Google maakt locatie leidend, maar wil de gebruiker dat wel?

Eind oktober maakte Google een verandering in haar policy bekend. Vanaf nu is het niet meer mogelijk om zoekresultaten per land op te vragen door achter de domeinnaam de extensie van dat land te typen. Volgens Google een logische manier om de user experience te verbeteren. Volgens critici een beperking van de vrijheid om te zoeken wat je zelf wilt.

Andere resultaten voor dezelfde zoekopdracht

Google.nl gaf altijd andere resultaten voor dezelfde zoekopdracht dan google.de. Zocht je naar een boek in google.nl dan was de kans groot dat Bol.com een van de eerste resultaten was. Gaf je dezelfde zoekopdracht in google.de dan stond amazon.de bovenaan. Handig wanneer je specifiek voor een Duitse kennis iets wilt bestellen.

Per 1 november is dit veranderd

Of je nu google.nl intypt, google.com of google.mn (Mongolië). De zoekmachine behandelt je verzoek alsof je zoekt in Nederland. Volgens Google een logische stap, omdat 1 op de 5 zoekopdrachten inmiddels locatiegebonden is. Je kunt dit eventueel wel wijzigen in het instellingenmenu rechts onderin.

Meer locatiegebonden zoeken

Toch lijkt er achter deze stap meer schuil te gaan. Google heeft wereldwijd te maken met overheden die willen dat het bedrijf zoekresultaten aanpast aan lokale eisen. Het bekendste voorbeeld is het Europese ‘recht om vergeten te worden’. Hiervoor handelt Google inmiddels duizenden verzoeken per maand af. Als gebruikers meer locatiegebonden zoeken, is het eenvoudiger hun resultaten aan dergelijke eisen aan te passen en die van anderen ongemoeid te laten.

Advertenties customizen naar land

Ook is de vraag wie hier meer baat bij hebben: de gebruikers of de adverteerders? Wat opvalt, is dat gebruikers in verschillende landen voor dezelfde search andere resultaten krijgen, ook wanneer dat een local search is. Zoek maar eens met verschillende landeninstellingen naar een pizzeria in Arnhem. Welk belang heb ik als Arnhemmer erbij een ander resultaat te krijgen dan een Duitser die de stad bezoekt? Voor Google is het in ieder geval een prima kans om advertenties te customizen naar land van herkomst en zo winstgevende buitenlandse toeristen naar een ander resultaat te voeren dan locals die weten wat er te koop is.

Google bepaalt steeds meer wat wij mogen vinden

Het unheimische gevoel dat bij mij achterblijft, is dat bedrijven als Google steeds meer voor ons bepalen wat wij mogen vinden. En dat terwijl het internet juist zijn aantrekkingskracht ontleent aan haar diversiteit. Het is interessant om te zien of de trend doorzet en Google straks meer karakteristieken gaat gebruiken om zoekresultaten te pre-selecteren. Handig? Misschien, maar wel beperkend.

Reacties

Michiel_Hennekes

Michiel Henneke

Marketingmanager

+31 26 352 55 00

michiel.henneke@sidn.nl

 • donderdag 20 juni 2019

  Veilig internet

  5 tips om als startende ondernemer veilig online te gaan

  Ondernemer 1200x630

  1 op de 5 ondernemers krijgt jaarlijks te maken met cybercrime

  Lees meer
 • donderdag 31 mei 2018

  Veilig internet

  Hackman hackt Lieke van Lexmond

  Thumb-Hackman-versus-Lieke-veilige-thuisomgeving

  Campagne om veiligheidsbewustzijn te vergroten

  Lees meer
 • vrijdag 26 januari 2018

  Over SIDN

  Mensenrechten, daar voldoen we toch aan?

  Thumb-human-rights

  Human rights impact assessments voor registry’s

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.