Merkvoorkeur domeinnaamextensies stabiel

Geopolitieke zorgen leiden niet tot ander registratiegedrag

Gekleurde kubussen met internetextensies erop.

Het ondernemersklimaat is een belangrijke drijver achter de vraag naar domeinnamen. Daarom vragen wij de leden van het SIDN Panel, waaronder veel ondernemers, regelmatig naar hun ervaringen, plannen en voorkeuren met betrekking tot domeinnaamregistratie. Afgelopen maand vulden 178 respondenten onze enquête over dit onderwerp in. De voorlopige conclusie: de positie van .nl bij Nederlandse ondernemers blijft sterk. Er zijn geopolitieke zorgen, maar die vertalen zich nauwelijks in ander registratiegedrag.

Ondernemers registreren het meest

Ondanks de sombere geluiden over het ondernemersklimaat in Nederland blijven ondernemers de drijvende kracht achter zakelijke domeinnaamregistraties. In het SIDN Panel registreerde 92% van alle ondernemers in de afgelopen 12 maanden 1 of meerdere domeinnamen, tegen 76% van de medewerkers in loondienst. Vooral in de groep die meer dan 5 domeinnamen per jaar registreert is het verschil groot.

Ondernemers blijven zakelijk registreren

Een ander groot verschil tussen ondernemers en de rest van het panel is de motivatie en het doel van de registraties. Ondernemers hebben meer registratieplannen en de registratie van domeinnamen voor nieuwe en bestaande ondernemingen, of voor zakenpartners ligt grotendeels bij ondernemers. Andere respondenten, waaronder professionals in loondienst, hebben minder plannen en geven aan dat zij vooral registreren voor privédoeleinden, zoals een persoonlijk mailadres.

Respondenten met voorkeur voor .com registreren vaak een landendomein

Een ander opvallend resultaat uit de enquête is het verschil tussen de voorkeur voor een domeinnaamregistratie en de daadwerkelijke keuze. Wij vroegen de respondenten wat de extensie van hun eerste voorkeur was en wat ze de laatste keer daadwerkelijk geregistreerd hadden. Dat levert het volgende beeld op:

Opvallend is vooral het verschil in de categorie overig. Dit is vrijwel geheel toe te schrijven aan de registratie van domeinnamen door ondernemers onder internetextensies van andere EU-lidstaten. Veel ondernemers registreren een .be- (België) of .de-domeinnaam (Duitsland), maar vrijwel geen enkele ondernemer geeft aan dit van plan te zijn of te overwegen.

Keuze voor extensie staat voor helft vast

Een krappe meerderheid van de respondenten (51%) die een extensie kiezen, blijven daar ook bij. Is de domeinnaam die ze willen niet vrij, dan passen zij de naam aan. De reden is de scope: nationale scope is bepalend voor de keuze voor .nl, een internationale scope leidt tot de keuze voor een .com-domeinnaam. 31% zou een switch naar een ander domein overwegen. Wat daarbij opvalt is dat er meer mensen met een voorkeur voor .com een .nl als alternatief kiezen, dan dat mensen met een voorkeur voor .nl voor .com gaan. Dat heeft vooral met de taal te maken: een .nl-domeinnaam is vaak Nederlandstalig en wordt als minder passend bij .com gezien. Omgekeerd hebben weinig respondenten moeite met een Engelstalige .nl-domeinnaam. Van de overige alternatieven wordt vooral .shop spontaan genoemd.

Minderheid noemt geopolitiek als nadeel .com

.com als eerste voorkeur voor internationale registraties is niet nieuw. Interessant is daarom of de huidige geopolitieke situatie invloed heeft op het imago van dit domein. In de enquête vroegen wij respondenten met een voorkeur voor .com naar nadelen van de extensie. 10% noemde spontaan de geopolitieke situatie:

“Trump kan ermee aan de haal gaan. .com is en blijft Amerikaans digitaal vastgoed, alle assets blijven buiten invloed of controle van de EU en zeker Nederland heeft niets te zeggen over het beleid.” (Respondent SIDN Panel)

Toch is het maar de vraag of dit de daadwerkelijke registraties van .com-domeinnamen beïnvloedt. Veel respondenten geven aan moeite te hebben met een domein buiten de EU, maar er zijn er geen die daarom overwegen voor internationale doeleinden een .eu-domein te registreren.