Hoe e-ID het Deense internet veiliger maakt

Elektronische identiteiten (e-ID’s) zijn in heel Europa in opkomst. Steeds meer landen komen tot de conclusie dat het ouderwetse ‘kopietje paspoort’ in 2019 echt niet meer kan. De komende jaren krijgt online authenticatie in Nederland een flinke boost met de adoptie van eHerkenning door ondernemers. In andere landen zien wij een vergelijkbare ontwikkeling, waaronder in Denemarken.

e-ID in Denemarken 

In Denemarken is een e-ID al lang gemeengoed. Alle Deense burgers beschikken over een e-ID (NEM ID) dat online identificatie zeer eenvoudig maakt. Hierdoor is het mogelijk om snel online identiteiten vast te stellen en bijvoorbeeld misbruik te voorkomen.  

Met e-ID’s cybercrime bestrijden 

Afgelopen maand presenteerde DK Hostmaster, de ‘Deense SIDN’ de resultaten van hun inspanningen om met e-ID’s tegen cybercrime op te treden. Door de identiteit van houders van een .dk-domein digitaal vast te stellen is het mogelijk om heel snel de houder van een domein te bereiken en op te treden tegen misbruik van dat domein. Of dat misbruik nu bewust of onbewust gebeurt.  

Mooie resultaten 

Het resultaat mag er zijn. Zo daalde het aantal fakewebshops als percentage van het totaal aantal webshops onder het .dk-domein van bijna 7% in 2017 naar 0,1% begin 2019. Meer dan 3.000 fakewebshops werden in een jaar tijd offline gehaald. De Deense politie schatte dat DK Hostmaster hen alleen al in 2018 zo3 manjaren werk bespaarde. Ook DK Hostmaster won veel tijd: door NIM ID te gebruiken zijn simpele tikfouten in gegevens of onduidelijkheid over wie de houder is, voortaan verleden tijd. 

e-ID is grote uitdaging voor Europa 

DK Hostmaster voert dit beleid vanuit de opvatting dat preventie van misbruik de beste reclame voor het .dk-domein is. Minder misbruik leidt tot meer vertrouwen. Een opvatting die SIDN deelt. Wel laat het Deense voorbeeld zien dat zo’n beleid nog flink wat uitdagingen kent als je ook te maken hebt met houders uit andere landen. De Deense registry kiest er op dit moment voor deze houders op een alternatieve manier te identificeren, zonder e-ID. In de toekomst moet de organisatie ook e-ID’s uit andere lidstaten accepteren, in lijn met de eIDAS-richtlijn.  

Voorbeeld voor Nederland? 

Het Deense voorbeeld laat zien wat er mogelijk is met een breed toepasbare elektronische identiteit. In Nederland zijn deze in opkomst, niet aangestuurd door de overheid, maar vanuit de markt. Vooral eHerkenning zit in de lift nu partijen als het UWV het gaan toepassen voor het identificeren van ondernemers. In de samenwerking met IRMA werken wij aan een uniek privacy-vriendelijk identiteitsplatform waarmee gebruikers alleen díé informatie van zichzelf kunnen delen die nodig is. Als deze ontwikkelingen doorzetten kunnen wij over een paar wellicht jaar ook gebruik maken van e-ID’s om het .nl-domein veiliger te maken.

Reacties

Michiel_Hennekes

Michiel Henneke

Marketingmanager

+31 26 352 55 00

michiel.henneke@sidn.nl

 • woensdag 12 december 2018

  SIDN Labs

  Impuls voor wetenschappelijk onderzoek naar collectieve internetbeveiliging

  Thumb-internet-security

  SIDN en de Universiteit Twente gaan de komende twee jaar in samenwerking het wetenschappelijk onderzoek naar collectieve internetbeveiliging bevorderen.

  Lees meer
 • maandag 4 februari 2019

  Over SIDN

  IPv6 sleutelfactor voor het Internet of Things

  Thum-smart-city

  Nederland dreigt boot te missen

  Lees meer
 • dinsdag 26 februari 2019

  Over SIDN

  Future internets: werken aan een beter internet

  Thumb-abstract-technical-background

  Nederland moet weer voorop gaan lopen

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.