Op naar een derde jaar vol interessante projecten

2016 was een druk jaar voor het SIDN fonds. 2017 belooft niet minder interessant te worden. Directeur Valerie Frissen blikt terug op een aantal succesvolle calls en kijkt vooruit naar veelbelovende, nieuwe initiatieven.

Thumb-Frissen

De laatste call van 2016 is bijna afgerond. Hoe kijk je hier op terug?

“We hebben net bekendgemaakt welke kleine, veelbelovende projecten we gaan ondersteunen. We noemen dit pioniers. Het is een mooie mix geworden van technische en maatschappelijke projecten. Zo steunen we een technisch nieuw waarschuwingssysteem voor DDoS-aanvallen, maar ook een app die medisch jargon omzet in gewone-mensen-taal. Het aantal aanvragen van pioniers bleef ook dit jaar wat achter ten opzichte van de grotere projectaanvragen. Dat vind ik best jammer, want het zijn ook de kleine initiatieven waarvoor het SIDN fonds zo’n nuttig instrument kan zijn. Daarom leggen we nu ook contact in het hbo. We hopen dat daar leuke studentenprojecten uitkomen. Het SIDN fonds kan bijvoorbeeld bijdragen aan het maken van een proof of concept – dat kan zomaar het begin zijn van een succesvol bedrijf. We kunnen overigens bijna bekendmaken welke potentials we gaan financieren uit de 2e call van 2016. Eveneens met een mooie variatie.“

De eerste call voor 2017 heeft een thema, ‘blockchain for good’. Waarom is dat?

“We dachten er al langer over om met een thema te werken en blockchain leek er een goed onderwerp voor. Blockchain is een systeem om databases bij te houden waarmee niet gefraudeerd kan worden. Veel mensen kennen het van de digitale munt Bitcoin. Maar de techniek kan ook voor veel andere doeleinden worden toegepast. Het onderwerp is echt hot. De overheid heeft bijvoorbeeld nu een stuk of 20 pilots lopen op dit gebied. Sommige mensen denken dat blockchain de wereld zal veranderen. Het is daarom goed om te kijken wat je er echt aan kan hebben: wij interesseren ons voor de maatschappelijke toepasbaarheid. Juist op dat gebied hopen we inzendingen te krijgen. Het onderwerp kwam de laatste twee jaar nog weinig naar voren in aanvragen. Ook daarom willen we er nu extra aandacht voor vragen. Een van de voordelen van het werken met een thema is dat we specifieke groepen gericht kunnen benaderen.”

Het SIDN fonds gaat binnenkort ook wetenschappelijk onderzoek ondersteunen. Kun je daar meer over vertellen?

“Ook het financieren van een wetenschappelijk onderzoek stond al langer op ons wensenlijstje. We gaan het nu doorzetten. De eerste call voor onderzoeksvoorstellen is nu geopend en sluit op 17 januari. We verwachten dat er heel wat voorstellen ingezonden worden. We hebben daarom een soort systeem voor vooraanmelding opgezet, zodat we snel kunnen laten weten of een aanvraag kans maakt. Zo willen we voorkomen dat mensen er onnodig veel werk in stoppen. We kunnen tenslotte maar één of twee onderzoeken per jaar financieren. We richten ons overigens niet alleen op universiteiten, maar nadrukkelijk ook op hogescholen.”

Hoe gaat het met de Internetscriptieprijzen?

“In april worden ze voor de tweede keer uitgereikt. Ik reken erop dat er weer heel wat inzendingen komen. De uitreiking van de prijzen was vorig jaar enorm leuk. Het niveau van de inzendingen was hoog en de bijeenkomst was erg geslaagd, met veel blije studenten en ouders. We organiseren de Internetscriptieprijzen samen met de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen en enkele andere organisaties die een prijs ondersteunen. Ieder benadrukt een ander aspect van het internet. Google focust op de economische aspecten van het internet, advocatenkantoor Brinkhof op juridische aspecten, Greenhost op technische en wij op maatschappelijke aspecten. Het is erg leuk dat het internet zo van alle kanten belicht wordt. Zo zetten we het belang van internet in brede zin op de kaart.“

Het SIDN fonds is nu 2 jaar bezig. Projecten uit het eerste jaar zijn afgerond of zitten in de afrondingsfase. Kun je al iets zeggen over de resultaten die SIDN fonds heeft bereikt?

“Je kunt op twee manieren omgaan met resultaten. Allereerst kun je kijken naar de resultaten van individuele projecten. Daar zien we heel wat succesverhalen. CodeUur is er een van. Dit initiatief om kinderen kennis te laten maken met programmeren heeft in het hele land impact gehad. Enorm veel kinderen zijn enthousiast, heel veel scholen doen mee. Of kijk naar The Things Network. Hun open source netwerk voor het internet-of-things loopt als een speer! Daarnaast slepen verschillende projecten mooie prijzen binnen. Deze successen liggen natuurlijk aan die projecten zelf , maar wij hebben wel een hele nuttige bijdrage geleverd in een beginfase die altijd moeilijk is. Zo hebben we veel succesverhalen. Die verhalen delen we samen met de initiatiefnemers steeds vaker op bijeenkomsten. Zo vergroten de initiatiefnemers hun netwerk, kunnen ze van elkaar leren en bouwen wij aan de bekendheid van het fonds. Daarnaast gaat het om de effecten van het fonds als geheel. Dat is wat lastiger om vast te stellen omdat ons doel is om impact te hebben op de maatschappij. Maar hoe meet je impact? Over welke effecten heb je het? Hoeveel mensen heb je bereikt? Hoeveel organisaties? We denken nog na over manieren om hier meer over te zeggen. Hopelijk bij een volgend gesprek?” Benieuwd naar de pioniers die SIDN fonds uit de 2e call van 2016 ondersteunt? Bekijk ze op de site van SIDN fonds.

Reacties

Valerie-Frissen-zw-w

Valerie Frissen

Directeur SIDN fonds

+31 26 352 55 20

info@sidnfonds.nl

 • maandag 29 januari 2018

  Over SIDN

  Nieuw bloed voor onze new business-afdeling

  Thumb-great-idea

  “Je hebt hier de kans om proposities te introduceren die daadwerkelijk waarde toevoegen.”

  Lees meer
 • maandag 19 november 2018

  Veilig internet

  DDoS-bescherming behoedt Nederlandse bedrijven voor substantiële schade

  Thumb_SIDN_NBIP_report

  DDoS-aanvallen zouden ondernemingen zonder bescherming ruim een miljard euro kunnen kosten

  Lees meer
 • maandag 4 februari 2019

  Over SIDN

  Verouderd IPv4-gebaseerd internet ongeschikt voor peer-to-peer toepassingen

  Thumb-gaming-on-laptop

  NAT bederft spelbeleving

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.