Veilige E-mail Coalitie van start

Gezamenlijk e-mailmisbruik aanpakken

Bedrijfsleven, brancheorganisaties en overheid pakken gezamenlijk misbruik zoals phishing en het afluisteren van e-mail aan.

Dagelijks verzenden en ontvangen we veel e-mailberichten. Cybercriminelen weten hier handig misbruik van te maken. Met vervalste e-mails leiden ze ontvangers gemakkelijk om de tuin. Onveilige e-mail zorgt voor ergernis en schade.

De hele keten beveiligen

Om erop te kunnen vertrouwen dat e-mail veilig is, zijn aanvullende beveiligingsmaatregelen vereist. Er zijn nieuwe standaarden ontwikkeld, waarmee valse e-mails gemakkelijker kunnen worden herkend en tegengehouden. Het is cruciaal dat deze standaarden in de gehele keten van verzender tot ontvanger worden toegepast. Alleen dan zijn ze effectief en efficiënt. Grote, internationale bedrijven doen dit al. Toch kan het nog beter. Nog lang niet iedere organisatie houdt zich al aan de standaarden voor veiliger e-mail.

Open standaarden

Met de Veilige E-mail Coalitie nemen bedrijfsleven en overheid gezamenlijk het initiatief tot brede invoering van standaarden voor veiliger e-mail. Daarbij gaat het om DMARC+DKIM+SPF tegen valse e-mails en STARTTLS+DNSSEC+DANE tegen het afluisteren van e-mail. Het betreft open standaarden die voor iedereen vrijelijk beschikbaar zijn. De standaarden waar de Veilige E-mail Coalitie voor staat, zorgen ervoor dat internetcriminelen niet zomaar uit naam van andermans e-mailadres phishingmails kunnen versturen. Daarnaast helpen ze om het afluisteren van bedrijfs- en privacygevoelige informatie in e-mails te voorkomen.

SPF+DKIM+DMARC+STARTTLS+DANE

Samenwerking

“Bij SIDN passen we deze standaarden al jaren toe en we dragen ook actief bij aan de verdere ontwikkelingen en adoptie ervan”, zegt research engineer Marco Davids van SIDN Labs. Roelof Meijer, algemeen directeur van SIDN: “Deze coalitie is een flinke stap in de goede richting. Het gaat om belangrijke partijen die nu samen de intentie hebben uitgesproken om datgene te doen wat in hun vermogen ligt om de standaarden binnen hun organisatie in te voeren. Hiervoor werken ze intensief samen en ze gaan hun kennis en ervaring delen. Tegelijkertijd roepen ze andere organisaties op om dit voorbeeld te volgen. Goed dat men zich zo sterk maakt voor veilig e-mailverkeer. SIDN ondersteunt dit initiatief dan ook van harte.”

Initiatiefnemers

Het initiatief is tot stand gekomen onder regie van ministerie van Economische Zaken en Forum Standaardisatie. Daarnaast is Platform Internetstandaarden (Internet.nl), een samenwerkingsverband van de Nederlandse internet community en overheid, betrokken.In de coalitie nemen de volgende partijen deel: PostNL, KPN, Betaalvereniging Nederland, DDMA, Thuiswinkel.org, VNO-NCW, MKB-Nederland, Stichting Zeker-Online, Dutch Datacenter Association, Stichting DINL, XS4ALL, ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (Rijks-CIO), Fraudehelpdesk, Nederland ICT en de Belastingdienst. De deelnemers aan de ‘Veilige E-Mail Coalitie’ gaan binnen hun organisaties aan de slag met het invoeren van maatregelen voor het beveiligen van e-mailverkeer op basis van de bovengenoemde standaarden.

Reacties

 • maandag 30 september 2019

  DNSSEC

  Stop niet met DNSSEC-validatie bij problematische domeinnamen

  Thumb-internet-security

  Beter stel je een Negative Trust Anchor in

  Lees meer
 • maandag 28 mei 2018

  Veilig internet

  “Privacy is een kans, geen administratieve last”

  Thumb-padlock-people

  Beter omgaan met de AVG dankzij Privacy Designer

  Lees meer
 • woensdag 21 november 2018

  Veilig internet

  ‘Angst om e-mailstandaarden te implementeren is onterecht’

  Thumb-Dave-Fredriksz

  Groei e-mailstandaarden binnen .nl

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.