DDoS-aanvallen treffen 15% meer websites in 2018

In 2018 nam het aantal websites dat doelwit was van een DDoS-aanval met 15% toe, ten opzichte van 2017. Dit blijkt uit onderzoek van NBIP en SIDN. Het NOS Journaal en EenVandaag besteedden afgelopen zondag uitgebreid aandacht aan de resultaten van het onderzoek.

Screenshot NOS Journaal © NOS journaal
https://www.npostart.nl/nos-journaal/06-01-2019/POW_04059653

Nieuwe meetmethode

Het onderzoek was een herhalingsmeting naar aanleiding van het in november gepubliceerde rapport ‘The impact of DDoS attacks on Dutch enterprises’. In dit onderzoek combineerden we onze data over domeinnamen met gegevens van de NaWas (Nationale Wasstraat). Op deze manier is het mogelijk om uitspraken te doen over de schade die een DDoS-aanval kan veroorzaken.

DDoS-aanvallen gerichter

Uit dit onderzoek bleek dat e-commerce websites opvallend vaak doelwit waren in december 2017. Doel van de herhalingsmeting was onderzoeken of deze piek ook in december 2018 zichtbaar was. Dit bleek het geval. Sterker nog, e-commerce websites werden in 2018 nog vaker getroffen dan in 2017. Vooral de avond voor sinterklaasavond en de week voor de kerstvakantie bleken piekmomenten. Ruim 2.500 unieke webshops werden in december getroffen. Zakelijke websites zonder webshop en particuliere websites werden minder vaak getroffen in de afgelopen maand.

Grafiek DDoS-aanvallen 2018

Daders vaak jongeren

De NOS interviewde gisteren een verdachte van 19 jaar die sinds zijn 16e aanvallen uitvoerde. Dit daderprofiel is herkenbaar. Zo zijn onderwijsinstellingen relatief vaak doelwit van een aanval. Vaak zelfs om 8:30 ’s ochtends, als de scholen beginnen. Van een piek tijdens schoolvakanties was in 2018 echter geen sprake. Misschien kwam het deels door het mooie weer, maar gedurende de zomer was het erg rustig. December en januari waren de uitgesproken piekmaanden.

Bescherm je website

Er zijn uitstekende verdedigingsmaatregelen beschikbaar om je (bedrijfs)website te beschermen tegen DDoS-aanvallen. Je registrar of provider kan je informeren over de maatregelen die hij al genomen heeft. Daarnaast adviseren wij ondernemers altijd aangifte te doen. Het is misschien een vermoeiend proces, maar uit onderzoek blijkt dat daders van DDoS-aanvallen later vaak in herhaling vervallen en hun activiteiten naar andere vormen van cybercrime uitbreiden.

Meer weten?

Lees meer over het onderzoek en download het rapport op onze website.

Reacties

 • dinsdag 16 april 2019

  DNSSEC

  Aantal met DANE beveiligde mail-domeinen groeit inmiddels exponentieel

  Thumb-close-up-of-screen-with-mailbox-with-1-new-message

  .nl-zone speelt voortrekkersrol

  Lees meer
 • dinsdag 27 november 2018

  Kennis

  Het juiste moment om door te pakken

  Thumb-Marleen-Stikker

  Internetpionier Marleen Stikker deelt haar kijk op de technologie

  Lees meer
 • dinsdag 26 september 2017

  Over SIDN

  Nieuwe gTLD’s steeds vaker doelwit van malafide praktijken

  Thumb-keyboard-internet-crime

  Onderzoek SIDN Labs en TU Delft in opdracht van ICANN

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.