“Het is een feest om mensen te mogen helpen met deze prachtige ideeën.”

Twee keer per jaar organiseert SIDN fonds aanvraagrondes voor nieuwe projectondersteuning. De eerste aanvraagronde van 2016 is achter de rug en de tweede gaat binnenkort van start. Een goed moment om SIDN fonds-directeur Valerie Frissen wat vragen te stellen over de resultaten en de ambities van het fonds.

Thumb Valerie Frissen

De eerste aanvraagronde van 2016 is alweer enkele maanden gesloten. Hoe kijk je hierop terug?

“Zowel over het aantal aanmeldingen als over de kwaliteit ben ik erg tevreden. Wel zou ik graag meer aanvragen zien voor pioniersprojecten - onze kleine en meer experimentele projecten. De pioniers zijn vaak minder ingevoerd in het werven van fondsen, daarom gaan we extra aandacht besteden aan onze bekendheid bij deze groep. Onder meer met bijeenkomsten op hbo-instellingen en een workshop binnenkort op het Border Sessions Festival. Verder kregen we in de eerste rondes iets te veel aanvragen van business-to-business-achtige projecten, terwijl wij ons primair richten op het maatschappelijk belang. Daarom hebben we de eisen aan projecten wat scherper verwoord en de mogelijkheid gecreëerd om ideeën vast aan ons voor te leggen. Op basis daarvan kunnen we al snel laten weten of een project kansrijk is. Ik zou iedereen die een project wil indienen, aanraden om dit formulier in te vullen. Dat kan veel teleurstelling schelen.”

Zijn er nog nieuwe initiatieven van SIDN fonds?

“Nieuw is de Internet Scriptieprijs die we samen met Google, Brinkhof Advocaten, Greenhost en de Koninklijke Hollandse Maatschappij voor Wetenschapen (KHMW) in het leven hebben geroepen. In april zijn vier scripties beloond. De door SIDN fonds gesponsorde prijs gaat naar de beste scriptie in de categorie Internet & Maatschappij/Geesteswetenschappen. We waren erg te spreken over de kwaliteit van de aanmeldingen en zijn van plan deze prijs elk jaar uit te reiken. Daarnaast starten we in het najaar met een aanvraagmogelijkheid voor een wetenschappelijk onderzoek. Op dat moment hebben we zo ongeveer al onze plannen uitgevoerd.”

Kun je al iets zeggen over de resultaten van projecten?

“Over het algemeen is het nog te vroeg om iets te zeggen over de maatschappelijke impact. Hoewel een project als CodeUur, dat kinderen laat kennismaken met programmeren, nu al indrukwekkende cijfers toont als het gaat om publiciteit, aantal deelnemende scholen, lespakketten die worden gebruikt, enzovoorts. Projecten uit de eerste ronde van 2015 komen nu in de afrondingsfase. We willen niet dat het bij een eenmalig project blijft, dus kijken we hoe we verder kunnen helpen. Sommige projecten ondersteunen we opnieuw in de vervolgfase, zoals een project van Bits of Freedom dat startups helpt verantwoord om te gaan met data en privacy. In andere gevallen brengen we de initiatiefnemers in contact met andere financiers, experts of relevante netwerken. Daarnaast organiseren we bijeenkomsten waarin ervaringen en kennis worden uitgewisseld. Of workshops rond een specifiek thema, zoals onlangs een workshop die projecten hielp om zich beter te positioneren. Over die extra ondersteuning zijn onze projecten heel enthousiast, dus daar gaan we zeker mee door”

Wat voor soort projecten verwacht je voor de komende aanvraagronde?

“We zien dat bepaalde thema’s heel erg leven, zoals programmeren voor kinderen, het bereikbaar maken van encryptie, het internet-of-things, en big data en privacy. Zelf verwacht ik een aantal aanvragen die iets doen met blockchain. Maar net zoals in de vorige aanvraagronden staan we open voor iedereen met een goed idee. Zolang het project maar aansluit bij onze doelstellingen: versterking van het internet, vergroting van kennis en vaardigheden van internetgebruikers, en maatschappelijk nut. We denken er wel over om in de toekomst een aanvraagronde te concentreren rondom één thema. Door een gerichtere inzet kunnen we misschien meer impact hebben.”

Heeft de laatste aanvraagronde interessante projecten opgeleverd?

“Ja, we hebben weer veel enorm leuke projecten. Bij de pioniers bijvoorbeeld verschillende onderwijsprojecten, een project dat burgers helpt om zelf smart devices te bouwen om informatie te verzamelen ten gunste van hun buurt, en ’s werelds eerste crowdacting-platform. En ook bij de potentials zitten zeer interessante projecten. Denk bijvoorbeeld aan Tom Kabinet, een online winkel voor tweedehands e-boeken. Boeken worden verkocht voor iets meer dan 2 euro, waarvan € 0,50 naar de schrijver gaat. Dit is een zeer omstreden initiatief. De initiatiefnemers vochten al meerdere rechtszaken met uitgevers uit. We financieren ook twee projecten rondom vluchtelingen, een project dat aandacht besteedt aan ‘louche apparaten’ en een heel mooi project dat wiskundige grafieken omzet in geluid, zodat ze ‘zichtbaar’ worden voor blinden. Het blijft dus een feest om dit werk te mogen doen, om mensen te mogen helpen met al deze prachtige ideeën.”

Jouw project aanmelden?

Wil je een aanvraag doen bij SIDN fonds? Doe dan de quickscan op de site van het fonds of pitch je idee via het webformulier. Zo ontdek je snel of jouw project kans maakt op financiële ondersteuning.

Reacties

Valerie-Frissen-zw-w

Valerie Frissen

Directeur SIDN fonds

+31 26 352 55 20

info@sidnfonds.nl

 • dinsdag 27 november 2018

  Kennis

  Het juiste moment om door te pakken

  Thumb-Marleen-Stikker

  Internetpionier Marleen Stikker deelt haar kijk op de technologie

  Lees meer
 • woensdag 3 juli 2019

  DNSSEC

  BIND versie 9.14 vereist IPv6 en DNSSEC

  Thumb-logo-BIND9

  Internetstandaarden de standaard

  Lees meer
 • dinsdag 28 november 2017

  Kennis

  Is alles wat op internet staat waar?

  Thumb-kids-telephone

  Leerlingen zijn minder digitaal vaardig dan ze zelf denken

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.