Amsterdam (.amsterdam), Berlijn (.berlin), Catalonie (.cat) en Friesland (.frl) hebben hét al: een eigen domeinnaamextensie voor hun stad of regio. Verdient jouw stad of regio ook een eigen domeinextensie? Ja, toch?! Vanaf 2021 verwachten wij dat het weer mogelijk is een zogenaamde geo-TLD aan te vragen. SIDN helpt je graag met de aanvraag en het beheer. op deze pagina lees je er meer over.

Meer informatie over geo-TLD's:

Wat is een geo-TLD?

De afkorting TLD staat voor Top Level Domain (topleveldomein) en verwijst naar het deel van een domeinnaam rechts van de punt. De bekendste TLD’s in Nederland zijn .com en .nl. TLD’s met 2 karakters horen bij een erkende staat (.nl voor Nederland). Alle andere TLD’s bestaan minimaal uit 3 karakters.

Amsterdam_thumbnail-1

Geo-TLDs zijn er al bijna 20 jaar, maar de meeste zijn gestart in 2012. Toen is ook .amsterdam aangevraagd door de gemeente Amsterdam. SIDN treedt daarbij op als provider voor de technische infrastructuur (zgn. registry service provider).

Wat zijn de voordelen van een geo-TLD voor mijn stad of regio?

 • Citymarketing: domeinnamen met een stads TLD geven de stad meer uitstraling.

 • Versterking van de band tussen stad en bedrijf: bedrijven die een geo-TLD gebruiken verhuizen vinden zich sterk aan de regio of stad. Voorbeeld reclamebureau.amsterdam.

 • Betere profilering van diensten: denk aan diensten van gemeente of provincie, of toeristische websites.

Wat zijn de aanvraagvoorwaarden voor een geo-TLD?

De Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) is de onafhankelijke organisatie die wereldwijd verantwoordelijk is voor het toekennen van geo-TLD’s. Hiervoor gebruikt de organisatie ‘windows’ (een specifieke aanvraagperiode) van enkele maanden waarbinnen je jouw geo-TLD-aanvraag kunt indienen. Op dit moment bereidt ICANN een nieuw ‘window’ voor, dat naar verwachting in 2021 opengaat.

ICANN logo

Een ‘window’ komt niet vaak voor: vaak zitten er jaren tussen. Dus wil je die gelegenheid niet missen! De voorwaarden waaraan je moet voldoen verschillen per window. Voor het komende window zijn ze nog niet bekend. Wij verwachten dat de aanvrager in ieder geval aan de volgende voorwaarden moet voldoen:

 • Je moet aantonen dat jij en jouw partners in staat zijn het domein technisch en operationeel draaiende te houden. Kennis van de techniek achter domeinnamen speelt daarbij een rol, maar ook financiële continuïteit.

 • Je moet aantonen vertegenwoordiger te zijn van het bestuur van de stad of regio. De naam moet bovendien voldoende onderscheidend zijn van andere steden of regio’s.

 • Je moet aantonen dat je optreedt tegen misbruik vanuit de geo-TLD (phishing, cybercrime).

Wat komt er kijken bij het beheer van een geo-TLD?

Omdat bovengenoemde voorwaarden, zaken zijn die vaak niet tot de corebusiness van je onderneming horen, werken de meeste aanvragers samen met een zogenaamde registry service provicer (RSP). Een RSP is een partij die bekend is met de domeinnamenwereld en die de geo-TLD uit naam van de aanvrager draaiend houdt. Zo is SIDN de RSP van .amsterdam namens de gemeente Amsterdam. Een RSP neemt in de praktijk de meeste beheerstaken van een aanvrager over. Dat is niet verplicht, maar maakt de aanvraag en het beheer wel veel makkelijker, omdat een RSP vaak al een bestaand track record heeft. Beheerstaken die de RSP doorgaans overneemt zijn:

 • Opzet en beheer technische infrastructuur waarmee je de geo-TLD en subdomeinnamen ontsluit voor internetgebruikers (via DNS).

 • Verzorgen van aanvragen en mutaties van domeinnamen onder de geo-TLD voor de aanvrager zelf en door hem aangewezen partijen (bijvoorbeeld een reclamebureau).

 • Detectie en aanpak van aantoonbaar misbruik. Bijvoorbeeld malware die via een site onder de geo-TLD verspreid wordt.

 • Compliance: zorgdragen dat alles voldoet aan de eisen die ICANN stelt en voldoen aan audits vanuit ICANN.

Daarnaast kan een RSP ook helpen met juridische, beleidsmatige en commerciële afwegingen rond de geo-TLD. Meer weten? Vraag direct meer info aan.

Waarom is SIDN een goede partner bij een geo-TLD?

Als je jouw geo-TLD bij ons onderbrengt beschik je via onze registry-backend services over alle deskundigheid en (technische) middelen die we in huis hebben. Onze systemen voldoen aan alle eisen van ICANN. Je kiest zelf welke aanvullende diensten je wilt gebruiken, zoals uitgebreide monitoring, ICANN consultancy of rapportages. En je profiteert natuurlijk van onze jarenlange ervaring met .nl. Concrete ondersteuning:

 • Ondersteuning bij alle technische-, juridische- en beleidsmatige zaken.

 • Gebruik van de systemen van .nl, een van de veiligste netwerken wereldwijd.

 • Gebruik van ons grote distributienetwerk van zo’n 1.300 .nl-registrars.

 • Profiteer van onze ruim 30 jaar ervaring in het draaien van een internetextensie.

Meer weten?

Lees meer informatie over SIDN als registry service provider of neem contact op met Pim Pastoors onze Productmanager via pim.pastoors@sidn.nl .

Pim-Pastoors

Pim Pastoors

Productmanager

+31 6 570 454 07

pim.pastoors@sidn.nl

Pim-Pastoors

Pim Pastoors

Productmanager

+31 6 570 454 07

pim.pastoors@sidn.nl

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.