Mooie resultaten dankzij Registrar Scorecard

Ruim 1,5 miljoen euro uitgekeerd, adoptie van standaarden sterk gestegen

In 2018 bereikten we mooie resultaten in het veiliger en stabieler maken van de .nl-zone. Dit deden we onder meer met behulp van de Registrar Scorecard (RSC), ons incentiveprogramma voor registrars. Hiermee stimuleren we de adoptie van internetstandaarden en het actief gebruik van domeinnamen. Zo steeg het percentage domeinnamen dat voorzien is van StartTLS in een halfjaar naar bijna 62% en werden ruim 400.000 domeinnamen voorzien van DMARC. Beide zijn standaarden voor veilige e-mail. Ook groeide het aantal met DNSSEC beveiligde domeinnamen door tot 3.119.613. Daarmee is ruim 53% van de .nl-zone voorzien van DNSSEC. In totaal keerden we over het afgelopen jaar ruim 1,5 miljoen euro uit aan registrars in het kader van de RSC.

Incentives gericht op kwaliteitsverbetering en actief gebruik van .nl-zone

De RSC bestaat uit verschillende incentives, allemaal gericht op de adoptie van internetstandaarden en het actief gebruiken van domeinnamen, wat bijdraagt aan de kwaliteit van de .nl-zone.

 1. Veilige e-mailstandaarden

  Sinds 1 juli 2018 stimuleren we de adoptie van standaarden die ons mailverkeer veiliger maken. Daarom ontvangen registrars een incentive voor de toepassing van DMARC en StartTLS. Om DMARC toe te kunnen passen zijn ook DKIM en/of SPF nodig. Het aantal domeinnamen met StartTLS steeg in het afgelopen halfjaar van 3,2 naar 3,6 miljoen, DMARC van 36.000 naar 470.000, DKIM van 365.000 naar 1.097.000 en de toepassing van SPF ten slotte van 2,2 naar 2,6 miljoen. Mooie resultaten binnen deze korte periode.

 2. IPv6

  IPv6 is de opvolger van IPv4, het huidige adresseringschema op internet. De aanleiding voor een nieuw schema is simpel: vanwege de omvang van het internet zijn er eenvoudigweg niet genoeg IPv4-adressen om elk apparaat op het internet uniek te identificeren. Hier hebben we al geruime tijd last van. De overgang naar IPv6 is belangrijk en onvermijdelijk. We geven een incentive voor iedere domeinnaam die bereikbaar is via IPv6. Het aantal via IPv6 bereikbare namen groeide in 2018 naar 1,7 miljoen. Dit jaar willen we tijdens een training van de SIDN Academy aandacht besteden aan IPv6. Hiermee verwachten we de adoptie nog een extra stimulans te geven.

 3. DNSSEC

  DNSSEC is een uitbreiding op het Domain Name System (DNS). Het verhelpt een aantal kwetsbaarheden in het DNS waardoor de 'bewegwijzering' van het internet veiliger en vertrouwder wordt. De adoptie van deze standaard stimuleren we al zo’n 7 jaar en met succes! In 2018 steeg het aantal gesigneerde domeinnamen door naar 3.119.613, ruim de helft van de .nl-zone.

 1. Actief gebruik

  Actief gebruik van domeinnamen leidt tot minder opheffingen. Domeinnaamhouders aanzetten tot actief gebruik stimuleren we daarom graag. En voor registrars zijn actieve domeinnamen ook fijn: het biedt hen immers de mogelijkheid extra diensten zoals e-mail en hosting te leveren. Daarnaast vinden we het belangrijk dat de omvang van de .nl-zone stabiel blijft. In 2018 boden we een incentive op actief gebruik in combinatie met de groei van het portfolio van de registrar. In 2019 richten we ons in het kader van deze incentive alleen nog op actief gebruik. Inmiddels wordt bijna 30% van de zone actief gebruikt.

Wat is de Registrar Scorecard?

In 2015 introduceerden we de Registar Scorecard, een programma dat .nl-registrars incentives biedt voor hun bijdragen aan de kwaliteit van de .nl-zone. Inmiddels gebruiken meer dan 370 registrars de RSC. Daarmee valt ruim 86% van de .nl-zone ‘onder de RSC’ en kunnen we dus nog wel meer groei verwachten in de adoptie van de internetstandaarden. Naast een financiële incentive biedt de RSC de registrar inzicht in zijn eigen prestaties. Iedere deelnemende registrar heeft een persoonlijk dashboard waarop hij zijn score per onderdeel ziet.  Zo weet hij in één oogopslag waar hij staat en welke incentivebedrag hij kan verwachten. Ook geven we de registrar inzicht in zijn prestaties op het gebied van abusebestrijding en de kwaliteit van zijn registratiedata. Aan deze onderdelen is geen financiële incentive gebonden.

Het programma werkt 2 kanten op. Samen met de registrars verstevigen we de positie van het .nl-domein en de registrars vergroten hun marge op .nl-registraties en krijgen meer inzicht in hun portfolio’s.

Reacties

 • maandag 9 april 2018

  Over SIDN

  SIDN Labs-medewerker promoveert op onderzoek naar phishing

  From-fishing-to-phishing-website

  Elmer Lastdrager, werkzaam bij SIDN Labs, onderzocht allerlei aspecten van phishing, 6 jaar lang. Op 9 februari promoveert Elmer op zijn onderzoek bij de Universiteit Twente.

  Lees meer
 • donderdag 26 september 2019

  Veilig internet

  SIDN en Privacy by Design bundelen krachten voor privacyvriendelijke elektronische identiteiten via IRMA

  Thumb Bart Jacobs and Roelof Meijer with IRMA logo

  Structurele en operationele samenwerking van strategisch belang

  Lees meer
 • woensdag 22 januari 2020

  SIDN Labs

  Een experimentele DoH-server van SIDN Labs

  Thumb-secure-encrypted-internet

  De server helpt ons ontwikkelingen van de DoH-standaard beter begrijpen. Probeer ‘m uit!

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.