Hoera, het Internet bestaat 50 jaar!

6 Nederlandse internetpioniers geven een uniek kijkje in de geschiedenis

November 2019 is het precies 50 jaar geleden dat aan de westkust van de VS het eerste computernetwerk werd geboren: het ARPANET. Het zaadje dat is uitgegroeid tot ons huidige Internet. Een mijlpaal die we als SIDN natuurlijk niet zomaar aan ons voorbij laten gaan…

We gingen in gesprek met een aantal pioniers van het Internet in Nederland; Erik Huizer, Frances Brazier, Kees Neggers, Ted Lindgreen, Jaap Akkerhuis en Boudewijn Nederkoorn. Allen leverden een belangrijke bijdrage aan het Internet in Nederland. Tijdens deze interviews geven deze grondleggers ons een uniek kijkje in de wereld van toen en vertellen ze de ene na de andere anekdote. Hoe werd er vanuit de maatschappij gekeken naar deze ontwikkeling? Wat waren de belangrijkste uitdagingen en mijlpalen? En hoe kijken ze naar de toekomst van het Internet?

Nieuwsgierig geworden? Bekijk snel de video!

50 jaar Internet - Pioniers die de wereld wilden verbinden (4 min)

50 jaar Internet - Pioniers die de wereld wilden verbinden (17 min)

Piet Beertema grondlegger van .nl

Een van de Internetpioniers met een speciale rol bij het .nl-domein en het ontstaan van SIDN is Piet Beertema. Hij werkte als systeembeheerder bij het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI). Hij had het briljante idee om het .nl-topleveldomein aan te vragen voor Nederland. Dat deed hij bij Jon Postel, een Amerikaanse internetpionier. De aanvraag werd goedgekeurd en .nl was een feit. Op 30 april 1986 registreerde het CWI de eerste .nl-domeinnaam: cwi.nl. Vanaf dat moment was .nl het eerste actieve landendomein buiten de VS.

De start van SIDN

Het internet en het aantal gebruikers groeide in de jaren ’90 hard. Om te zorgen dat het registreren van domeinnamen goed verloopt, werd SIDN opgericht: de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. De initiatiefnemers waren Piet Beertema, Ted Lindgreen en Boudewijn Nederkoorn. Op 31 januari 1996 namen wij de taken van het CWI over.

De mijlpalen van het Internet

Wij zetten de belangrijkste mijlpalen van 50 jaar Internet voor je op ’n rij:

De mijlpalen van het Internet

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.