Jeugd heeft nog wat te leren, ook online

De afgelopen jaren is het online veiligheidsbewustzijn in Nederland sterk toegenomen. Particulieren en ondernemers beschermen zich steeds beter tegen cybercrime. Soms door schade en schande, maar vaak ook vanuit de aloude wijsheid dat voorkomen beter is dan genezen.

Jongeren hechten minder belang aan veiligheid

Als het over internetgebruik gaat hoor je ook vaak een andere ‘wijsheid’; namelijk dat jongeren van nature beter thuis zijn in online zaken dan ouderen. Moraal: ze kunnen hun eigen weg wel vinden en hebben geen hulp nodig. Die vlieger gaat helaas niet op wanneer het om online veiligheid gaat. Uit diverse onderzoeken blijkt niet alleen dat jongeren minder belang hechten aan veiligheid en privacy dan ouderen, maar er ook naar handelen.

72% van de jongeren niet bang om gehackt te worden

Een recent onderzoek van Yougov in opdracht van Google geeft aan dat 72% van de jongeren niet bang is gehackt te worden. De onderzoekers plaatsten, terecht, kanttekeningen bij dat zelfvertrouwen. Zo gebruiken jongeren relatief vaak hetzelfde wachtwoord op verschillende plaatsen (“makkelijker te onthouden”) en heeft de meerderheid een wachtwoord wel eens aan een ander gegeven.

65-plussers koplopers als het om veiligheidsbewustzijn gaat

Dit onderzoek sluit aan bij de resultaten van ons onderzoek  naar de trends in internetgebruik dat we afgelopen december publiceerden. Daaruit blijkt dat het percentage mensen dat zich zorgen maakt over zijn online veiligheid toeneemt met de jaren. 65-plussers zijn momenteel zelfs de koplopers als het om veiligheidsbewustzijn gaat.

Bewustzijn vertaalt zich in concreet gedrag

Zorgelijker was dat ook hier het bewustzijn zich vertaalt in concreet gedrag: het percentage internetgebruikers dat antivirussoftware heeft geïnstalleerd op devices is opvallend hoger bij ouderen dan bij jongeren. Een gevaarlijke trend in een tijd waarin criminaliteit steeds meer verschuift naar de online wereld. Ook nemen jongeren SSL minder serieus. Geconfronteerd met een waarschuwing met betrekking tot het websitecertificaat, weerhoudt slechts 32% ervan de site te bezoeken. Ter vergelijking: bij 65-plussers is dat 83%.

Voorkomen is beter dan genezen

De 2 onderzoeken tonen aan dat de reputatie van jongeren als internet savvy in ieder geval niet altijd opgaat voor online veiligheid. Het kan dus geen kwaad om als ouders hierover eens in gesprek te gaan met je kinderen. Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen.

Bekijk ons volledige onderzoek naar trends in internetgebruik.

Reacties

Michiel_Hennekes

Michiel Henneke

Marketingmanager

+31 26 352 55 00

michiel.henneke@sidn.nl

 • maandag 26 maart 2018

  Over SIDN

  Doe samen met SIDN mee aan de Dutch Open Hackathon

  Thumb-DOH

  26 & 27 mei, Dutch Innovation Factory, Zoetermeer

  Lees meer
 • maandag 19 maart 2018

  Over SIDN

  Het internet functioneert bij gratie van standaarden

  Magazine+Standaardwerken+Het+belang+van+verbinden-thumbnail

  Een magazine vol interviews en praktijkcases over het gebruik van openstandaarden

  Lees meer
 • donderdag 15 november 2018

  Over SIDN

  Onderhoud website 15-11-2018 en 29-11-2018

  Onderhoud+en+storingen

  Door onderhoudswerkzaamheden is de website korte tijd niet of beperkt beschikbaar.

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.