SIDN blijft registry service provider voor .amsterdam

Gemeente Amsterdam tekent voor 5 jaar bij

Onlangs zette de gemeente Amsterdam haar handtekening onder een verlengingsovereenkomst voor het topleveldomein (TLD) .amsterdam. Dit betekent dat SIDN, net als de afgelopen jaren het geval was, blijft optreden als provider voor de technische infrastructuur (zgn. registry service provider). De nieuwe overeenkomst geldt voor 5 jaar. De gemeente Amsterdam koos opnieuw voor SIDN vanwege onze deskundigheid en ervaring met .nl, onze veilige en stabiele technische infrastructuur en de prettige samenwerking in de afgelopen periode.

Expertise van SIDN is doorslaggevend

De gemeente Amsterdam is vooral positief over de samenwerking omdat we ze naast de stabiele technische infrastructuur ook ondersteuning bieden in de vorm van advies over ontwikkelingen binnen ICANN en bij de afhandeling van geschillen rondom .amsterdam-domeinnamen. Ook leveren we tweedelijns support aan de .amsterdam-registrars en dotAmsterdam b.v., de registry van het domein.

Bijna 27.000 .amsterdam-domeinnamen

De introductie van ‘.amsterdam’ was 5 jaar geleden onderdeel van een brede wereldwijde trend. Steden als Londen, New York en veel andere hebben met succes hun ‘digitale grondgebied’ opengesteld om meer ruimte te geven aan economische groei op digitaal vlak. Zowel bedrijven als particulieren blijken in steden als New York, Berlijn en dus ook Amsterdam zeer grote belangstelling te hebben om op die extensies hun digitale diensten en winkels (verder) te ontwikkelen. Inmiddels zijn er bijna 27.000 .amsterdam-domeinnamen geregistreerd. Daarmee staat .amsterdam op nummer 6 van alle zogenaamde city-TLD’s na Tokyo, New York, Berlijn, Londen en Keulen.

Domeinnaamextensies voor een stad of regio

.amsterdam, .berlin (Berlijn), .cat (Catalonië), .frl (Friesland) zijn allemaal voorbeelden van zogenaamde geo-TLD’s: een domeinnaamextensie voor een stad of regio. Domeinnaamextensies voor steden worden ook wel city-TLD’s genoemd. Geo-TLD’s zijn er al bijna 20 jaar, maar de meeste zijn gestart in 2012. Toen is ook .amsterdam aangevraagd door de gemeente Amsterdam.

Nieuwe aanvraagperiode verwacht in 2021

De Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) is de onafhankelijke organisatie die wereldwijd verantwoordelijk is voor het toekennen van geo-TLD’s. Hiervoor gebruikt de organisatie ‘windows’ (specifieke aanvraagperiodes) van enkele maanden waarbinnen je een nieuw topleveldomein kunt aanvragen. Op dit moment bereidt ICANN en nieuw aanvraagperiode voor, die naar verwachting in 2021 opengaat.

Reacties

 • donderdag 21 februari 2019

  Veilig internet

  Denk mee over het internet, internetgebruik, veiligheid, privacy en domeinnamen

  SIDN-panel-dame-thumbnail

  Meld je aan voor het SIDN Panel!

  Lees meer
 • maandag 25 februari 2019

  Kennis

  Een nieuwe carrière als programmeur voor statushouders

  Thumb-HackYourFuture-1

  HackYourFuture biedt vluchtelingen de tools om toe te treden tot de arbeidsmarkt

  Lees meer
 • woensdag 13 juni 2018

  .nl-domeinnaam

  Merken en domeinnamen: de Coolblue-case

  Thumb-Coolblue

  Eén domeinnaam vs. meerdere domeinnamen

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.