Domeinnaam registreren

Heb je een beschikbare domeinnaam gevonden? Registreer die dan bij een registrar (hostingprovider). Volg deze stappen om je domeinnaam te registreren.

3 stappen voor het registreren van een domeinnaam

1. Domeinnaam zoeken

Zoek een domeinnaam via de whois balk: check hier je .nl-domeinnaam (via scrollen bovenaan deze pagina). Je krijgt dan ook hulp via de suggestietool.

2. Kies een registrar

Na het intypen van je domeinnaam zie je gelijk een willekeurige selectie van 8 registrar. Dit zijn partijen die aangesloten zijn bij SIDN en de domeinnaam voor jou bij ons registreren. Wil je ruimere keuze? Klik dan op 'Toon meer registrars'.

Tip: Beveilig je domeinnaam

Je kunt ervoor kiezen je domeinnaam extra te beveiligen. Klik bij registrars op 'toon meer registrars' en filter de lijst dan op aanbieders van deze diensten.

3. Registreer je domeinnaam

Je hebt een partij gevonden die bij jou past. Dan kun je nu je .nl-domeinnaam registreren. Belangrijke tips:

Tip 1: Vul de juiste houder in

Alleen een geregistreerd houder kan een domeinnaam verhuizen, na opheffing uit quarantaine halen of de domeinnaam overdragen aan een ander. • Registreer je voor je eigen bedrijf of in opdracht van je werkgever? Vul dan de naam van jouw bedrijf of het bedrijf waar je werkt als houder in. • Registreer je voor privé gebruik? Vul dan je eigen gegevens in.

Voorkom misverstanden over de houder

De medewerker die als houder is ingevuld, kan bijvoorbeeld van baan veranderen. Of als er 2 mensen op je adres B. de Vries heten, is het ook handig om dáár rekening mee te houden. En verandert er iets in je situatie? Geef de wijzigingen door aan je registrar.

Tip 2: Vul je woon- of kantooradres in

Vul bij het adres je woon- of kantooradres in. Het is niet toegestaan om hiervoor een postbus te gebruiken.

Tip 3: Vul het juiste mailadres in

Vul bij de administratieve contactpersoon een mailadres in, waarop je bereikbaar bent. Via dit mailadres houden we je op de hoogte van wijzigingen met je domeinnaam. Bovendien staat dit mailadres in de Whois: de gegevens die anderen kunnen opvragen over je domeinnaam. Het is handig om bij de technische contactpersoon een mailadres van jezelf in te vullen. Vaak doet je registrar dit al automatisch.

Rond je registratie af door voorwaarden te accepteren

1. Voor de registratie van je domeinnaam sluit je met ons een overeenkomst. Dit regelt jouw registrar. Door deze overeenkomst verbind je je aan de algemene voorwaarden voor .nl-domeinnaamhouders. 2. Je sluit met je registrar een overeenkomst voor aanvullende diensten, zoals mail en hosting. Dit gebeurt meestal in hetzelfde aanvraagproces.

Registratie definitief

Na je akkoord op de voorwaarden vraagt de registrar je domeinnaam aan. Wij kennen de domeinnaam toe op volgorde van binnenkomst. Zodra we akkoord zijn, nemen we de domeinnaam op in de .nl-zone. Dit duurt maximaal 1 uur vanaf het moment dat de registrar de aanvraag heeft ingediend bij SIDN.

Tip 1: Check je gegevens via de Whois

Typ hiervoor je domeinnaam in de Whois zoekbalk (scroll bovenaan deze pagina). Klik op 'toon mij de gegevens'. Ga daarna akkoord met de voorwaarden en check je gegevens. Let er goed op dat je houdernaam en het mailadres van de administratieve contactpersoon klopt.

Tip 2: Houd gegevens actueel

Zorg dat je je contactgegevens actueel houdt; dat doe je via je registrar. Zo ben je voor ons altijd rechtstreeks bereikbaar. Meer hierover lees je via contactgegevens veranderen.

Image .nl

Veelgestelde vragen

Gebruik de balk bovenaan deze pagina: check hier je .nl-domeinnaam (Whois).

De genoemde datum en het tijdstip geven aan wanneer de quarantaineperiode eindigt. De domeinnaam komst pas vrij na een periode tussen de 0 en 3600 seconden (1 uur). Als de domeinnaam de status ‘Is vrij’ heeft kan een registrar de domeinnaam voor je registreren. Ben je de oude houder van de domeinnaam? Dan kun je de domeinnaam uit quarantaine laten halen via een registrar. Hoe je dit doet lees je op de pagina domeinnaam opheffen ongedaan maken.

Hiervoor kun je terecht bij je registrar; hij kan je gegevens aanpassen in onze administratie. Check goed of je domeinnaam daadwerkelijk op je eigen naam geregistreerd staat. Ook is het belangrijk dat je mailadres ingevuld is bij de administratieve contactpersoon. Naar dit mailadres sturen we informatie over eventuele wijzigingen op je domeinnaam.

Iedere registrar bepaalt zijn eigen tarieven. Vaak betaal je niet alleen voor de domeinnaam, maar voor een uitgebreider dienstenpakket. Bijvoorbeeld mail, hosting en website. Wij hebben geen invloed op deze tarieven.

Bij SIDN en privacy lees je meer over hoe we omgaan met je persoonsgegevens.

Downloads

Reacties

 • vrijdag 14 december 2018

  .nl-domeinnaam

  Goede vooruitzichten voor online economie in 2019

  Thumb-Global-Business-Growth

  Groeicijfers en verwachtingen online ondernemers positief

  Lees meer
 • vrijdag 23 november 2018

  DNSSEC

  XS4ALL valideert DANE voor uitgaande mail

  Thumb-XS4ALL

  "DANE straks ook in klant-interface"

  Lees meer
 • maandag 9 april 2018

  Over SIDN

  SIDN Labs-medewerker promoveert op onderzoek naar phishing

  From-fishing-to-phishing-website

  Elmer Lastdrager, werkzaam bij SIDN Labs, onderzocht allerlei aspecten van phishing, 6 jaar lang. Op 9 februari promoveert Elmer op zijn onderzoek bij de Universiteit Twente.

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.