"Incentiveregeling en marktvoordeel voldoende rechtvaardiging voor implementatie IPv6"

Eerste IPv6-only diensten gesignaleerd

IPv6 moet van zo veel mogelijk kanten gestimuleerd worden. "De Internet.nl portal dwingt providers om IPv6 aan te bieden. Klanten kunnen daar zelf hun sites en verbindingen testen, waarna zij bij hun providers en hosters actief vragen naar IPv6 als onderdeel van een volwaardige internetverbinding. Daarnaast is er sinds begin vorig jaar ook de financiële incentive-regeling van SIDN, waarmee registrars een korting krijgen op de domeinnamen die van IPv6 zijn voorzien. De druk voor aanbieders om 100 procent te scoren wordt steeds groter," aldus Xander Slootweg, bestuurslid van de Vereniging van Registrars (VvR), voorzitter van de Technische Commissie van de vereniging en directeur van cloud provider InternetToday en reseller hosting provider Oxxa.

Xander-Slootweg

Xander Slootweg, directeur InternetToday

Het gebruik van IPv6 stijgt wel, maar het gaat erg langzaam. Vorige maand tikten we (aan gebruikerszijde) voor het eerst de 30 procent aan. In Nederland zitten we op een beschamende 22 procent en staat de verdere adoptie nagenoeg stil.

Google-IPv6world-20191219
Google-IPv6europeNL-20191219

Geen gevoel van urgentie

"Nieuwe IPv4-adressen zijn in Nederland net zo goed niet meer te krijgen als in de rest van Europa," zegt Slootweg, "maar de meeste partijen hier hebben zo veel IPv4-adressen in bezit dat zij geen drang voelen om met IPv6 aan de slag te gaan. Het gevoel van urgentie is er niet." Die grote voorraad IPv4-adressen in combinatie met (CG)NAT aan gebruikerszijde en SNI aan hosting-zijde maken dat IPv6 20 jaar na zijn introductie nog steeds niet algemeen gebruikt wordt. "Wij zelf zijn al 10 jaar geleden met IPv6 begonnen, maar dan vooral uit concurrentie-overwegingen, en omdat onze engineers nu eenmaal van techniek houden. In ons meest recente IPv6-project hebben we op onze PowerDNS-server gekeken naar zones die geen AAAA record hebben maar waar wel queries voor binnen komen. Dat levert trage verbindingen op, of verbindingen die helemaal niet tot stand komen. In overleg met onze klanten hebben we daarvoor de juiste IPv6 glue records toegevoegd. Inmiddels zijn er nog maar 15 van dit soort gevallen over van de honderden waarmee we begonnen."

IPv6-only propositie

Maar inmiddels zijn er ook andere redenen voor de inzet van IPv6. Er komt een nieuwe generatie slimme apparaten op de markt die helemaal geen IPv4-adres meer hebben. Mobiele providers sluiten grote aantallen gebruikers aan op IPv6-only. En de eerste aanbieders van IPv6-only diensten (tegen een lagere prijs) zijn al gesignaleerd. Zo draait de achterliggende infrastructuur van hosting provider PCextreme alleen maar IPv6 en hebben zij ook al de eerste IPv6-only klanten. Volgens CTO Wido den Hollander komen zij begin volgend jaar met een echte IPv6-only cloud propositie.

Abuse

Wat nooit meer terugkomt is de praktijk om IP-adressen te gebruiken om abuse af te handelen. Bij CGNAT zitten eindgebruikers achter een dubbele NAT-laag, waarmee hun gegevens veel moeilijker te achterhalen zijn. "Als wij nu een aanval zien van een specifiek adres, dan kan zelfs de politie je niet meer helpen," zegt Slootweg. "En zomaar blokkeren kan niet meer, want daarmee sluit je misschien wel honderden gebruikers in een keer uit. De overstap naar IPv6 gaat ons daar niet meer bij helpen: die adresruimte is zo groot dat blacklisting onmogelijk is. "Er zijn meer IPv6-adressen dan zandkorrels in de wereld. We moeten daar dus slimmer mee omgaan. Denk aan Anomaly en Intrusion Detection Systemen. Het gaat er niet meer om wie het doet, maar wat 'ie doet."

Incentive-regeling

SIDN’s incentive-regeling voor IPv6 is volgens Slootweg hoog genoeg. "Hij is niet kostendekkend, maar samen met het marktvoordeel is het voldoende om de implementatie van IPv6 te rechtvaardigen. Wat enorm heeft geholpen is dat de meestgebruikte panels – denk aan cPanel en DirectAdmin – de afgelopen jaren allemaal IPv6 hebben geïmplementeerd. Daarvoor moest je IPv6 er zelf in knutselen." "Wat SIDN nog zou kunnen proberen is het leveren van technische hulp. IPv6 is ingewikkeld en vraagt meer kennis. Dat betekent dat een uitrol beschikbaarheidsproblemen voor je klanten kan opleveren. Daar wordt te gemakkelijk over gedaan. Wat dat betreft heeft SIDN de goede richting gekozen: in samenwerking met de VvR werden dit jaar 3 IPv6 workshops georganiseerd." Deze trainingen duurden een hele dag en waren voor registrars een goede gelegenheid om hun IPv6-kennis uit te breiden.

Een pool van IPv6-specialisten

"Een andere optie is een top-down benadering zoals SIDN dat eerder ook deed voor DNSSEC," vervolgt Slootweg. "Destijds betaalde SIDN de uren van Kees Monshouwer om ons te helpen met de implementatie van DNSSEC. Hoewel er ook wholesale hosters zijn die hun korting uit de incentive-regeling direct doorgeven aan hun resellers, spenderen wij die van ons op vergelijkbare wijze aan hulp aan onze resellers. Misschien is het iets om een pool van IPv6-specialisten te organiseren, en dat SIDN daarbij de helft van de factuur betaalt." "Wij moeten onze resellers (als die niet bij ons hosten) ervan overtuigen dat zij IPv6 moeten gebruiken, en hen helpen bij de implementatie. We doen dat van de grootste naar de kleinste." Tegelijkertijd benadrukt Slootweg dat zij hun resellers niet onder druk willen zetten. "Sommige resellers kunnen er niets aan doen dat zij nog niet over kunnen. Naast evangeliseren zou het ook goed zijn om aandacht te besteden aan de redenen waarom een provider nog geen IPv6 aanbiedt."

Reacties

 • dinsdag 27 maart 2018

  SIDN Labs

  Het DNS onafhankelijk en stabiel houden

  Thumb-DNS

  Onderzoek naar concentratie binnen het DNS, de gevolgen en mogelijke oplossingen

  Lees meer
 • dinsdag 26 februari 2019

  Over SIDN

  Future internets: werken aan een beter internet

  Thumb-abstract-technical-background

  Nederland moet weer voorop gaan lopen

  Lees meer
 • woensdag 28 november 2018

  Veilig internet

  Waarom zou je meer data delen dan noodzakelijk is?

  Thumb-privacy-on-digital-background

  Privacy by Design en SIDN bundelen krachten

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.