Goed omgaan met persoonsgegevens ook verantwoordelijkheid ICT’er

Zelden zullen zoveel mensen de invoering van een wet meegekregen hebben als vorig jaar bij de in werking treding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Mailboxen overstroomden met mails waarin bedrijven toestemming vroegen om gegevens te mogen bewaren. Registers en databases werden aangepast. Er ontstond een acuut tekort aan specialisten die binnen organisaties de handhaving van de wet konden waarborgen. Ook bij SIDN namen we maatregelen om de privacy van onze relaties nog beter te borgen.

AVG in de praktijk

Een jaar later is de vraag hoe de AVG nu in de praktijk werkt. Veel blogs besteedden afgelopen dagen aandacht aan de eerste verjaardag van de wet. Terugkerend thema: de handhaving is nog niet van de grond gekomen waardoor de aandacht verslapt. Geen goed idee, want de autoriteiten benadrukken dat die handhaving echt wel plaats vindt en dat de eerste boetes binnenkort gaan vallen.

Meer bewustzijn persoonsgegevens

In ons onderzoek Trends in Online Security & e-Identity stelden wij dit voorjaar ook een aantal vragen over de AVG. Dat de invoering van de AVG niet onopgemerkt voorbij is gegaan was duidelijk: 88% van de bedrijven gaf aan dat de AVG het bewustzijn ten aanzien van persoonsgegevens binnen de organisatie beïnvloed heeft. 68% had concrete maatregelen genomen. Bij bedrijven met meer dan 100 FTE lag dit percentage zelfs op meer dan 90%.

ICT’ers niet onder de indruk

Mooie cijfers, maar toch zijn er bij nader inzien wel wat aandachtspunten te noteren. Belangrijkste kanttekening is dat het bewustzijn niet bij alle functionarissen even sterk beïnvloed werd. Vooral ICT’ers waren niet onder de indruk. Slechts 2,2% van hen geeft aan dat de AVG hun houding ten aanzien van persoonsgegevens in zeer sterke mate beïnvloed heeft. En dat tegen 72% van de juristen. Apart, want de rol van ICT in het AVG-compliant houden van organisaties is enorm. Nederland ICT introduceerde onlangs zelfs een AVG-certificering voor verwerkers in de branche.

Grafiek - AVG leeft vooral bij juristen

Nu zou je kunnen beargumenteren dat de AVG weinig invloed heeft gehad, omdat ICT’ers al goed met persoonsgegevens omgingen. Diverse onderzoeken van voor de invoering wijzen echter op het tegendeel. Het lijkt daarom meer een kwestie van aandacht. ICT’ers lijken, in tegenstelling tot hun juridische collega’s, minder met het onderwerp bezig.

Security & privacy speelt rol aankoopbeslissing

Het onderwerp privacy gaat bovendien verder dan de AVG. Privacy en de waarde van persoonlijke data zijn maatschappelijke thema’s die steeds breder leven. Uit ons onderzoek blijkt dat security en privacy bij 85% van de afnemers een rol speelt in het maken van een aankoopbeslissing. Zij het dat dit bij slechts 10% van doorslaggevend belang is. Ook commerciële professionals zouden zich dus bewust moeten zijn van de manier waarop ze hiermee omgaan.

Wake-up call

Voor alle beroepsgroepen is een wake-up call op zijn plaats. ICT’ers en commerciële professionals moeten zich realiseren dat voldoen aan de AVG een doorlopende focus vergt. Juristen zijn wellicht gebaat bij meer intern ambassadeurschap: het belang van goed omgaan met persoonsgegevens benadrukken binnen de hele organisatie, want goed omgaan met de data van je relaties is een brede verantwoordelijkheid die verder gaat dan een specifieke discipline. Bekijk het volledige onderzoek Trends in Online Security & e-Identity. Meer weten over de AVG en ICT? Bekijk deze whitepaper van Guardian 360.

Downloads

Michiel_Hennekes

Michiel Henneke

Marketingmanager

+31 26 352 55 00

michiel.henneke@sidn.nl

 • vrijdag 19 juli 2019

  Veilig internet

  Ook bij DigiD verkiezen veel gebruikers gemak boven veiligheid

  2fa 520

  Overheid publiceerde rapport Monitor Digitale Overheid 2019

  Lees meer
 • woensdag 11 april 2018

  DNSSEC

  PowerDNS Recursor versie 4.1 gepubliceerd, upgrade aangeraden

  Thumb+DNSSEC+news

  Upgrade aangeraden

  Lees meer
 • dinsdag 11 december 2018

  Over SIDN

  Guardian360 en SIDN werken samen om mkb veiliger te maken

  Thumb-Arjan-Middelkoop-en-Jan-Martijn-Broekhof-ondertekenen-contract-samenwerking-SIDN-en-Guardian360

  Online security in het mkb kan en moet beter

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.