Werk aan de winkel voor nieuwsmedia

De beveiliging van domeinnamen in de journalistieke sector blijft achter. Dit blijkt uit recent onderzoek dat we hebben uitgevoerd naar websites van kranten en omroepen. Slechts 15% van de Nederlandse kranten en nieuwsomroepen heeft zijn domeinnaam beveiligd met DNSSEC. Bezoekers van deze websites lopen hierdoor het risico omgeleid te worden.

Meerderheid media geen DNSSEC

We hebben de domeinnamen van alle dagelijks verschijnende Nederlandse kranten (landelijk en regionaal) en nieuwszenders (landelijk en regionaal) gecontroleerd op de aanwezigheid van DNSSEC-beveiliging. Bij maar liefst 85% van de websites bleek de cryptografische beveiliging niet te zijn ingeschakeld. Van de regionale nieuwswebsites blijkt bijvoorbeeld alleen Omrop Fryslân beveiligd met DNSSEC. Ook bij de landelijke media blijkt de afwezigheid van DNSSEC eerder regel dan uitzondering. Op dit moment is bijna 50% van alle .nl-domeinen ondertekend met DNSSEC; de websites van nieuwsmedia lopen wat dat betreft dus flink achter.

Moderne internetstandaarden

Op het gebied van domeinnaambeveiliging valt er nog veel terrein te winnen in de nieuwswereld. Kranten en nieuwsomroepen doen er verstandig aan hun websites te beveiligen en ervoor te zorgen dat deze voldoen aan de modern internetstandaarden. Gebruik de tool op www.internet.nl om te controleren of een nieuwswebsite moderne internetstandaarden zoals DNSSEC of HTTPS gebruikt.

Downloads

Reacties

Marnie-van-Duijnhoven_Thumbnail

Marnie van Duijnhoven

Woordvoerder

+31 6 46 10 85 22

communicatie@sidn.nl

 • dinsdag 9 januari 2018

  SIDN Labs

  Hoe we IPv6 meten voor de Registrar Scorecard

  Thumb-IPv6

  Zo gaan we te werk

  Lees meer
 • dinsdag 20 november 2018

  Over SIDN

  ECP jaarcongres 2018: het verhaal van digitaal: beweging & verbinding

  ECP-2018-thumnail

  21e editie van het jaarcongres ECP

  Lees meer
 • donderdag 6 december 2018

  .nl-domeinnaam

  Meedenken, meepraten, meedoen

  Thumb-lagerhuis-SIDN-Connect-2018

  Pittige discussies tijdens het SIDN Lagerhuis

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.