De privacyportal biedt registrars een steun in de rug

Organiseer je hele privacyhuishouding in één tool

Het kan je niet ontgaan zijn. Sinds 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Iedereen moet voldoen aan de regels die de AVG met zich meebrengt. Zo ook registrars. AVG-compliant worden en blijven – voldoen aan deze regelgeving –, kan een ingewikkeld proces zijn. Het is lastig om in alle gegevens orde en overzicht te creëren. Wij faciliteren hierbij graag een stuk voor de registrars, waarmee we ook bijdragen aan het borgen van de privacy van domeinnaamhouders. Daarom sloegen wij de handen ineen met de Vereniging van Registrars (VvR). Margreth Verhulst, directrice VvR, en Sebastiaan Assink, key accountmanager bij SIDN, vertellen over de privacyportal en het juridisch loket waar registrars terecht kunnen.

Sebastiaan-Assink

Begin dit jaar organiseerde SIDN een webinar voor registrars over de impact van de AVG op domeinnaamregistratie. Hierin vroegen wij de aanwezigen via een poll wie van hen al een verwerkingsregister – een van de nieuwe verplichtingen van de AVG – had. Wat bleek: 66% van de aanwezige registrars had op dat moment nog geen dergelijk register. Ook de VvR vroeg in een poll aan aangesloten registrars of zij al AVG-compliant waren. Wederom bevestigden velen van hen dat dit niet het geval was. Ook gaven zij aan dat zij hierin nog de nodige ondersteuning kunnen gebruiken. Daarom lanceerden VvR en SIDN in samenwerking met de inhoudelijke ondersteuner ICTRecht de privacyportal op 27 september 2018. Een plek die registrars handvatten biedt voor het vastleggen en beveiligen van privacygevoelige informatie en andere vraagstukken omtrent privacy. Sebastiaan: “De privacyportal is een plek waar registrars kosteloos hun hele privacyhuishouding kunnen organiseren. Je kunt er terecht met juridische vraagstukken, maar ook voor verwerkersovereenkomsten en andere documenten.” Inmiddels maken tientallen registrars er gebruik van.

Hoe werkt de portal?

Als registrar begin je met een intake van een paar algemene vragen. Hiermee wordt een profiel gemaakt en vervolgens kun je een account aanmaken voor een op maat gemaakte omgeving. Hierin staan voor jou relevante acties en adviezen, en organiseer je al je verzoeken en documenten. “De privacyscan bij aanmelding maakt je eigenlijk al bewust van wat je enigszins geregeld hebt en wat nog niet”, vult Margreth aan.

Naast die eerste privacyscan biedt de portal een tool waarmee je gemakkelijk een verwerkingsregister bijhoudt, een nieuwe verplichting in de AVG. Bovendien is er een mogelijkheid om je privacyverklaring te genereren en wordt nagegaan of je voldoende technische maatregelen neemt om gegevens te beschermen. Daarnaast is er een registratieplicht vanuit de wetgeving in verband met datalekken, de privacyportal biedt de mogelijkheid om een register bij te houden met informatie over eventuele datalekken. Tot slot genereert de tool ook een passende verwerkersovereenkomst voor jou en de verwerkers met wie je samenwerkt. Al met al ondersteunt de privacyportal in een hoop zaken om AVG-compliant te worden.

Het belang

Margreth-Verhulst

“Registrars verwerken veel persoonsgegevens en werken samen met andere partners, zoals leveranciers of partners. Zo verzamelen zij gegevens van de domeinnaamhouder en zetten deze namens de domeinnaamhouder ook door naar ons. Daarmee komt dan een domeinregistratie tot stand. Het is natuurlijk in eerste instantie hun verantwoordelijkheid om zaken goed te regelen, maar voor ons is het net zo belangrijk dat het verwerken en uitwisselen van gegevens op een veilige manier gebeurt”, vertelt Sebastiaan. Margreth: “Je ziet dat registrars het al druk genoeg hebben. Hun core-business is domeinnamen registreren, waardoor het voldoen aan allerlei regelgeving soms op een tweede plaats komt. We proberen met deze portal wat werk uit handen te nemen door het makkelijker te maken. Dankzij de privacyportal hoef jij hier dus niet meer als een berg tegenop te kijken, maar krijg je ondersteuning in de basis. De tool alleen zorgt er niet voor dat je volledig AVG-proof bent, maar het is wel een goede steun in de rug."

Onderdeel van het grotere geheel

De privacyportal is een onderdeel van projecten die VvR en SIDN samen voor registrars willen faciliteren en financieren. De portal is voortgekomen uit het eerder gelanceerde juridisch loket. Hierin kunnen alle ca. 1250 .nl-registrars kosteloos uiteenlopende juridische vragen stellen. Denk aan vragen over algemene voorwaarden, ICT of overeenkomsten met andere partijen. Je stelt je vraag gemakkelijk door slechts een formulier in te vullen. Ook de SIDN Academy is ontstaan uit een samenwerking tussen SIDN en de VvR. Sebastiaan: “SIDN Academy is een dag die we 3x georganiseerd hebben vanuit SIDN voor registrars om kennis bij te dragen. De eerste training was er een op het gebied van e-mailbeveiliging.”

What’s next?

Hoe de toekomst van het loket en de portal er precies uitziet weten Margreth en Sebastiaan niet. Ze bevinden zich eigenlijk nog in een pilotfase. Margreth: “Na twaalf maanden gaan we evalueren hoe we ervoor staan. Het is afhankelijk van het gebruik wat de toekomst in petto heeft. Als het enthousiast ontvangen wordt, dan zijn we geneigd om het door te zetten of uit te breiden.”

Alle handvatten die je nodig hebt

Vanuit diverse hoeken bieden SIDN en de VvR registrars dus handvatten om zo veilig mogelijk met gegevens om te gaan. En dat is belangrijk, want ook na 25 mei 2018 geldt de AVG nog steeds. Het is dus niet te laat om toe te werken naar volledig AVG-compliant worden. Benieuwd naar de mogelijkheden van de portal voor jou of meer weten over het juridisch loket? Ga naar de portal of kom naar SIDN Connect op 29 november. Hier kun jij met al je (juridische) vragen terecht en direct de privacyscan doorlopen bij een stand van de privacyportal.

Reacties

 • vrijdag 22 juni 2018

  Kennis

  Aantal domeinnamen blijft wereldwijd groeien: meer dan 330 miljoen

  Thumb-domains

  Groei generieke TLD’s onder druk

  Lees meer
 • maandag 27 mei 2019

  Veilig internet

  Bits of Freedom brengt digitale rechten in de praktijk

  Thumb-shredded-paper

  De tool My Data Done Right helpt met het genereren van verzoeken met betrekking tot je persoonsgegevens

  Lees meer
 • dinsdag 27 november 2018

  Kennis

  Het juiste moment om door te pakken

  Thumb-Marleen-Stikker

  Internetpionier Marleen Stikker deelt haar kijk op de technologie

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.