Secure the Internet op DHPA Techday

Op 21 mei vond de vijfde DHPA Techday plaats. Net als vorig was SIDN weer hoofdpartner. Tijdens de dag vulden we een eigen hands-on lab in. Een van de onderdelen daarin was een DNSSEC-college voor hosters door SIDN-collega’s Jelte Jansen en Arjen Zonneveld. Wat zijn de voordelen van DNSSEC voor hosters en wat komt er bij kijken?

DNSSEC-validatie blijft achter

Als het om DNSSEC-signing gaat, staat Nederland zowel absoluut als procentueel aan de top. Ruim 2,4 miljoen van de 5,5 miljoen .nl-domeinnamen zijn ondertekend. Maar op het gebied van validatie hebben we nog veel werk te verrichten. Vandaar dat we naast het DNSSEC-college ook een prijsvraag hebben uitgeschreven onder de bezoekers van de Techday om met voorstellen te komen hoe we het gebruik van DNSSEC-validatie binnen de internetsector kunnen versnellen?

Download de presentatie DNSSEC

En de winnaars zijn…..

Dit heeft een aantal mooie ideeën opgeleverd zoals bijvoorbeeld het beschikbaar stellen van een simpel te installeren local nameserver. Uit alle inzendingen hebben we de vijf winnaars van een GL-iNET-device (hiermee kun je DNSSEC-sleutelmateriaal valideren in je thuisnetwerk) gekozen:

 • Alwin de Bruin: In Nederland zal er bewustwording bij consumenten moeten komen, zodat ze er om vragen bij de ISP’s. Tevens moet er samenwerking komen in de sector die er breed belang bij heeft (overheid / banken / financiële instellingen) vanuit die hoek kunnen de ISP’s gevraagd worden om bijdrage. Tenslotte maken we samen één internet.

 • Tom van de Hoek: Inbouwen op thuisrouter. Oplossing werkt ook buiten NL.

 • Karst Koymans: Beschikbaar maken van een simpel te installeren local nameserver.

 • Frederique Rijsdijk: Stap voor stap howto’s publiceren voor voor BSD / LINUx (bijv unbound), Ova’s vrijgeven met kant en klare setups (en evt KVM-achtige) en wijzen op eenvoud (punt 1).

 • Wouter Schoot: Laat workshops organiseren door experts van bijvoorbeeld unbound makers en laat ze providers ondersteunen (en actief benaderen!) met implementatie van validatie (zoals PowerDNS hielp bij implementatie van signen).

Meer weten over DNSSEC?

Wil je meer weten over DNSSEC of heb je goede ideeën om het gebruik van DNSSEC-validatie te stimuleren? Op dnssec.nl kun je uitgebreide informatie vinden of neem contact op met Jelte Jansen: jelte.jansen@sidn.nl.

Reacties

 • woensdag 17 januari 2018

  Over SIDN

  SIDN en Connectis: een jaar van investeren

  Thumb-Connectis

  De eerste vruchten van de nieuwe strategie

  Lees meer
 • dinsdag 26 februari 2019

  .nl-domeinnaam

  Domain Connect: nieuwe standaard die domeinnaamgebruik vereenvoudigt

  Thumb-domain-names-web-concept

  Een niet gebruikte domeinnaam, wordt vaak niet verlengd

  Lees meer
 • dinsdag 22 mei 2018

  Over SIDN

  Minder gegevens particuliere houders zichtbaar in Whois

  nl-thumbnail_13

  Vanaf 1/3 is de naam van de houder niet zichtbaar.

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.