ECP jaarcongres 2018: het verhaal van digitaal: beweging & verbinding

Donderdag 15 november vond de 21e editie van het jaarcongres ECP plaats in de Fokker Terminal in Den Haag. Net als voorgaande jaren ondersteunden we dit congres. Voor ons een mooi event om te laten zien waar we allemaal mee bezig zijn. En dat is heel wat.

Het internet op een kruispunt

Cristian Hesselman en Caspar Schutijser van SIDN labs beten het spits af met een interactieve workshop. Het ontwerp van internet is nooit bedoeld om uit te groeien tot de wereldwijde netwerkinfrastructuur die het nu is. De researchgemeenschap heeft daarom de laatste 20 jaar voorstellen gedaan om bijvoorbeeld security en mobiliteit in de kern van het internet in te bouwen of om zelfs helemaal opnieuw te beginnen. Deze initiatieven waren veelal technisch gedreven en zijn steeds in een experimenteel stadium blijven steken. Onze hypothese is dat we ons op een kruispunt bevinden en dat er momentum aan het ontstaan is om dit soort aanpassingen alsnog uit de lab-omgeving te halen en op grotere schaal door te voeren.

Te mooi om waar te zijn…de strijd tegen fake webshops

Het is een veelvoorkomend en wereldwijd probleem. Consumenten bestellen schoenen of kledingstukken via een webshop en ontvangen vervolgens helemaal niets of een namaak-product uit China. Helaas gebeurt dit ook onder het .nl-domein. Malafide webshops tasten de reputatie van het sterke en veilige Nederlandse domein aan. Daarom zetten wij ons ook in om dit soort internetcriminaliteit te bestrijden. Tijdens deze sessie van Moritz Müller kwamen vragen aan bod als ‘Hoe herken je een fake webshop? Hoeveel fake webshops zijn er eigenlijk? En wat gebeurt er nadat een fake webshop is gedetecteerd?' Ook gaf hij een inkijkje hoe SIDN labs malafide webshops binnen het .nl-domein nog sneller identificeert.

Responsible AI #HoeDan?

De sessie van SIDN fonds ging over de kansen die de inzet van Artificiële Intelligentie (AI) biedt. Zo zijn er volop toepassingen waarbij AI maatschappelijke impact kan realiseren, ook wel ‘AI for Good’ genaamd. Maar hoe zorgen we dat AI niet alleen een positieve bijdrage levert aan de maatschappij, maar ook op een verantwoorde manier wordt ontwikkeld en ingezet, zowel vanuit technisch, maatschappelijk als ethisch perspectief? Tijdens de sessie Responsible AI #HoeDan? presenteerde SIDN fonds een tweetal use-cases binnen de zorg: ‘Pacmed’ over hoe je AI kunt inzetten om de kansen van de beste behandeling te bepalen en ‘AI in de spreekkamer’ over wat de inzet van AI voor zorgverleners, patiënten en hun naasten betekent.

Is de overheid klaar voor de nieuwe internetgebruiker

Overheidswebsites zijn geen doorsnee websites. Het zijn sites waar mensen langer en intensiever mee interacteren dan gemiddeld. Toch ontkomen ook overheden niet aan veranderend gedrag in het tijdperk van de smartphone. In zijn presentatie ging Michiel Henneke in op de ontwikkeling van gebruikersgedrag op overheidsapps en websites. Waarin onderscheidt het gebruik van overheidsapps en websites zich? Wat voor bezoek trekken ze aan en gedragen gebruikers zich anders dan die van de gemiddelde app of website? Lees ook de blogpost van Michiel over dit onderwerp.

Netwerkplein

Tijdens de lunch konden de deelnemers een bezoek brengen aan diverse demo’s op het netwerkplein. Ook daar waren we vertegenwoordigd met twee projecten van het SIDN fonds: My data done right van Bits of Freedom en Faalkaart.

Reacties

 • zondag 17 juni 2018

  Veilig internet

  Het groene slotje biedt geen garanties. Maar wat dan wel?

  Thumb-https

  Hoe laat je zien dat jouw website wel betrouwbaar is?

  Lees meer
 • maandag 26 februari 2018

  SIDN Labs

  Anycastnetwerk van .nl verder uitgebreid

  Thumb-CIRA

  DNS-capaciteit .nl uitgebreid met dienst van Canadese registry

  Lees meer
 • donderdag 24 januari 2019

  .nl-domeinnaam

  Mooie resultaten dankzij Registrar Scorecard

  Thumb-illustration-charts

  Ruim 1,5 miljoen euro uitgekeerd, adoptie van standaarden sterk gestegen

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.