Hoe zorg ik voor een unieke domeinnaam?

Een unieke domeinnaam is belangrijk voor je bedrijf. Zo kunnen (potentiële) klanten je online goed vinden. Helaas bedenken verschillende ondernemers soms dezelfde naam, waardoor je in de knel komt met je domeinnaam.

Check vooraf of je naam al gebruikt wordt

Het is belangrijk voor het registreren van de door jou gekozen domeinnaam te controleren of iemand deze naam al gebruikt voor zijn bedrijf. Dit kun je controleren door een onderzoek te doen op het internet, te kijken of er al een Kamer van Koophandel registratie bestaat met deze naam en te controleren of de naam misschien als merk is gedeponeerd (bijvoorbeeld bij het Benelux merkenbureau).

Voorkom dat je een claim aan je broek krijgt

Als je dit van te voren niet controleert en je onrechtmatig gebruik maakt van een domeinnaam die inbreuk maakt op de handels- of merkregistratie van een ander bedrijf, kan er een claim tegen je ingediend worden. Het gevolg kan zijn dat je de domeinnaam niet meer mag gebruiken of dat je deze moet overdragen aan de andere partij.

Wat kun je doen als een andere ondernemer jouw naam gebruikt

Andersom geldt dit natuurlijk ook: een andere ondernemer mag niet zomaar jouw handelsnaam in zijn domeinnaam gebruiken. Hier kun je zelf juridische stappen tegen ondernemen of je kunt gebruik maken van de geschillenregeling voor .nl-domeinnamen.

Als ondernemer wil je natuurlijk ook voorkomen dat criminelen aan de haal gaan met jouw zorgvuldig opgebouwde naamsbekendheid. Een negatieve ervaring met een nepwebshop kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat mensen voortaan de nieuwsbrieven met acties negeren of niet meer in een bepaalde webshop durven te bestellen. Je loopt het risico dat je klanten jouw merk niet meer vertrouwen. En dat heeft gevolgen voor de merkwaarde, reputatie en uiteindelijk voor je omzet. Een van de dingen die je kunt doen om online merkmisbruik te voorkomen is gebruik te maken van onze domeinnaambewakingsservice, kortweg DBS. Je krijgt dan direct een seintje als iemand een domeinnaam registreert die lijkt op jouw merk of domeinnaam. Lees meer over DBS.

Start je een nieuw bedrijf, voer dan eerst al deze checks uit. Registreer dan de door jouw gewenste domeinnaam en schrijf je daarna pas in bij de Kamer van Koophandel.

Downloads

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.