeinnamen: de Coolblue-case

  Thumb-Coolblue

  Eén domeinnaam vs. meerdere domeinnamen

  Lees meer
 • vrijdag 1 december 2017

  Veilig internet

  Cybercriminelen haalden bijna $500.000 per dag aan advertentiegeld binnen

  Thumb-hacker-enters-the-computer

  Men maakte gebruik van domeinnamen die lijken op namen van grote merken

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.