Google behandelt alle domeinnaamextensies gelijk. Toch?

Combi domeinnaam en extensie moet logisch zijn

Eind april publiceerde de Domain Name Association (DNA) het rapport Hidden Advantages of a Relevant Domain Name. Het beschrijft de resultaten van een onderzoek naar de relatie tussen het gebruik van verschillende generieke domeinnaamextensies en de ranking door Google (SEO). Het resultaat kan in één zin worden samengevat: een aantrekkelijke domeinnaam doet ertoe.

Thumb Google Search

Domeinnamen onder ccTLD’s ranken hoger in het bijbehorende land

Over de relatie tussen een domeinnaam en zoekmachines wordt regelmatig gepubliceerd. Google zelf hanteert daarbij het eenvoudige standpunt dat alle domeinnamen gelijk behandeld worden. Wel is het zo dat websites met een domeinnaam onder het landendomeinen (ccTLDs) in het bijbehorende land  hoger gerankt worden dan elders. Vertaald naar de praktijk zou dit neerkomen op het volgende: een website met een .nl-domeinnaam zou in Nederland gemiddeld hoger in Google’s ranking moeten eindigen dan een .de-website, terwijl het in Duitsland omgekeerd is. Een website onder het, formeel ‘generieke’, domein .amsterdam, zou minder hoog moeten ranken in Amsterdam dan een .nl-website.

DNA onderzocht gepercipieerde verschillen

Zo zou het tenminste moeten zijn, want in de praktijk lijkt een .amsterdam-website wel degelijk goed te ranken in Amsterdam. Ook lijkt een extensie als .com toch een streepje voor te hebben op minder bekende extensies. Dat maakt eigenaren van domeinnamen vaak huiverig om nieuwe extensies te proberen. Reden voor brancheorganisatie DNA om in de praktijk te onderzoeken of die gepercipieerde verschillen echt zijn en wat daaraan ten grondslag ligt. Ze deden dat door trefwoorden als domeinnaam te registreren onder relatief kleine en onbekende extensies en te voorzien van een website. Vervolgens lieten ze deze concurreren met sites die hetzelfde of een vergelijkbaar trefwoord in de domeinnaam hadden, maar eindigden op .com.

Combinatie van domeinnaam en extensie moet logisch zijn voor gebruiker

Hun conclusie was dat onbekende extensies hoog kunnen scoren, als de combinatie van domeinnaam en extensie logisch overkomt bij de gebruiker. Een voorbeeld was een SEO-bureau waarvoor seo.agency werd geregistreerd. Op het trefwoord seo agency bereikte deze site al snel een positie op de 1e pagina van de organische resultaten. Een knappe prestatie wanneer je bedenkt dat de concurrentie op deze term in de VS hoog is.

Aansprekende semantische combinaties komen organische ranking ten goede

Wat het onderzoek aantoont is dat een onbekende generieke extensie als .agency niet onder hoeft te doen voor een bekende als .com. De reden wordt in het rapport niet met zoveel woorden benoemd, maar lijkt te zitten in de menselijke factor. De onderzochte domeinnamen vormden allemaal een aansprekende semantische combinatie (seo.agency, thefun.singles, diamonds.pro). Google kijkt voor haar ranking sterk naar de relevantie van een site voor gebruikers. Klaarblijkelijk spreken dergelijke combinaties gebruikers dermate aan dat zij snel geneigd zijn op de link te klikken. Dit komt de organische ranking ten goede.

Uitkomsten vragen om nader onderzoek

Het onderzoek biedt zeker geen volledig antwoord op de vraag of Google alle domeinnaamextensies gelijk behandelt. Zo is er geen case met een landendomein onderzocht. Hoe zou thefun.singles in Nederland scoren in vergelijking met thefunsingles.nl? Ook is niet onderzocht wat de ranking van concurrerende .com-domeinnamen gedurende het onderzoek beïnvloedde. Wellicht een interessant onderzoek voor mijn collega’s van SIDN Labs?

Leef je in in de gebruiker

Wat het wel duidelijk maakt is dat de keuze van een domeinnaam in de eerste plaats een kwestie is van je inleven in de gebruiker. Wat spreekt hem aan? Waar zal hij sneller op klikken? Dat is uiteindelijk meer een kwestie van intuïtie dan van harde cijfers.Het volledige rapport vind je op www.thedna.org.

Reacties

 • woensdag 26 juni 2019

  Veilig internet

  IoT, cybersecurity & productontwikkeling: de Samsung-case

  samsung

  Show some balls!

  Lees meer
 • dinsdag 9 oktober 2018

  .nl-domeinnaam

  40.000 bezoekers op pannenkoekhuiswebsite dankzij Lubach

  Thumb_ZondagmetLubach_Arjen-Lubach_C_-Merlijn-Doomernik

  Kritisch kijken naar je domeinnamenportfolio loont

  Lees meer
 • donderdag 20 juni 2019

  Veilig internet

  5 tips om als startende ondernemer veilig online te gaan

  Ondernemer 1200x630

  1 op de 5 ondernemers krijgt jaarlijks te maken met cybercrime

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.