Is alles wat op internet staat waar?

Leerlingen zijn minder digitaal vaardig dan ze zelf denken

Afgelopen week vond de Week van de Mediawijsheid plaats. Tijdens deze week riepen we docenten, professionals, ouders, kinderen en jongeren op om zowel thuis als in de klas in gesprek te gaan over online gedrag en digitale vaardigheden.

Leerlingen zijn minder digitaal vaardig dan ze zelf denken

Dat hier niet genoeg aandacht voor kan zijn, bleek wel weer uit de resultaten van de Monitor Jeugd en Media 2017 die Kennisnet elke 2 jaar uitvoert. “Leerlingen zijn namelijk minder digitaal vaardig dan ze zelf denken. Ze beoordelen hun eigen vaardigheden meestal met 'goed', maar in de praktijk blijkt hun niveau een stuk lager te liggen. Zo hebben de meeste leerlingen moeite met het inschatten van de betrouwbaarheid van bronnen op internet. Die competentie is onder andere van belang voor het herkennen van nepnieuws. Scholen doen er verstandig aan prioriteit te geven aan (digitale) informatievaardigheden.”

WWW.wat? maakt internet begrijpelijk voor kinderen

Om op een verstandige manier gebruik te maken van internet moeten kinderen snappen hoe het werkt. Maar hoe leg je dat op een begrijpelijke manier uit? Met WWW.wat?, een jeugdboek dat in de Week van de Mediawijsheid verscheen, wil kinderboekenuitgeverij De Vier Windstreken een heleboel vragen van kinderen over het internet beantwoorden. Vragen als ‘Wie is de baas van het internet?’, Hoe werkte de wereld vóór er internet was?’, ‘Kan internet ook kapotgaan?” komen in WWW.wat? aan bod. Het boek legt niet alleen uit hoe het internet werkt en wat de mogelijkheden zijn, maar ook waar kinderen voor op moeten passen.

Doe mee aan de prijsvraag en maak kans op een exemplaar van WWW.wat?!

Speciaal voor de Week van de Mediawijsheid geven we 10 exemplaren van WWW.wat? weg. Zit je zoon of dochter op de basisschool? Doe dan mee aan de SIDN-prijsvraag en maak kans op dit super interessante boek. Op maandag 4 december trekken wij 10 prijswinnaars en hoor je persoonlijk of je gewonnen hebt. Hoor je niet bij een van de 10? Je kunt het boek ook bestellen via uitgever de vierwindstreken.com of bol.com.

Reacties

 • vrijdag 28 juni 2019

  Over SIDN

  Gezocht: de beste internetscripties

  Thumb-pensive-student-with-laptop-studying-in-the-library

  Win jij een van de Internet Scriptieprijzen van 2019?

  Lees meer
 • vrijdag 18 januari 2019

  Over SIDN

  IRMA wint ISOC.nl Internet Innovatie Award 2019

  Thumb-ISOC-Award-IRMA

  Eervolle vermelding voor OpenINTEL

  Lees meer
 • zondag 17 juni 2018

  Veilig internet

  Het groene slotje biedt geen garanties. Maar wat dan wel?

  Thumb-https

  Hoe laat je zien dat jouw website wel betrouwbaar is?

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.