Website eindigend op .amsterdam live

De eerste websites eindigend op .amsterdam zijn online. TEDx.amsterdam had de eer om als eerste live te gaan. In de komende maanden zal zij, samen met de andere pioniers, Amsterdam en de rest van Nederland kennis laten maken met de .amsterdam website domeinen. Onder deze pioniers scharen zich internationale bedrijven als Blond Amsterdam, bekend van het vrolijke en kleurrijke servies, maar ook écht Amsterdamse bedrijven als de haven van Amsterdam (port.amsterdam), muziekwinkel Concerto (concerto.amsterdam), en TEDx Amsterdam.

Het pioniersschap van TEDx Amsterdam werd ingeluid met een presentatie van Erik Huizer. Huizer, chief technology officer van Surfnet en hoogleraar internettoepassingen aan de Universiteit Utrecht. In de inleiding die ter gelegenheid van het live-gaan van TEDx.amsterdam online werd gezet, zegt Huizer: “De introductie van .amsterdam is een belangrijke stap in een continue proces om het internet fair, open, toegankelijk veilig en gratis te houden." Huizer, werd afgelopen maand als tweede Nederlander opgenomen in de Internet Hall of Fame vanwege zijn bijdrage aan groei, connectiviteit en gebruik van het internet, zowel wereldwijd als in Nederland.

.Amsterdam

De introductie van .amsterdam is onderdeel van een brede wereldwijde trend. Steden als Londen, New York, Berlijn en talloze anderen hebben met zeer veel succes hun digitale grondgebied opengesteld. De nieuwe extensies geven ruimte aan economische groei op digitaal vlak, en beantwoorden aan de schaarste aan domeinnamen in de bestaande extensies. Zowel bedrijven als particulieren blijken in steden als New York, Londen en Berlijn, en recenter ook in Friesland met .FRL, zeer grote belangstelling te hebben om op die extensies hun digitale diensten en winkels (verder) te ontwikkelen. De verwachting is dat de aantrekkingskracht van de stad tot een intensief gebruik van de .amsterdam extensie zal leiden, met name onder de creatieve industrie, startups en e-commerce dienstverleners.

Voorlopig kunnen alleen de 100 pioniers nog beschikken over een .amsterdam domein. Vanaf 1 juni kan iedereen een domeinnaam aanvragen, waarbij er voorrang is voor Amsterdamse bedrijven en inwoners. Vanaf 1 september is het internet-domein zonder beperking open, op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt.

Vragen?

Voor vragen over dit bericht kunt u contact opnemen met dotAmsterdam BV: Paul Molenaar, directeur: 020-2611911. Vragen kunnen ook per email gestuurd worden naar: pers@nic.amsterdam

Meer informatie

Reacties

 • zondag 17 juni 2018

  Veilig internet

  Het groene slotje biedt geen garanties. Maar wat dan wel?

  Thumb-https

  Hoe laat je zien dat jouw website wel betrouwbaar is?

  Lees meer
 • woensdag 10 januari 2018

  SIDN Labs

  Beste wensen voor 2018!

  Thumb-Marco-Davids-SIDN-Connect

  Terugblik op SIDN Connect 2017 en een vooruitblik naar het nieuwe jaar

  Lees meer
 • dinsdag 11 september 2018

  Veilig internet

  Cybercriminelen zetten valse websites in om zorggegevens te achterhalen

  Thumb-Unive

  SIDN identificeert meer dan 450 phishingsites die meeliften op naamsbekendheid zorgverzekeraars

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.