.nl-domeinnamen veel sneller in gebruik genomen

We nemen .nl-domeinnamen steeds sneller in gebruik door ze eerder te koppelen aan een website, e-mail of applicatie. In de afgelopen 2 jaar daalde de gemiddelde tijd tussen het registreren van een domeinnaam en de ingebruikname ervan van ruim 4 maanden naar minder dan 2. Een afname waar wij erg blij mee zijn, want het is goed nieuws voor .nl en de digitale economie in Nederland.

Termijn ingebruikname domeinnaam

Jaar       Kwartaal Termijn (in dagen)
2015 Qtr 3 136,59
2015 Qtr 4 126,88
2016 Qtr 1 111,45
2016 Qtr 2 103,91
2016 Qtr 3 111,16
2016 Qtr 4 77,34
2017 Qtr 1 77,99
2017 Qtr 2 83,81
2017 Qtr 3 43,41

Van domeinnaam naar website

Een domeinnaam is op zichzelf eigenlijk niet zoveel. Het is een adres voor iets anders. Pas als je de domeinnaam gebruikt om een website, e-mail of een applicatie te ontsluiten heeft het adres een rol. Daarom kijken wij vanuit SIDN niet alleen naar hoeveel domeinnamen wij registreren, maar ook òf en waarvoor ze gebruikt worden. Actief gebruik, daar draait het om. Domeinnamen die niet gebruikt worden, worden namelijk meestal ook snel weer opgeheven.

Waarom domeinnamen niet gebruikt worden

Daar zijn meestal 2 redenen voor. Veel mensen registreren een domeinnaam en lukt het niet om tijd vrij te vinden voor het maken van de website of instellen van de mail. Zij nemen de stap niet om er echt wat mee te  doen. Een beetje zoals mij iedere winter overkomt als ik lid wordt van de sportschool…

Economische dip leidt tot digitale leegstand

Een andere reden is zakelijker van aard. Domeinnamen zijn vaak sterk verbonden met bedrijven, projecten en andere economische activiteit. Hoe meer uitstel van economische activiteit, of verval (faillissementen), hoe meer domeinnamen in onbruik raken en worden opgeheven. Dat was vooral rond 2012 de reden achter een flinke stijging van het aantal opheffingen: ‘het project ging niet door; mijn bedrijf bestaat niet meer, etc..’). Domeinnamen en de economie zijn sterk met elkaar verbonden.

Nieuwe cijfers positief voor .nl en de digitale economie

Daarom zijn wij erg blij met de snellere ingebruikname van domeinnamen. Parallel aan deze snellere termijn daalde het aantal opheffingen, groeide de .nl-zone harder dan verwacht en nam het aantal registraties voor zakelijke doeleinden toe. De economie bloeit en .nl profiteert.

De WordPress-revolutie

Dat is natuurlijk niet de enige factor. Tegelijkertijd met de aantrekkende economie werd WordPress dé CMS-standaard in Nederland. Het aantal sites met WordPress groeide in 2 jaar met ruim 50%. Er zijn nu zoveel mensen die met WordPress overweg kunnen dat de drempel om een eigen website te bouwen aanzienlijk verlaagd is. Ook het kanaal speelt een positieve rol. Meer en meer hosters en registrars zien in dat het weinig oplevert domeinnamen te registreren, als de klant daar vervolgens niets mee doet. Want dat een domeinnaam meer is dan een adres begrijpt iedere professional in de branche.

Reacties

Michiel_Hennekes

Michiel Henneke

Marketingmanager

+31 26 352 55 00

michiel.henneke@sidn.nl

 • woensdag 25 september 2019

  Veilig internet

  Wat doe jij als zelfstandig ondernemer bij een security-incident?

  Thumb-internet-crime

  Vul de enquête in en maak kans op een Bol.com waardebon

  Lees meer
 • donderdag 6 december 2018

  .nl-domeinnaam

  Meedenken, meepraten, meedoen

  Thumb-lagerhuis-SIDN-Connect-2018

  Pittige discussies tijdens het SIDN Lagerhuis

  Lees meer
 • vrijdag 14 december 2018

  .nl-domeinnaam

  Goede vooruitzichten voor online economie in 2019

  Thumb-Global-Business-Growth

  Groeicijfers en verwachtingen online ondernemers positief

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.