Meld je aan voor de Staat van het internet 2019

Op 15 januari organiseert Waag de Staat van het internet 2019 bij het OBA-theater in Amsterdam. Het is dan precies 25 jaar geleden dat voor Amsterdam het internet als publiek domein toegankelijk werd. In de jaren die volgden is er veel gebeurd. Tijdens dit event gaan José van Dijck, hoogleraar media en digitale samenleving aan de Universiteit Utrecht, Touria Meliani, wethouder van kunst, cultuur en de digitale stad Amsterdam en Marleen Stikker, directeur en mede-oprichter van Waag in op de impact van het internet op onze samenleving. Wij zijn mede-organisator van het event.

Bijna alle Nederlanders zijn nu online

98% van de mensen in Nederland is inmiddels online en de digitale stad betekent nu iets heel anders: technologie is kleiner, mobieler en steeds onzichtbaarder geworden. Van de slimme thermostaat in huis, tot sensoren die onze bewegingen meten in de stad.

Digitale technologie heeft enorme impact op ons leven

Digitale technologie is overal om ons heen en heeft enorme impact op ons leven. Digitale technologie wordt ingezet om sociale vraagstukken aan te kaarten en op te lossen. Buurtbewoners organiseren zich op online platformen in stadsdorpen en andere sociale structuren. Sensoren in de stad monitoren files en luchtkwaliteit. Algoritmes kunnen nachtelijke vechtpartijen herkennen voor ze uit de hand lopen. Maar de contracten tussen gemeentes en de bedrijven achter de platformen, algoritmes en sensoren zijn geheim. Gemeentes blijken vaak niet te weten waar sensoren worden opgehangen en welke gegevens bedrijven precies verzamelen.

Publieke karakter van het internet staat onder druk

Internetbedrijven komen de publieke ruimte van de stad binnen en zetten ook het publieke karakter van het internet onder druk. De digitale publieke ruimte die we 25 jaar geleden voor ons zagen is nu een 'market place', waar macht is gecentraliseerd bij een handvol grote bedrijven met een datahonger die niet te stillen lijkt. Zijn de mores van die bedrijven wel te combineren met de waarden van onze samenleving? En wie bepaalt eigenlijk de regels, nu online en offline steeds meer vervlochten raken?

Meer informatie en aanmelden

Waag organiseert de Staat van het internet 2019 samen met SIDN, XS4ALL, OBA, Gemeente Amsterdam CTO office en UvA - Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. Kijk voor meer informatie over het programma en aanmelden op waag.org.

Reacties

 • dinsdag 8 januari 2019

  Veilig internet

  DDoS-aanvallen treffen 15% meer websites in 2018

  Thumb-DDoS-attack

  Aanvallen worden steeds gerichter

  Lees meer
 • maandag 3 december 2018

  .nl-domeinnaam

  Nederlandse webshops doen goede zaken in België

  Thumb-open-package

  Ondernemers kochten massaal .be-domeinen

  Lees meer
 • maandag 29 januari 2018

  Over SIDN

  Nieuw bloed voor onze new business-afdeling

  Thumb-great-idea

  “Je hebt hier de kans om proposities te introduceren die daadwerkelijk waarde toevoegen.”

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.