SIDN gaat geen .bv-domeinnamen uitgeven

Het plan van SIDN, bedrijf achter .nl en Norid, de Noorse registry die onder meer verantwoordelijk is voor .no, om het .bv-topleveldomein beschikbaar te maken voor de Nederlandse markt gaat niet door. De Noorse ministerraad besloot deze week om de dispensatie die daarvoor nodig is niet te verlenen.

Zowel Norid als SIDN vinden het jammer dat hiermee de samenwerking tussen de registry’s rondom .bv stopt. “SIDN beheert een van de grootste topleveldomeinen ter wereld. Ze staan internationaal in hoog aanzien voor hun kennis en expertise. Een samenwerking zou een geweldige bijdrage hebben geleverd aan de uitwisseling van deze kennis”, zegt Norid's General Manager, Hilde Thunem. SIDN wil nu het concept voor een platform met gevalideerde gegevens voor bedrijven introduceren voor .nl. “Een succesvolle implementatie van .bv zou van toegevoegde waarde zijn voor zowel de Nederlandse als de Noorse internetgemeenschap. We zijn nu van plan om het concept dat we ontwikkeld hebben voor .bv in de markt te zetten onder .nl”. zegt Roelof Meijer, algemeen directeur van SIDN.

Platform met gevalideerde gegevens

Norid is naast het topleveldomein .no ook verantwoordelijk voor .bv (Bouveteiland) en .sj (Svalbard en Jan Mayen). Ze krijgen regelmatig verzoeken van Nederlandse bedrijven die graag een .bv willen registreren. Dat was de reden voor Norid om samen met SIDN een innovatief voorstel uit te werken om .bv-domeinnamen beschikbaar te stellen voor Nederlandse BV’s. Dit voorstel bevatte ook het idee om een platform te creëren waarop bedrijven gevalideerde gegevens kunnen tonen. Consumenten én bedrijven kunnen deze datapagina raadplegen voordat ze iets kopen of zaken doen met een bedrijf.

Grote behoefte ondernemers om betrouwbaarheid online aan te tonen

Om er zeker van te zijn dat een dergelijke toepassing van .bv van toegevoegde waarde zou zijn voor Nederlandse BV’s, de ‘BV Nederland’, voor SIDN en voor onze omgeving hebben we dit de afgelopen periode uitgebreid onderzocht. Daaruit kwam naar voren dat er een grote behoefte onder ondernemers is aan transparantie en aan mogelijkheden om online aan te tonen dat ze ‘betrouwbaar’ zijn.

Volle kracht vooruit met platform met betrouwbare bedrijfsinformatie

Die behoefte is er natuurlijk niet alleen bij BV-eigenaren. Om die reden was SIDN al bezig om het platform los te koppelen van de .bv-extensie zodat ondernemers met andere rechtsvormen ook de mogelijkheid krijgen om bedrijfsinformatie te koppelen aan hun domeinnaam. Nu de Noorse overheid geen groen licht heeft gegeven om .bv-domeinnamen uit te gaan geven op de Nederlandse markt, gaat SIDN dan ook vol inzetten op dit platform. Hèt platform waarop je als bedrijf laat zien dat je een betrouwbare zakenpartner bent.

Reacties

 • dinsdag 26 februari 2019

  .nl-domeinnaam

  Agentschap Telecom houdt toezicht op SIDN

  Thumb-logo-Agentschap-Telecom

  Hoe we ‘aanbieder van essentiële diensten’ werden

  Lees meer
 • donderdag 25 april 2019

  SIDN Labs

  Enabling trust in network services through secure, stable, and transparent internets

  Thumb-trust

  A joint research program of SIDNLabs, University of Amsterdam, University of Twente, SURFnet and NLnet Labs

  Lees meer
 • maandag 3 december 2018

  Kennis

  Nederlander ruim 60 uur per maand online via smartphone

  Thumb-Trends-2018

  SIDN presenteert resultaten onderzoek Trends in internetgebruik 2018

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.