Nieuwe boost IPv6-implementatie in Nederland

Wereldwijde adoptie van IPv6 zet door

Hoewel de groei in het gebruik van IPv6 twee jaar geleden wel is vertraagd, loopt de wereldwijde adoptie van IPv6 nog steeds gestaag door. Koplopers zijn India, de Verenigde Staten en China. Ondertussen levert de sterke achterstandspositie van Nederland ons economische schade op. Nieuwe initiatieven van SIDN en de Nederlandse overheid geven de adoptie van IPv6 hopelijk een nieuwe boost.

De adoptie van IPv6 loopt gestaag door. Tore Anderson, netwerk/infrastructuur-architect bij Redpill Linpro, merkt op dat er inmiddels meer dan 50 landen zijn met een IPv6-adoptie van minstens 10 procent (gebaseerd op de cijfers van Google). Die groei over de breedte sluit aan bij de analyse die George Michaelson, onderzoeker bij APNIC, deze zomer publiceerde. In de blog post 'IPv6 in 2019: Where to from here?' signaleert hij belangrijke verschillen in de adoptie zoals die nu verloopt en zoals dat twee jaar geleden ging.

Azië in opkomst

Twee jaar geleden was India nog verantwoordelijk voor 49 procent van de zichtbare IPv6-adressen (ten opzichte van de populatie), op afstand gevolgd door de VS met 22 procent.

APNIC-2017-pie-2

Inmiddels is die verdeling in belangrijke mate veranderd. India is "nog maar" verantwoordelijk voor 30 procent van de markt, de VS staat op 24 procent, en China is daar uit het niets als nummer drie met 10 procent bijgekomen.

APNIC-2019-pie-2

We schreven eerder al over hoe India en China IPv6 op grote schaal uitrollen. Voortrekker in India is de mobiele provider Reliance Jio, die een paar honderd miljoen Android-gebruikers naar IPv6-only heeft overgezet. De opkomst van China is te danken aan specifiek overheidsbeleid om IPv6 deze jaren grootschalig uit te rollen ('China Next Generation Internet', ingezet voor de Olympische Spelen in 2008). In 2025 moeten alle Chinese internetgebruikers op IPv6 aangesloten zijn [1, 2]. Volgens Michaelson hebben de huidige ontwikkelingen dan ook vooral te maken met concurrentie, overheidsbeleid en investeringsbeslissingen, niet zozeer met (cumulatieve) keuzen van individuele gebruikers.

Constante groei

De tweede constatering die Michaelson doet is dat de groei in IPv6-gebruik twee jaar geleden is vertraagd, maar sindsdien wel constant doorloopt (van exponentieel naar lineair?).

APNIC-IPv6world-20191018

In de rest van zijn analyse kijkt Michaelson naar de IPv6-adoptie van de grote partijen (Autonomous Systems) in de verschillende markten. Zo uitgesplitst zijn grote onderlinge verschillen en duidelijke sprongen te zien, kennelijk behorend bij individuele implementatieprojecten. Daarbij wordt ook duidelijk dat jongere bedrijven in het voordeel zijn: hun investeringen, en dus afschrijvingen in IPv4-only infrastructuur zijn beperkt. Op de site van 'World IPv6 Launch' kun je zien welke partijen wereldwijd aan kop gaan (in verkeer en adoptie).

WorldIPv6Launch-measurements-2019sep

Schade aan Nederlands innovatieklimaat

We hameren hier regelmatig op het feit dat Nederland wat betreft de adoptie van IPv6 (aan gebruikerszijde, nu 18 procent) sterk achterloopt op de ons omringende landen (Belgie: 51 procent, Duitland: 43 procent), en dat dat ons economische schade oplevert.

APNIC-IPv6-WesternEurope-oct2019

Een belangrijke oorzaak van deze achterstand ligt bij de grote access providers van Nederland: zowel KPN [1, 2, 3, 4, 5, 6] als Ziggo [1, 2, 3] als T-Mobile [1] als Vodafone [1] bieden hun internetgebruikers geen (volwaardige) dual-stack IPv6-verbinding aan, en met name KPN en Ziggo houden hun klanten al jaren ten onrechte voor dat ze binnenkort met de grootschalige uitrol gaan beginnen.

Incentive-regeling

Aan server-zijde gaat het inmiddels wel beter: samen met het Forum Standaardisatie en het Platform Internetstandaarden (die de stimulerende rol van de inmiddels opgeheven IPv6 Task Force heeft overgenomen) maken wij ons bij SIDN hard voor de verdere uitrol van IPv6. Zo heeft de financiële incentive-regeling voor registrars die we twee jaar geleden startten geresulteerd in een flinke stijging van het aantal Nederlandse DNS-, web- en mail-servers dat is voorzien van een IPv6-adres.

AOC-SIDN-IPv6 ontwikkeling nl zone-okt2019-diagram

Zoals je in bovenstaande grafiek kunt zien, steeg dat dat aandeel over de afgelopen tweeënhalf jaar grofweg van 10 naar 30 procent. De (relatief kleine) terugval in september is te wijten aan een registrar die voor zijn mail overstapte naar een externe dienstverlener. Die hoopt IPv6 (samen met DMARC en DKIM) voor het eind van dit jaar geïmplementeerd te hebben.

Een nieuwe boost

Om onze registrars te helpen bij de implementatie van IPv6 organiseerden wij afgelopen maand onder de vlag van SIDN Academy (in samenwerking met de Vereniging van Registrars) drie IPv6 workshops. Deze trainingen duurden een hele dag en waren voor registrars een goede gelegenheid om hun IPv6-kennis uit te breiden. Wij hopen en verwachten dat het aantal IPv6-bereikbare DNS-, web- en mail-servers hierdoor weer een nieuwe boost zal krijgen. Ondertussen timmert ook de overheid druk aan de weg om de adoptie van IPv6 te versnellen. Eerder deze maand ondertekenden Logius, VNG Realisatie, verschillende leveranciers, service providers en andere overheidsorganisaties de 'Intentieverklaring IPv6' De ambitie is dat de web- en mail-servers van alle overheidsorganisaties eind 2021 via IPv6 bereikbaar zijn. Die ambitie wordt nu door Forum Standaardisatie vastgelegd in een zogenaamde streefbeeldafspraak.

Reacties

 • dinsdag 11 juni 2019

  SIDN Labs

  Wie klopt daar? Het classificeren van recursieve resolvers bij autoritatieve nameservers

  Thumb-knocking-at-the-door

  Dankzij hun cachevermogen kunnen ze zoekopdrachten razendsnel uitvoeren.

  Lees meer
 • maandag 30 september 2019

  DNSSEC

  Stop niet met DNSSEC-validatie bij problematische domeinnamen

  Thumb-internet-security

  Beter stel je een Negative Trust Anchor in

  Lees meer
 • woensdag 20 februari 2019

  SIDN Labs

  .nl niet getroffen door wereldwijde kapingscampagne

  Thumb-skull-form-of-binary-code-on-computer-screen

  We gaan onze DNS-bewakingsvoorzieningen verder uitbreiden

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.