Tweede SIDN TechTalk op 18 september

Meld je aan!

Op woensdag 18 september organiseren wij op ons kantoor de tweede SIDN TechTalk. Bij SIDN werken we in het hart van het internet in Nederland. Een interessant speelveld, waar we nauw samenwerken met universiteiten en hogescholen. En deelnemen aan diverse (internationale) werkgroepen op het gebied van abuse, veiligheid en data. Ook hebben we relaties met veel interessante (tech)partijen in Nederland. Hoe mooi is het om al deze kennis breder te delen?

Voor wie?

Techneuten & studenten uit de regio Arnhem met passie voor hun vak, die openstaan voor nieuwe ontwikkelingen en kennis willen delen.

Programma

18.00 – 19.00 uur: Inloop

Als je nog niet gegeten hebt, zorgen wij voor een lekkere maaltijd.

19.00 – 19.30 uur: Talk 1

Online identificatie met IRMA – Jean Popma

Met IRMA (staat voor: I Reveal my Attributes) kun je op een privacy-vriendelijke, beveiligde manier eigenschappen (attributen) van jezelf onthullen (zoals: ik ben boven de 18), zonder dat je andere, niet-relevante informatie over jezelf weggeeft. Via zulke attributen kun je jezelf authenticeren bijvoorbeeld om in te loggen op een webpagina. Daarnaast kunnen IRMA-attributen ook gebruikt worden voor versleuteling en voor ondertekening. IRMA won dit jaar de Internet Innovatie Award 2019. Wat zijn de principes van dit stelsel en hoe verloopt de implementatie?

Over Jean Popma

Jean Popma is bestuurslid van de Stichting Privacy by Design, de stichting die verantwoordelijk is voor de verdere ontwikkeling van IRMA. Hij is daarnaast als projectmanager Applied Security Research verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen en in die rol verantwoordelijk voor de realisatie van privacy-vriendelijke systemen voor de opslag en het delen van wetenschappelijke medische data. Hij heeft ruime ervaring als ICT-manager en als Security Officer binnen de Radboud Universiteit.

19.30 – 20.00 uur: Talk 2

Infrastructure security – Benno Overeinder

Recente incidenten waarbij domeinnamen ‘gekaapt’ worden (en daarmee de controle over de services in het domein) of waarbij cryptocurrency wordt gestolen, zijn zorgvuldig geplande aanvallen op onze internetinfrastructuur. In de presentatie gaat Benno in op recente en minder recente internetstandaarden die dergelijke aanvallen kunnen voorkomen of in ieder geval direct zichtbaar maken.

Over Benno Overeinder

Benno Overeinder is directeur van NLnet Labs. Een stichting die open source-software ontwikkelt en bijdraagt aan open standaarden. Benno heeft bijzondere interesse in de stabiliteit en veiligheid van de internetinfrastructuur en de privacy van eindgebruikers.

20.00 – 20.30 uur: Talk 3

DNS big data – Maarten Wullink

In deze presentatie vertelt Maarten over de manier waarop we gebruik maken van big data voor het DNS. Elke dag verwerken onze nameservers ongeveer 2 miljard DNS-queries. Een groot deel hiervan gebruiken we voor onderzoek met als doel om de .nl-zone nog veiliger en stabieler te maken. Om dit op een efficiënte manier te doen, ontwikkelden we ENTRADA (ENhanced Top-level domain Resilience through Advanced Data Analysis). We maken gebruik van Hadoop, Amazon S3 en Athena om deze data te analyseren. Maarten vertelt je meer over de mogelijkheden.

Over Maarten Wullink

Maarten Wullink is research engineer bij SIDN Labs en houdt zich voornamelijk bezig met DNS big data en het bedenken van nieuwe concepten en het ontwikkelen van prototypes hiervoor. Een mooi voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van het ‘big data-platform’ ENTRADA.

20.30 – 21.00 uur: Borrel & napraten

Waar?

Op ons kantoor in Arnhem. Adres: Meander 501, 6825 MD, Arnhem

Kosten?

Deelname aan de SIDN TechTalk is gratis.

Geïnteresseerd?

 • Het is verplicht om je te aan te melden voor deze bijeenkomst via Meetup. We hebben plek voor max. 60 deelnemers! Meld je hier aan voor de derde SIDN Techtalk op 11 december.

 • Word lid van onze Meetup-groep en blijf op de hoogte van al onze toekomstige TechTalks.

Aanmelden /afmelden

We rekenen op je komst en hebben voor max. 60 mensen plek. We willen zoveel mogelijk mensen een kans geven om erbij te zijn. Daarom werken we met het volgende no-show principe: mensen die zich aanmelden en zich 1 dag van tevoren of op de dag zelf nog afmelden krijgen een gele kaart. Twee gele kaarten is rood en betekent dat je voorlopig niet mag deelnemen aan een SIDN TechTalk.

 • donderdag 14 november 2019

  Kennis

  Voorwaarden voor aanvragen domein voor stad of regio ongewijzigd

  Thumb-locations-marked-with-pins-on-the-world-map

  Nieuwe aanvraagronde verwacht in 2021 of 2022

  Lees meer
 • vrijdag 13 december 2019

  Kennis

  Terugblik derde SIDN TechTalk

  Derde SIDN Techtalk

  Download de presentatie van Wido Potters

  Lees meer
 • dinsdag 26 februari 2019

  Over SIDN

  Future internets: werken aan een beter internet

  Thumb-abstract-technical-background

  Nederland moet weer voorop gaan lopen

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.