SIDN analyseert .nl

In onze nieuwe videoserie SIDN analyseert .nl nemen we bekende .nl-websites onder de loep. Waar komt hun succes vandaan? Wat doen zij anders dan hun concurrenten? In de eerste aflevering stappen we in de wereld van online warenhuis fonQ.nl. Je krijgt praktische ondernemers- en beveiligingstips van fonQ en SIDN, waarmee je direct zelf aan de slag kunt. Hieronder lees je ook relevante vaktermen die in de video naar voren komen.

SIDN analyseert fonQ - video

Wat maakt een webshop succesvol? In SIDN analyseert fonQ zien we hoe fonQ strategische keuzes maakt en zo succes boekt. Bekijk nu de volledige documentaire:

Abonneer je op ons YouTube-kanaal om in het najaar de nieuwe SIDN anlyseert video's te zien.

Over SIDN

SIDN regelt de registratie van.nl-domeinnamen en doet meer: we delen bijvoorbeeld onze kennis, steunen initiatieven voor een beter internet en ontwikkelen diensten die bijdragen aan een zorgeloos internet voor iedereen. Wat dat in de praktijk betekent laten wij zien in SIDN Analyseert. We kijken naar de visie van de geïnterviewde bedrijven op de domeinnamenmarkt en we nemen de techniek achter de domeinnaam onder de loep.

Relevante termen uitgelegd

In de video 'SIDN analyseert' bepreken we een aantal vaktermen die voor online ondernemers relevant zijn. Hieronder vind je een korte omschrijving en soms een link naar meer informatie.

Registrar

Een domeinnaam registreer je altijd via een zgn. registrar, in de volksmond meestal provider genoemd. Veel van de genoemde diensten en standaarden kun je via je registrar of een reseller van die registrar regelen. Meer weten over registrars?

Domeinnaambewakingsservice

Met deze dienst van SIDN bescherm je eenvoudig je online merk tegen phishing en reputatieschade. Met de Domeinnaambewakingsservice (DBS) waarschuwen we je vooraf over de registratie van een domeinnaam die lijkt op jouw merk. Dan kun je in actie komen voordat een aanval start. Lees meer over DBS

IPv6

Ooit de opmerking gehoord dat het internet vol kan raken? Dat klopt. Het oude Internet Protocol versie 4 (IPv4) heeft maar zo’n 4 miljard adressen en dat is daarom hard aan uitbreiding toe. Dat kan met de opvolger IPv6. Het IPv6-protocol heeft een schema waardoor het mogelijk is een bijna oneindig aantal unieke internetadressen aan te maken. Op SIDN kun je opzoeken of een registrar IPv6 ondersteunt. Lees meer over IPv6

DNSSEC

Het domeinnaamsysteem (DNS) vertaalt het IP-adres naar een domeinnaam. Dat vertalen gebeurt in de nameservers. Helaas is het mogelijk die vertaling te dwarsbomen. Zo kunnen bezoekers van jouw site op een andere site terechtkomen. Of iemand anders kan jouw mails lezen. DNSSEC helpt om dit te voorkomen. Op SIDN kun je opzoeken of een registrar DNSSEC ondersteunt. Lees meer over DNSSEC

HSTS

We weten bijna allemaal dat HTTPS (met een ‘s’ en het slotje) veilig is, want de verbinding is versleuteld. Maar als je in je browser example.nl intypt dan zoekt die eerst automatisch naar HTTP. Wat de meeste bedrijven doen die HTTPS gebruiken is een redirect instellen. Daardoor blijft er toch nog een stukje van de route onbeveiligd, Een HSTS-header zorgt dat de browser weet dat al je sites op HTTPS werken, zodat zodra je zoekt gelijk op HTTPS zoekt. Als gebruiker kun je het beste altijd HTTPS:// voor je domeinnaam typen (https://www.example.nl), dan zit je direct goed. Je registrar kan je adviseren over het toepassen van HSTS voor jouw domeinnaam.

Vragen?

Heb je vragen over de video's of wil je meer weten over onze diensten? Bel of mail ons gerust via +31 26 352 55 55 of  support@sidn.nl

Reacties

 • maandag 17 december 2018

  Over SIDN

  Hoogste waardering ooit voor onze dienstverlening: 8,5

  Thumb-customer-satisfaction

  Registrars en andere afnemers zeer tevreden over dienstverlening

  Lees meer
 • dinsdag 20 november 2018

  Over SIDN

  ECP jaarcongres 2018: het verhaal van digitaal: beweging & verbinding

  ECP-2018-thumnail

  21e editie van het jaarcongres ECP

  Lees meer
 • dinsdag 16 juli 2019

  Over SIDN

  SIDN Jaarverslag 2018: hard gewerkt aan het realiseren van onze missie

  jv 2018 520x520

  Lees ons online jaarverslag

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.