IPv6-gebruik doorbreekt ook in APAC-regio de 50 procent

Europese regio blijft ver achter bij Azië-Pacific en noordelijk Amerika

Visualisatie van een IPv6-concept

Meer dan de helft van de internetgebruikers in Azië-Pacific ondersteunt inmiddels IPv6. Dat meldt APNIC, de RIR verantwoordelijk voor de APAC-regio. Vooral India scoort enorm hoog (78 procent), een gevolg van een historisch gebrek aan IPv4-adressen, centraal overheidsbeleid en grote aantallen eindgebruikers.

Azië-Pacific is de tweede regio waar de zogenaamde IPv6-capability door de 50 procent breekt. Noordelijk Amerika (de regio onder ARIN) deed dit al eerder en zit inmiddels op 52 procent. In de tabel hieronder kun je zien dat de regio’s onder LACNIC (zuidelijk Amerika) en RIPE NCC (groot Europa) aanzienlijk lager scoren, en dat de IPv6-capability in Afrika (onder AFRINIC) verwaarloosbaar is.

RIR

regio

IPv6-capability

ARIN

noordelijk Amerika

52%

APNIC

Azië-Pacific

50%

LACNIC

zuidelijk Amerika

39%

RIPE NCC

groot Europa

28%

AFRINIC

Afrika

4%

IPv6-gebruik in de APAC-regio doorbreekt de 50 procent

Figuur 1: IPv6-gebruik in de APAC-regio doorbreekt de 50 procent. [bron: APNIC]

Googlegebruikers

De APNIC-regio heeft met India en China veruit het grootste aantal eindgebruikers. Niet verbazingwekkend meet Google dan ook een IPv6-adoptie wereldwijd in dezelfde orde van grootte. Op dit moment komt bijna de helft (48 procent) van alle gebruikers bij Google binnen over een IPv6-verbinding. Dat percentage groeit al jaren langzaam maar gestaag door met een (kleine) 5 procentpunt per jaar.

Wereldwijde IPv6-adoptie aan clientzijde volgens Google, juli 2025

Figuur 2: Wereldwijde IPv6-adoptie aan clientzijde volgens Google, juli 2025. [bron: Google]

Achterstandspositie

In Nederland zitten we volgens Google nu op 36 procent. Met deze adoptiegraad doen we het echt een heel stuk slechter dan de ons omringende landen. Een dergelijk lage score past meer bij landen in de periferie van Europa.

Ondanks dat we dit al jaren weten en die achterstandspositie ons economische schade oplevert, raakt de IPv6-adoptie in Nederland alleen maar verder achterop.

Nederlandse IPv6-adoptie aan client-zijde volgens Google, juli 2025

Figuur 3: Nederlandse IPv6-adoptie aan clientzijde volgens Google, juli 2025. [bron: Google]

Land

Adoptiepercentage

Frankrijk

85%

Duitsland

74%

België

68%

Verenigd-Koninkrijk

51%

Luxemburg

44%

Ierland

39%

Nederland

36%

Piek-IPv4

Hoewel de Nederlandse situatie ons aan het hart gaat, zijn we helemaal niet zo negatief over de adoptie van IPv6 in het algemeen. Zoals gezegd groeit het aandeel verbindingen dat over IPv6 bij Google binnenkomt nog steeds met ongeveer 5 procentpunt per jaar.

Bovendien lijkt het erop dat we inmiddels een belangrijk kantelpunt gepasseerd zijn. Na jaren van stijging laten de prijzen van IPv4-adresblokken vanaf 2022 een structurele daling zien. Dat doet vermoeden dat we Piek-IPv4 inmiddels gepasseerd zijn. Naarmate de adoptie van IPv6 doorgroeit en het belang van IPv4 afneemt, komt er immers een moment waarop ook de waarde van IPv4-adressen zal inzakken om nooit meer op de oude niveaus terug te keren.

Waar een jaar geleden nog ongeveer 35 dollar per adres moest worden betaald, is dat bedrag inmiddels richting de 30 dollar gezakt. De prijsdaling voor de grootste adresblokken is zelfs ronduit dramatisch te noemen: Was de prijs per adres voor een /16-blok een jaar geleden nog bijna 50 dollar, inmiddels zit die prijs nog maar net boven de 20 dollar. Dat is meer dan een halvering in een jaar tijd.

IPv6-mainly

Ook op technisch gebied zijn we in een nieuwe fase terechtgekomen. Voorheen namen we IPv4 als startpunt en zetten we IPv6 daarop of daarnaast. Bij de nieuwbouw en opwaardering van computernetwerken moet IPv6 nu leidend zijn en wordt de ontsluiting van IPv4-only systemen verzorgd door een dienst boven op die IPv6-basis.

Met deze kanteling is ook een andere groep IPv4-IPv6-transitiemechanismen uitgangspunt geworden. Op weg naar een IPv6-mainly wereld moeten oude mechanismen als dual-stack met (CG)NAT nu plaatsmaken voor nieuwere mechanismen gebaseerd op NAT64, DNS64 en 464XLAT. We beschrijven deze strategie en technieken uitgebreider in dit artikel.