Overheden en leveranciers pushen gezamenlijk verdere adoptie IPv6

Streefbeeldafspraak in de maak

Alle Nederlandse overheidsorganisaties moeten eind 2021 via IPv6 bereikbaar zijn. Dat betekent dat al hun publieke mail- en webservers op dat moment verbindingen via IPv6 moeten ondersteunen. Overheden en leveranciers hebben daartoe een gezamenlijke intentieverklaring ondertekend. Begin deze maand sloten nog meer leveranciers zich bij dit initiatief aan.

De intentieverklaring is een initiatief van Logius, Forum Standaardisatie en VNG Realisatie om de adoptie van IPv6 te versnellen. Eerder al gaf Bart Knubben van Forum Standaardisatie aan dat leveranciers hun tools en diensten moeten verbeteren. "Belangrijk is dat softwareleveranciers en dienstverleners deze standaarden makkelijk toepasbaar en – beter nog – tot de standaardinstelling (default) maken." Daarbij zouden niet alleen de overheidsorganisaties zelf maar ook de grotere dienstverleners individueel aangesproken moeten worden.

Uitwisselingsbijeenkomsten

Overheidsorganisaties, leveranciers en dienstverleners zijn nu overeengekomen om alles doen wat in hun vermogen ligt om IPv6 te ondersteunen, zodat de overheidsservers inderdaad op tijd van IPv6 kunnen worden voorzien. Daarnaast roepen de ondertekenaars het Forum Standaardisatie op om een zogenaamde streefbeeldafspraak voor IPv6 te maken zoals eerder ook voor de internet-beveiligingsstandaarden TLS/HTTPS, DNSSEC, SPF/DKIM/DMARC, HSTS en STARTTLS/DANE is gedaan. Daar zal dan ook periodiek op gemeten en gerapporteerd worden. Afgelopen maand hebben betrokken partijen een drietal bijeenkomsten georganiseerd waarin gemeenten hun IPv6 cases presenteerden, ervaringen en plannen werden uitgewisseld en knelpunten geïdentificeerd. Tijdens deze bijeenkomsten is ook de basis voor de streefbeeldafspraak gelegd.

Reacties

 • woensdag 25 september 2019

  Veilig internet

  “De kracht van Alert Online zit in het partnernetwerk”

  Thumb-portrait-Patricia-Zorko

  Patricia Zorko: “De boodschap van Alert Online wordt alleen maar relevanter.”

  Lees meer
 • dinsdag 27 november 2018

  Over SIDN

  SIDN fonds steunt 8 nieuwe pioniersprojecten

  Thumb+logo+SIDN+fonds

  Grootste deel valt binnen het jaarthema van SIDN fonds: Responsible AI

  Lees meer
 • dinsdag 24 april 2018

  DNSSEC

  Ondertekening overheidsdomeinen loopt gestaag door

  Thumb+DNSSEC+news

  80% van de overheidswebsites is inmiddels gesigneerd

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.