Verouderde software grootste oorzaak van kwetsbaarheden in veel websites

Een significant deel van websites die eindigen op .nl vertonen ernstige beveiligingsrisico’s. In het merendeel van de gevallen wordt dit veroorzaakt door het niet of niet tijdig updaten van software. Deze kwetsbaarheden maken het bijvoorbeeld mogelijk voor hackers om in te breken op de website, deze over te nemen en zelfs data buit te maken. Voor webshops kan dit betekenen dat ze met betaalinformatie of klantdata aan de haal gaan. Dat blijkt uit een ‘passive vulnerability scan’ die SIDN, het bedrijf achter .nl heeft laten uitvoeren door Radically Open Security.

‘Passive scanning’ tool vrij beschikbaar voor iedereen

Radically Open Security heeft tussen juli en oktober 2015 op basis van openbare bronnen 1380 websites onderzocht. De conceptresultaten zijn vorige week  gepresenteerd tijdens de Tek Tok Late Night die SIDN in samenwerking met TekTok heeft georganiseerd in het kader van de jaarlijkse cyber security campagne Alert Online. De passive scanning tool die Radically Open Security heeft ontwikkeld om deze scan uit te voeren is vrij beschikbaar op hun website.

Tek Tok late night voor mkb-ondernemers

Deze scan toont opnieuw aan dat bij veel zakelijke websites de digitale veiligheid niet op orde is. En dat terwijl online aanwezigheid en online dienstverlening steeds belangrijker worden. Tijdens de TekTok Late Night: mkb cyber secure werd cyber security voor ondernemers concreet gemaakt met interview, debat, voorbeelden en experimenten.  Ondernemers konden voor persoonlijk advies over de beveiliging van hun website terecht bij cyber security experts van o.a. Radically Open Security, Internet.nl, SIDN, MKB cyberadvies en HackerOne.

tek-tok-presentatie

Melanie van Radically Open Security (ROS) licht het onderzoek toe tijdens Tek Tok Late Night.

Over Alert Online

De jaarlijkse cyber security bewustwordingscampagne Alert Online is een gezamenlijk initiatief van overheid, bedrijfsleven en wetenschap. Zij beoogt niet alleen om kennis over online veiligheid te vergroten, maar ook veilig gedrag te stimuleren onder individuele gebruikers en organisaties. Alert Online liep dit jaar van 26 oktober tot en met 6 november en werd ondersteund door ruim 120 partners uit overheid en bedrijfsleven. Het volledige overzicht van activiteiten en partners staat op de campagnesite www.alertonline.nl.

Downloads

Reacties

 • dinsdag 11 juni 2019

  SIDN Labs

  Wie klopt daar? Het classificeren van recursieve resolvers bij autoritatieve nameservers

  Thumb-knocking-at-the-door

  Dankzij hun cachevermogen kunnen ze zoekopdrachten razendsnel uitvoeren.

  Lees meer
 • woensdag 31 oktober 2018

  SIDN Labs

  Het internet heeft standaarden nodig. Hoe draagt SIDN Labs eraan bij?

  Thumb-smart-city

  Internet Engineering Taskforce (IETF) en SIDN Labs

  Lees meer
 • maandag 18 december 2017

  Over SIDN

  Eerste editie SIDN Connect groot succes

  Thumb-SIDN-Connect-KNVB

  Download het magazine om terug te blikken

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.