Prijzen IPv4-adresblokken blijven dalen

IPv4 assets desondanks nog voldoende onderpand voor bedrijfsleningen

IPv4-concept

De prijzen van IPv4-adresblokken blijven dalen. Waar een jaar geleden nog ongeveer 35 dollar per adres moest worden betaald, is dat bedrag inmiddels richting de 30 dollar gezakt. De prijsdaling voor de grootste adresblokken is zelfs ronduit dramatisch te noemen: was de prijs per adres voor een /16-blok een jaar geleden nog bijna 50 dollar, inmiddels zit die prijs nog maar net boven de 20 dollar. Dat is een ruime halvering in een jaar tijd.

Ondanks de structurele prijsdalingen blijken IPv4-assets nog wel voldoende waarde te vertegenwoordigen om als onderpand te fungeren voor bedrijfsleningen.

De doorzettende prijsdalingen blijken uit de verkoopcijfers van online marktplaats IPv4.Global. Volgens hen wordt er op dit moment een recordaantal adressen te koop en te lease aangeboden.

Gemiddelde prijzen per adres voor IPv4-adresblokken.

Figuur 1: Gemiddelde prijzen per adres voor IPv4-adresblokken. [bron: IPv4.Global]

Piek-IPv4 gepasseerd

Hoewel IPv4.Global van een zeer actieve buyers' market spreekt en de kantelende economie als oorzaak noemt, is het maar de vraag of de aanschaf van IPv4-adresblokken inderdaad nog een goede investering is. Na de prijsdaling die al vanaf 2022 is ingezet, vroegen wij ons af of we Piek-IPv4 inmiddels gepasseerd waren. Naarmate de adoptie van IPv6 langzaam maar gestaag doorgroeit en het belang van IPv4 afneemt, komt er immers een moment waarop ook de waarde van IPv4-adressen zal inzakken, om nooit meer op de oude niveaus terug te keren. Zoals je in onderstaande grafiek kunt zien, dalen de prijzen na 2022 structureel.

De prijzen van IPv4-adressen dalen na 2022 structureel.

Figuur 2: De prijzen van IPv4-adressen dalen na 2022 structureel. [bron: IPv4.Global]

Prijsverdubbeling en -halvering

Kijken we naar de prijzen van /16-blokken en groter, dan zijn we inmiddels terug op het niveau van 2020. Destijds schreven we over Amazon dat op dat moment 100 miljoen IPv4-adressen in bezit had ter waarde van maar liefst 2,5 miljard dollar.

De prijzen van /16-blokken en groter zijn weer terug op het niveau van 2020.

Figuur 3: De prijzen van /16-blokken en groter zijn weer terug op het niveau van 2020. [bron: IPv4.Global]

In die tijd voorspelde Vincentas Grinius, de CEO van de Londense hosting provider Heficed, al dat de prijzen voor IPv4-adressen de komende 5 jaar zouden verdubbelen. Tegelijkertijd waarschuwde hij echter ook dat het window om deze waarde uit te nutten beperkt zou zijn: hij verwachtte dat de waarde van IPv4-adressen binnen 10 jaar zijn piek zou bereiken, om daarna weer af te nemen. Inmiddels weten we dat de door hem voorspelde prijsontwikkeling aanzienlijk sneller is verlopen dan destijds door hem ingeschat.

IPv4-gedekte bedrijfsleningen

Dat de waarde deze jaren langzaam weer uit de IPv4-adresblokken loopt, is voor IPv4.Global kennelijk geen bezwaar om nu leningen tot 100 miljoen dollar aan te bieden, waarbij IPv4-adresblokken als onderpand fungeren. Volgens The Register heeft IPv4.Global inmiddels zijn eerste lening op deze basis verstrekt aan de eigenaar van een datacenter die zijn cloudaanbod wilde uitbreiden. Kan de eigenaar de lening niet op tijd terugbetalen, dan kan IPv4.Global de verpande IPv4-adresblokken verkopen (wat het bedrijf uiteraard op het eigen platform zal doen).

Daarmee is dit product een variant op de IPv4-gedekte obligaties die Cogent vorig jaar uitgaf. Deze Amerikaanse internetdienstverlener wist daarmee een vijfjarige lening van ruim 200 miljoen dollar binnen te halen.

Met een prijs die structureel wegzakt, is het echter maar de vraag hoelang dit soort constructies nog haalbaar blijven.