Google Chrome waarschuwt gebruikers voor typodomeinnamen

Google Chrome gaat gebruikers waarschuwen voor domeinnamen die lijken op legitieme domeinen, maar iets afwijken. Een bekend voorbeeld is dat in de domeinnaam de letter ‘o’ geschreven wordt als het cijfer 0. Hierdoor valt het de bezoeker minder snel op dat de domeinnaam niet klopt. Dit wordt ook wel typosquatting genoemd. Google heeft aan een testversie van de browser de maatregel tegen "lookalike" domeinen toegevoegd. 

Valse url’s herkennen is lastig 

Google-engineer Emily Stark gaf vorige week een presentatie over dit onderwerp en de manier waarop eindgebruikers informatie over url's verwerken. Het herkennen van valse url’s is voor veel mensen nog best lastig. "Wat mensen in de adresbalk zien is niet handig voor ze als beveiligingsmechanisme", aldus Stark. Het ontwikkelteam van Google Chrome verplaatst daarom de nadruk van de adresbalk naar waarschuwingen in de browser. 

Aanpak phishing en scamsites 

Deze nieuwe toepassingwaarschuwt gebruikers voor phishing- en andere scamsites. Het is mogelijk om de waarschuwing die Chrome toont te negeren, maar daarvoor is een extra klik vereist. "We hebben de waarschuwing ontwikkeld om informatief in plaats van eng te zijn", verteldeStark. Op dit moment wordt de waarschuwing nog getest. Wanneer die in de definitieve versie van Chrome verschijnt is nog niet bekend.  

Wat kun je als bedrijf doen? 

Uiteindelijk is het voorkomen van phishingsites die meeliften op jouw merknaam natuurlijk altijd beter dan genezen. Met onze Domeinnaambewakingsservice kun je jouw merk dag en nacht online monitoren. Je krijgt direct een seintje als iemand een domeinnaam registreert die lijkt op jouw merk of domeinnaam. De tool geeft ook een indicatie of een website mogelijk phishing of malware bevat. Op die manier kun je sneller actie ondernemen. 

Kortom, een goed begin is het halve werk. Regel een en ander al vóór de oprichting van je bedrijf. Heb je nog vragen over onze Domeinnaambewakingsservice (DBS)? Neem dan contact op met Pim Pastoors, productmanager, via +31 26 352 55 00 of mail naar pim.pastoors@sidn.nl.  

 

Reacties

 • maandag 3 september 2018

  .nl-domeinnaam

  Wat is de langste domeinnaam?

  langstedomeinnaamtumbnail

  De langste '.nl-domeinnaam' bestaat uit 63 karakters

  Lees meer
 • dinsdag 30 oktober 2018

  Kennis

  SIDN en NBIP werken samen aan DDoS-onderzoek

  NBIP-thumbnail

  Presentatie van het onderzoek op 19 november in Utrecht

  Lees meer
 • dinsdag 26 februari 2019

  .nl-domeinnaam

  Agentschap Telecom houdt toezicht op SIDN

  Thumb-logo-Agentschap-Telecom

  Hoe we ‘aanbieder van essentiële diensten’ werden

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.