IPv6 sleutelfactor voor het Internet of Things

Nederland dreigt boot te missen

Het aantal apparaten dat IPv6 ondersteunt zal de komende jaren verdrievoudigen van 6 miljard in 2017 naar 18,3 miljard in 2022. Daarmee stijgt het relatieve aandeel van 32% naar 64% (omdat tegelijkertijd het aantal apparaten stijgt). Zo voorspelt Cisco in zijn 'Visual Networking Index: Forecast and Trends, 2017-2022'.

Volgens de netwerkleverancier verloopt de transitie van IPv4 naar IPv6 voorspoedig. Met name telecom providers rollen IPv6 op grote schaal uit en melden aanzienlijke percentages IPv6-verkeer: Free in Frankrijk (40%), AT&T (63%), Comcast (64%), Verizon Wireless (86%), T-Mobile (94%). De leverancier verwacht dat in 2022 51% van alle content (ook) op IPv6 beschikbaar zal zijn.

Cisco-white_paper_c11_741490-figure8

Internet of Things

Belangrijke voordelen van IPv6 zijn volgens Cisco de schaalbaarheid en de snelheid. Daarnaast is het een enabler voor het Internet of Things (IoT). Ook CompareTheCloud.net noemde onlangs IPv6 als een van de vijf sleutelfactoren om IoT tot volle ontwikkeling te laten komen.

Ondanks de positieve ontwikkeling van IPv6 en het belang ervan wil het in Nederland nog niet echt vlotten. In de onlangs gepubliceerde IPv6-inventarisatie luidden we de noodklok over de Nederlandse achterstandspositie in de adoptie van IPv6 en de consequenties daarvan voor ons innovatie- en investeringsklimaat. Inmiddels blijkt dat onze positie in de paar maanden tijd sinds die publicatie nog verder is verslechterd.

Internet van de toekomst

Willen we de belangrijke rol die we nu hebben in de traditionele internetinfrastructuur behouden voor het internet van de toekomst, dan zullen we onze achterstand heel snel in moeten lopen. Bij het ministerie van Economische Zaken gaat men op dit moment na wat er gedaan kan worden om het Nederlandse economische belang meer te laten prevaleren.

Reacties

 • vrijdag 21 december 2018

  .nl-domeinnaam

  ICANN en de WHOIS: gaat de admin-c verdwijnen?

  ICANN

  Eén tijdige, wereldomvattende oplossing is wenselijk

  Lees meer
 • woensdag 10 oktober 2018

  Veilig internet

  Nog altijd veel Nederlanders online via openbare (onveilige) wifi-netwerken

  Thumb-wifi

  Met deze tips kun je veilig online via openbare wifi-netwerken

  Lees meer
 • woensdag 10 juli 2019

  Veilig internet

  Een veilig Internet of Things is zo makkelijk nog niet

  IoT

  Europese wetgeving nog in kinderschoenen

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.