Domaining: goede zaak of niet?

Update 24-04-19: omdat het plan van AuDA voor actieve handhaving kort na publicatie van dit artikel op 09-04 werd verworpen, hebben we het artikel op een aantal punten aangepast.

De beheerders van topleveldomeinen denken wereldwijd heel verschillend over domaining, ofwel de professionele handel in geregistreerde domeinnamen. Sommigen moedigen het aan, anderen tolereren het, maar er is ook een groep die er actief tegen optreedt. Een voorbeeld daarvan is het recent ingediende – en afgewezen -  plan van het Australische AuDA, de beheerder van .au. Hun voorstel: “A registrant may not register a domain name for the sole purpose of resale or transfer to another entity.”

Maximaal 100 domeinen

Afgelopen maand kondigde AuDA aan deze regel actief te gaan handhaven: heb je meer dan 100 .au-domeinnamen? Dan moet je kunnen uitleggen waar het voor is. Kun je dat niet? Dan worden de domeinnamen opgeheven door de registry. AuDA stelde dit voor omdat ze concludeerden dat domaining de kosten van online zakendoen in Australië verhoogt. De organisatie nam daarmee een duidelijk standpunt over domaining in, maar werd teruggefloten door haar raad van toezicht, die het voorstel te ver vond gaan.

Maatregelen tegen domaining benadelen grote organisaties

Een van de nadelen van het afgewezen voorstel was dat het grotere organisaties die voor eigen gebruik registreren zou benadelen. Door alleen controles uit te voeren op houders met meer dan 100 domeinnamen zouden deze organisaties (banken, overheidsinstellingen, etc..) te maken krijgen met administratieve rompslomp, omdat zij al gauw meer dan 100 domeinnamen registreren. Voor die organisaties kan dit reden zijn hun .au-portfolio te beperken of portfolio’s te splitsen tussen bedrijfsonderdelen.

Voor- en nadelen

Domaining is een activiteit met 2 gezichten. Enerzijds wekken domainers, die domeinnamen registreren met de intentie ze door te verkopen, soms irritatie op bij mensen als ze het gevoel hebben teveel voor deze naam te moeten betalen. Anderzijds voegt de handel ook waarde toe aan de economie: jaarlijks zijn er in Nederland duizenden domeinnaamhouders die hun domeinnaam doorverkopen. Een verbod op domaining zou de handel beperken en kan gevolgen hebben voor de verkoopbaarheid van een domeinnaam. Want hoe weet je zeker dat je niet in strijd met een dergelijk verbod handelt.

Situatie binnen .nl

Binnen .nl is domaining niet verboden. Heb je een .nl-domeinnaam? Dan heb je het recht deze te verkopen. Het grootschalig verzamelen van domeinnamen voor handel komt voor, maar omvat minder dan 10% van alle, ruim 5,8 miljoen, geregistreerde .nl-domeinnamen. Een fractie van de meer dan 5 miljoen beschikbare namen die te vinden zijn in onze suggestietool.

Merk- of handelsnaam

Maar wat als nu juist die naam die hoort bij jouw bedrijf vastgelegd is door een domainer? Het is goed je te beseffen dat andermans merk- of handelsnamen niet zomaar geregistreerd kunnen worden. Kijk bij onze geschillenregeling om te zien wat je in zo’n situatie kunt doen.

Reacties

Michiel_Hennekes

Michiel Henneke

Marketingmanager

+31 26 352 55 00

michiel.henneke@sidn.nl

 • vrijdag 13 april 2018

  Oplossingen

  Lazio Roma de dupe van spear phishing met valse domeinnaam

  Thumb-Feyenoord

  Feyenoord loopt vooralsnog 2 miljoen euro mis

  Lees meer
 • woensdag 17 april 2019

  DNSSEC

  Installatie trust anchor voor nieuwe root KSK

  Thumb-secure

  Voorkom dat domeinnamen onbereikbaar worden

  Lees meer
 • dinsdag 3 april 2018

  Over SIDN

  Whois niet beschikbaar op 3 april van 05.00 -08.00 uur

  nl-thumbnail_36

  Door onderhoudswerkzaamheden is de Whois tijdelijk niet beschikbaar.

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.