Samenwerking met CIRA voor de veiligheid en stabiliteit van .nl
Het beheer van het .nl-domein is en blijft onze topprioriteit
Het beheer van het .nl-domein is en blijft onze topprioriteit
SIDN is een organisatie zonder winstoogmerk die al bijna 30 jaar succesvol het .nl-domein beheert; een van de veiligste en meest innovatieve landendomeinen ter wereld. Bij alles wat we doen, staat de veiligheid van onze data en de permanente beschikbaarheid van het .nl-domein altijd voorop.
Het systeem dat we op dit moment aanbieden aan de registrars voor de registratie en het beheer van .nl-domeinnamen (DRS5) stamt uit 2011 en is toe aan vervanging. Hoewel het nog steeds stabiel is, merken we binnen SIDN dat er regelmatig incidenten zijn en het intussen steeds meer tijd en middelen vraagt om het te beheren. Dit levert op termijn niet alleen risico’s op, maar zit ook innovatie in de weg.
Roelof Meijer, CEO van SIDN: “Toen het vorige registratiesysteem (DRS4) aan vervanging toe was, hebben we net als de keren ervoor, zelf een nieuw systeem ontwikkeld. De architectuur waar we destijds voor gekozen hebben, was in die tijd de beste en meest moderne oplossing. Er was in die tijd ook nog weinig te kiezen omdat de markt nog geen realistische alternatieven aanbood.”
Door de ervaring van eerdere DRS-trajecten, die langdurig en kostbaar waren en ook op andere vlakken veel vroegen van een kleine organisatie als SIDN, zagen we voor de vervanging van het huidige registratiesysteem (DRS5) opnieuw zelf bouwen voor uitsluitend eigen gebruik niet meer als een haalbare optie. We hebben daarom een aantal andere opties onderzocht: gebruikmaken van een open source systeem, een bestaand systeem kopen of samenwerken met een of meerdere collega-registry’s op basis van een bestaand systeem. Al vrij snel bleek dat er nog steeds geen registratiesystemen op de markt of open source beschikbaar zijn die aan onze wensen en eisen voldoen. Daarmee bleef de optie ‘samenwerken met andere collega-registry’s’ over.
“Net als wij staan veel andere registry’s voor grote uitdagingen, zoals steeds geavanceerdere cybersecuritydreigingen, hogere kwaliteits- en continuïteitseisen, toenemende complexiteit en kosten van de kern-IT-diensten, schaars IT-personeel met de benodigde kwaliteit tegenover een sterk afgenomen groei van de domeinnaammarkt. Dit, samen met onze conclusie dat opnieuw alleen zelfbouwen voor uitsluitend eigen gebruik geen haalbare optie meer is, maakte dat we uiteindelijk kozen voor samenwerking met een andere registry. Zo kunnen we gezamenlijk optrekken in de ontwikkeling, het onderhoud en het beheer van een flexibel registratiesysteem”, aldus Roelof Meijer.
Na gesprekken met een aantal registry’s, waaronder de Canadese registry CIRA en een uitgebreid assessment door de Software Improvement Group (SIG), bleek het registratiesysteem dat CIRA gebruikt voor onder andere het .ca-domein het meest geschikt te zijn voor gezamenlijk gebruik en doorontwikkeling. Het .ca-registratiesysteem gebruikt nog geen cloudtechnologie, maar is daar wel geschikt voor. Het is modern, bewezen stabiel en flexibel qua functionaliteit. Vanaf 2022 hadden we hierover diverse overleggen met CIRA en dat leidde in 2023 tot het besluit het systeem bij SIDN te gaan gebruiken en gezamenlijk verder te ontwikkelen. Kort daarna volgde de aankondiging van het partnerschap tussen CIRA en SIDN.
Dit partnerschap vloeit bijna logisch voort uit de jarenlange kennisdeling en samenwerking in internationaal verband tussen beide organisaties. Op allerlei niveaus en binnen verschillende disciplines. Roelof Meijer: “CIRA en SIDN zijn in veel opzichten vergelijkbare organisaties met vergelijkbare waarden, prioriteiten, doelstellingen en zelfs technologiekeuzes, die met dit nieuwe partnerschap zowel Canada als Nederland ten goede zullen komen. Als 2 vooraanstaande registry’s kunnen we onze jarenlange expertise en ontwikkelcapaciteit voor een state of the art registratiesysteem bundelen.”
Met de samenwerking kunnen we ervoor zorgen dat het .nl-registratiesysteem gebaseerd is en blijft op de beste, modernste, bewezen technologie. Ook kunnen we hiermee borgen dat we in control blijven als het gaat om de techniek en de uitvoering van onze primaire taken en kunnen we de operationele veiligheid, stabiliteit en financiële duurzaamheid van onze registryfunctie waarborgen. Door onze krachten te bundelen met CIRA kunnen we risico’s reduceren en kosten delen, krijgen we meer capaciteit voor innovatie, kunnen we nieuwe functionaliteit sneller doorvoeren en houden we kennis in huis. Het gebruik voor meerdere TLD’s zet bovendien meer druk op hoge kwaliteit en flexibiliteit, waar .nl zelf weer baat bij heeft. Vooral vernieuwingen en de snelheid waarmee we deze doorvoeren, staan hoog op de wensenlijst van .nl-registrars.
Roelof Meijer: “Ondanks dat .nl het vierde grootste landendomein ter wereld is, is het zelfs voor ons een uitdaging om alle (cyber)risico’s te ondervangen en te kunnen voldoen aan alle eisen die wij en onze klanten aan ons registratiesysteem stellen. De mondiale trend van stagnerende groei treft ook .nl, terwijl onze kosten blijven stijgen. Voor kleinere landendomeinen (ccTLD’s) vormt dit nog een veel grotere uitdaging.” De komende jaren zullen veel registry’s hun IT-systemen moeten vervangen. Zij kijken dan ook met veel interesse naar het registratiesysteem dat we samen met CIRA aan het doorontwikkelen zijn. Door het flexibele, moderne systeem ook aan andere ccTLD-registry’s aan te bieden, kunnen we onze industrie versterken, de stabiliteit en kwaliteit verhogen en de kosten van onderhoud en ontwikkeling delen.
Daarmee zijn we nog steeds een organisatie met een publieke rol en zonder winstoogmerk. Roelof Meijer: “Het beheer van het .nl-domein is en blijft onze topprioriteit. De eventuele inkomsten die voortvloeien uit het gebruik van het registratiesysteem door andere landendomeinen reduceren de kosten hiervan voor SIDN en CIRA zelf. Meeropbrengsten voor SIDN kunnen we investeren in de doorontwikkeling en beveiliging van het registratiesysteem. Dit levert concrete voordelen op voor de .nl-registrars, Nederlandse domeinnaamhouders en Nederlandse internetgebruikers, en draagt ook bij aan de robuustheid en weerbaarheid van de wereldwijde registrywereld en internetgemeenschap.”