Je moet geen appels met peren vergelijken

De RRDG-werkgroep van CENTR werkt aan de standaardisatie van data

Meten is weten, toch? Maar wat meet je als registry nu eigenlijk precies en hoe zorg je ervoor dat je de resultaten ook nog met andere TLD’s kunt vergelijken? Speciaal voor die vraag heeft CENTR in samenwerking met een aantal ccTLDs, beheerders van landendomeinen, zoals SIDN dat is voor .nl, een werkgroep opgericht, de Registry Registrar Data Group (RRDG).

Met de RRDG werken we aan gemeenschappelijke dataclassificaties, standaarden en frameworks. Even heel simpel gezegd: we maken gezamenlijke afspraken over data zodat onze ooster- en zuiderburen óók snappen hoe zij onze cijfers kunnen interpreteren voor hun eigen markt. In deze blogpost een doorkijk in onze projecten.

DIT

De RRDG ontwikkelde de domain industry taxonomy, kortweg ‘DIT’ genoemd. De DIT-categorieën zijn gebaseerd op standaarden zoals SBI, NACE en SIC, maar pakken verschillende problemen aan die zijn ontdekt bij het crawlen en classificeren van zakelijke websites. Het doel van het project is om internationaal industrieën en internetdichtheid met een hogere nauwkeurigheid met elkaar te kunnen vergelijken. Bijvoorbeeld om te kunnen zien hoeveel procent van de horecabedrijven een domeinnaam heeft.

Domain life cycle metrics

We definieerden een set van veel voorkomende termen en definities die gebruikt worden in domeinregistratie-analyses. Dit deden we zodat registry’s en registrars deze termen kunnen gebruiken in hun in- en externe rapportage. Daarnaast is het handig voor organisaties die bijvoorbeeld marktonderzoek doen om zo TLD-statistieken beter te vergelijken als ze deze termen gebruiken.

Domain life cycle metrics

Figuur 1: Domain metrics life cycle, RRDG

Bedrijfsmodelclassificaties

De RRDG heeft in samenwerking met registrars 7 belangrijke bedrijfsmodellen opgesteld. Deze modellen zorgen ervoor dat registry’s hun registrars in verschillende groepen kunnen indelen. Hiermee kunnen we de registrar inzicht geven in hoe hij presteert ten opzichte van andere registrars die hetzelfde businessmodel hanteren. Zo kunnen we onderscheid maken tussen de churn van access providers en retail en hostingpartijen.

Waarom moet je meedoen?

Als er geen discussies meer zijn over definities, dan kun je eindelijk een discussie gaan voeren over wat de gegevens je nu daadwerkelijk vertellen. Gegevens die bijvoorbeeld waardevol kunnen zijn voor marketingcampagnes van een registrar. Doe je als .nl-registrar mee aan het project, dan kun je helpen vorm te geven aan data die wij jou in de toekomst kunnen verstrekken. Wil je meer weten over de RRDG? Mail me dan op nick.boerman@sidn.nl of kijk op de RRDG-website van CENTR.

Reacties

Nick-Boerman-260x260

Nick Boerman

Marketing intelligence analist

+31 26 352 55 00

nick.boerman@sidn.nl

 • dinsdag 30 juli 2019

  Veilig internet

  Oost-Aziatische landen trekken een sprint

  Groeispurt 520x520

  Zuid-Koreaanse en Vietnamese telco's doen grote IPv6-only-implementaties

  Lees meer
 • woensdag 27 juni 2018

  Veilig internet

  Van dagtaak naar een druk op de knop

  Thumb-muizenval

  Een geautomatiseerde tool die netwerken achter fake webshops opspoort

  Lees meer
 • maandag 6 mei 2019

  Over SIDN

  Tuyen Nguyen nieuwe financieel directeur bij SIDN

  Tuyen-Nguyen

  Ze wordt verantwoordelijk voor de financiële strategie van de SIDN-groep

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.