Het was een goed jaar voor .nl

4 domeinnaamhouders vertellen over hun nieuwe domeinnaam

2017 was een jaar waarin de economie weer tot bloei kwam en Nederland online ongekend actief was. De .nl-zone groeide en er werden voor het eerst sinds 2010 weer meer .nl-domeinnamen geregistreerd dan het jaar ervoor.

Aantal registraties hoger dan in 2016

Voor het eerst sinds jaren steeg het aantal registraties in 2017 ten opzichte van het jaar ervoor. Er werden tot 1 december meer dan 780.000 nieuwe .nl-domeinnamen geregistreerd. 20.000 meer dan in dezelfde periode in 2016. Omdat er ook veel domeinnamen werden opgezegd, groeide de .nl-zone met ongeveer 100.000 tot ruim 5,8 miljoen domeinnamen. Nederland heeft daarmee de grootste domeinnaamdichtheid ter wereld. Met 17 miljoen Nederlanders hebben we maar liefst 9 miljoen domeinnamen.

Jeffrey van Draanen registreerde kingscake.nl

Kingscake is een platform waar je exclusieve taarten en toetjes kunt kopen. Iets speciaals voor een evenement, een bedrijfsfeest of bijzondere gebeurtenis. Mijn zakenpartner en ik hebben het bedrijf opgericht, omdat zoiets er nog niet was. Bij het bedenken van de naam hebben we natuurlijk ook naar de url gekeken. Veel domeinnamen waren al vergeven, zeker die met het woord ‘taart’ erin. We zijn uitgekomen op Kingscake, een opvallende naam met een internationale en exclusieve uitstraling. We proberen dit merk nu te laden. Als het merk eenmaal bekender is, hopen we minder afhankelijk te zijn van de domeinnaam om hoog in de zoekresultaten te eindigen.”

Hein van Woensel registreerde citiusadvocaten.nl

Citius is een nieuwe naam in de advocatuur. En daar hoort natuurlijk een nieuwe website bij. De domeinnaam citius.nl bleek in handen van een privépersoon. We hebben nog geprobeerd om deze over te nemen, maar daar had de eigenaar geen zin in. Een andere extensie dan .nl hebben we eigenlijk niet eens overwogen. We richten ons op Nederland, daar hoort een .nl bij. De domeinnaam die we nu hebben is duidelijk en vindbaar. We hebben een bedrijf in de arm genomen dat voor ons een sea-campagne heeft opgezet. Daardoor wordt onze website goed gevonden en worden we al regelmatig gebeld door potentiële klanten.”

Sneller in gebruik

Een domeinnaam registreren is zo gebeurd. Maar een site opzetten, is een ander verhaal. Gelukkig wordt dit steeds eenvoudiger. Dankzij open source-pakketten als WordPress is de gemiddelde tijd tussen het registreren van de naam en het livegaan van de website in de afgelopen 3 jaar gedaald van 5 naar 2 maanden. Ook de prijs is gedaald. Een grote webshop bouwen is nog steeds prijzig. Maar met wat tijd en aandacht heb je al voor enkele tientjes een eenvoudige website.

Lisa Knapen registreerde lisaknapen.nl

"Ik ben onlangs afgestudeerd en zoek een baan in de reclamesector. Ik heb lisaknapen.nl geregistreerd om mijn portfolio online te zetten. De website heb ik zelf gebouwd, met kennis die ik had vanuit een vorige studie. Om op te vallen in de reclamewereld stuur ik ansichtkaarten rond met een soort infographic van mijn CV, waarop een verwijzing staat naar mijn website. De website is dus een van de middelen die ik inzet bij het solliciteren. Een baan heb ik nog niet gevonden, maar ik krijg veel positieve reacties en ben al bij meerdere reclamebureaus op gesprek geweest. Een andere extensie dan .nl heb ik niet overwogen omdat ik me op Nederland richt. Misschien maak ik ooit nog wel de stap naar het buitenland, dan neem ik een .com.”

Dennis Brouwer registreerde drpproducts.nl

“Ik was al de eigenaar van winkelstickers.nl. Met drpproducts.nl ga ik meer de breedte in. Via deze website verkoop ik niet alleen maar stickers maar bijvoorbeeld ook posters en prijskaartjes. De omzet van deze webwinkel is nog niet zo hoog, maar de marges zijn mooi. DRP staat voor ‘Dutch Retail Products’. Een naam die groot klinkt en goed overkomt aan de telefoon. Voor mij was er geen andere keuze dan een .nl-domeinnaam. Als ik een bedrijfsauto zie met bijvoorbeeld een .biz-naam erop, dan denk ik dat het een heel klein bedrijf is. Zo’n vreemde extensie gebruiken is net zoiets als je mobiele telefoonnummer op de site plaatsen.“

Veel zakelijk gebruik

De groeiende economie is vast ook een belangrijke reden dat veel van de nieuwe .nl-registraties een zakelijk karakter hebben. Het is opvallend dat ruim 40% van de jongeren die als privépersoon een .nl-domeinnaam registreert dit doet met een zakelijk doel. De economie bloeit en .nl profiteert.

Reacties

 • vrijdag 22 maart 2019

  Kennis

  Merken en regio’s: de dotamazon-case

  Thumb-Amazon-headquarter

  Retailer vs. regio

  Lees meer
 • maandag 11 november 2019

  Over SIDN

  “Multistakeholderism zit mij als Nederlander in het bloed.”

  Thumb-Maarten-Botterman-at-ICANN66

  Maarten Botterman is de nieuwe voorzitter van de board van ICANN

  Lees meer
 • dinsdag 30 oktober 2018

  Veilig internet

  De privacyportal biedt registrars een steun in de rug

  Thumb-Europe-GDPR

  Organiseer je hele privacyhuishouding in één tool

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.