SIDN blijft registry service provider voor .amsterdam

Gemeente Amsterdam tekent voor 5 jaar bij

Onlangs zette de gemeente Amsterdam haar handtekening onder een verlengingsovereenkomst voor het topleveldomein (TLD) .amsterdam. Dit betekent dat SIDN, net als de afgelopen jaren het geval was, blijft optreden als provider voor de technische infrastructuur (zgn. registry service provider). De nieuwe overeenkomst geldt voor 5 jaar. De gemeente Amsterdam koos opnieuw voor SIDN vanwege onze deskundigheid en ervaring met .nl, onze veilige en stabiele technische infrastructuur en de prettige samenwerking in de afgelopen periode.

Expertise van SIDN is doorslaggevend

De gemeente Amsterdam is vooral positief over de samenwerking omdat we ze naast de stabiele technische infrastructuur ook ondersteuning bieden in de vorm van advies over ontwikkelingen binnen ICANN en bij de afhandeling van geschillen rondom .amsterdam-domeinnamen. Ook leveren we tweedelijns support aan de .amsterdam-registrars en dotAmsterdam b.v., de registry van het domein.

Bijna 27.000 .amsterdam-domeinnamen

De introductie van ‘.amsterdam’ was 5 jaar geleden onderdeel van een brede wereldwijde trend. Steden als Londen, New York en veel andere hebben met succes hun ‘digitale grondgebied’ opengesteld om meer ruimte te geven aan economische groei op digitaal vlak. Zowel bedrijven als particulieren blijken in steden als New York, Berlijn en dus ook Amsterdam zeer grote belangstelling te hebben om op die extensies hun digitale diensten en winkels (verder) te ontwikkelen. Inmiddels zijn er bijna 27.000 .amsterdam-domeinnamen geregistreerd. Daarmee staat .amsterdam op nummer 6 van alle zogenaamde city-TLD’s na Tokyo, New York, Berlijn, Londen en Keulen.

Domeinnaamextensies voor een stad of regio

.amsterdam, .berlin (Berlijn), .cat (Catalonië), .frl (Friesland) zijn allemaal voorbeelden van zogenaamde geo-TLD’s: een domeinnaamextensie voor een stad of regio. Domeinnaamextensies voor steden worden ook wel city-TLD’s genoemd. Geo-TLD’s zijn er al bijna 20 jaar, maar de meeste zijn gestart in 2012. Toen is ook .amsterdam aangevraagd door de gemeente Amsterdam.

Nieuwe aanvraagperiode verwacht in 2021

De Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) is de onafhankelijke organisatie die wereldwijd verantwoordelijk is voor het toekennen van geo-TLD’s. Hiervoor gebruikt de organisatie ‘windows’ (specifieke aanvraagperiodes) van enkele maanden waarbinnen je een nieuw topleveldomein kunt aanvragen. Op dit moment bereidt ICANN en nieuw aanvraagperiode voor, die naar verwachting in 2021 opengaat.

Reacties

 • dinsdag 18 februari 2020

  .nl-domeinnaam

  Stockholm stapt over van .se naar .stockholm

  Thumb-old-town-in-Stockholm-Sweden.jpg

  Eerste Zweedse stad met eigen domeinnaamextensie

  Lees meer
 • dinsdag 24 april 2018

  DNSSEC

  2 nieuwe DNSSEC-validerende DNS-diensten gelanceerd

  Thumb+DNSSEC+news

  De afgelopen weken zijn 2 nieuwe DNS-diensten voor het brede publiek gelanceerd, beide voorzien van DNSSEC-validatie.

  Lees meer
 • zondag 17 juni 2018

  Veilig internet

  Het groene slotje biedt geen garanties. Maar wat dan wel?

  Thumb-https

  Hoe laat je zien dat jouw website wel betrouwbaar is?

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.