Het webwinkeldomein .nl zit in de lift

Het zal niemand ontgaan zijn: de afgelopen 12 maanden zat de Nederlandse economie in de lift. Dat is deels te danken aan de sterke ontwikkeling van het online zakendoen waarin Nederland mondiaal voorop loopt. In maar weinig landen is online zo belangrijk voor ondernemers als hier. Dat zien wij bij SIDN ook terug in de ontwikkeling van het .nl-domein: tussen mei 2016 en mei 2017 steeg het aantal .nl-webshops van 74.000 naar 89.000, een stijging van ruim 20%. De sterkste stijging zat in het segment ‘Beauty & fashion’ dat met 28% groeide naar 18.000 webshops.

.nl het webwinkeldomein

.nl is met grote voorsprong het populairste domein voor Nederlandse webshopondernemers. In totaal zijn er nu ca. 130.000 webshops actief in Nederland. Na .nl is .com met ruim 15.000 webshops het best vertegenwoordigde domein. Vooral internationaal georiënteerde ondernemers kiezen voor .com. Andere extensies komen pas in beeld, wanneer de gewenste .nl niet beschikbaar is. Die voorkeur komt niet uit de lucht vallen. Uit onderzoek onder internetgebruikers blijkt dat men sneller aankopen doet op een .nl-website dan op een identieke website met identieke naam, maar een andere extensie. Dit verschil in voorkeur neemt toe bij grotere bedragen.

Gebruik SSL explodeert

Sinds Google in 2015 begon met het meenemen van SSL-certificaten in de ranking is het aantal certificaten in de .nl-zone geëxplodeerd. In de afgelopen 12 maanden nam het totaal aantal .nl-websites met een certificaat toe van 82.000 naar 390.000. Van de .nl-webshops zijn er 45.000 beveiligd met SSL, waarbij de certificaten van Let’s encrypt – dat gratis SSL aanbiedt – het populairst zijn. Een 3e van alle webwinkeliers gebruikt Let’s encrypt.

Betaalmethodes: iDEAL stabiel, AfterPay en Bitcoin in opkomst

Het aantal .nl-webshops dat betalen met iDEAL ondersteunt steeg met 12% naar 37.000. Achteraf betalen met AfterPay steeg veel sterker: in mei 2016 waren er 2.700 webshops die dit aanboden, nu 3.400. Een stijging van 26%. Bitcoin verschijnt voor het eerst op de radar: er zijn nu 1.040 .nl-webshops die betaling met Bitcoins accepteren.

De online economie draait op volle toeren en dat zien wij terug in de ontwikkeling van het aantal webshops. Natuurlijk is dat maar een deel van het verhaal. Als beheerder van het .nl-domein zien wij niet welke omzet de webshops genereren laat staan hun rendement, maar als de groei een indicator voor de stand van de online economie is, zijn de vooruitzichten voor 2017 meer dan gunstig.

 

Reacties

 • dinsdag 27 maart 2018

  SIDN Labs

  Het DNS onafhankelijk en stabiel houden

  Thumb-DNS

  Onderzoek naar concentratie binnen het DNS, de gevolgen en mogelijke oplossingen

  Lees meer
 • dinsdag 26 februari 2019

  .nl-domeinnaam

  Domain Connect: nieuwe standaard die domeinnaamgebruik vereenvoudigt

  Thumb-domain-names-web-concept

  Een niet gebruikte domeinnaam, wordt vaak niet verlengd

  Lees meer
 • maandag 25 maart 2019

  Over SIDN

  Een wereld waarin taal geen barrière vormt

  Thumb-man-writing-on-whiteboard

  Travis Foundation digitaliseert talen om integratie te versnellen

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.