Geslaagde deelname aan Jaarcongres ECP

Donderdag 17 november vond het Jaarcongres ECP plaats in de Fokker Terminal in Den Haag. Net als voorgaande jaren ondersteunden we dit congres. Voor SIDN is het namelijk een mooi event om te laten zien waar we allemaal mee bezig zijn.

Uitreiking 1e exemplaar NL Digitaal

Het programma begon om 10.00 met een plenaire opening. Tijdens deze opening overhandigde Herbert Blankesteijn het eerste exemplaar van het boek NL Digitaal aan een aantal jongeren die hebben geholpen bij de totstandkoming van het boek. NL Digitaal is een aantrekkelijk boek dat aandacht besteed aan alles wat middelbare scholieren moeten weten over bits en bytes. Op die manier leren zij zich hoe ze zich veilig, vertrouwd en vrij kunnen bewegen in onze digitale wereld. Wij droegen bij aan de inhoud van het boek en sponsorde de ontwikkeling ervan.

Trends in internetgebruik

Om 11:15 uur startten verschillende break-out sessies. In deze ronde presenteerde onze marketing manager Michiel Henneke de resultaten van het vierde onderzoek naar de trends in internetgebruik. Uit het onderzoek komt onder andere naar voren dat we steeds meer online zijn via onze smartphone. Vooral de tijd die we online zijn op de smartphone is sterk toegenomen ten opzichte van 2014, toen we het onderzoeken ook uitvoerden. 2 jaar geleden was dat nog 29 uur per maand. Inmiddels zijn we gemiddeld 40 uur per maand online via onze smartphone. Voornaamste oorzaak van deze stijging is intensiever gebruik van een kleiner aantal apps bij alle leeftijdsgroepen. Dus zowel jongeren als 65-plussers. In het rapport vind je nog veel meer resultaten.

Big Data, Big Deal!

Om 12:15 verzorgden onze collega’s van SIDN fonds een sessie en ze lieten daarbij een aantal interessante projecten aan het woord die het fonds financieel ondersteunt:

 • Louche apparaten: over de wereld van internet-of-things waarin apparaten niet alleen slim zijn, maar ook brutaal en bijdehand.

 • Ethiek voor mens en machine: over hoe je ethische aspecten al in een vroeg ontwikkelstadium kunt inbouwen.

 • Politieke profiling: hoe wordt microtargeting, een gerichte benadering van individuele kiezers op basis van online verzamelde data, toegepast bij de Tweede Kamer Verkiezingen 2017.

Netwerkplein

Tijdens de lunch konden de deelnemers een bezoek brengen aan diverse demo's op de netwerkvloer. Samen met het SIDN fonds verzorgden we daar ook 3 demo's:

 • NetAidKit: een kleine, open source, portable router die je overal ter wereld op een makkelijke manier veilig en vrij toegang tot internet geeft.

 • White Spots: de white spots-app visualiseert de onzichtbare elektromagnetische cloud waar we in leven. In VR-mode , laat de netwerk scanner de onzichtbare digitale signalen om ons heen in real time zien en neemt de app je mee op een reis naar het eind van het Internet in 360° verhalen.

 • Sense Math: Stichting Beeld door Geluid ontwikkelt voor leerlingen met een visuele beperking een applicatie die wiskundige grafieken omzet in Virtual Reality Audio. De verschillende onderdelen van de grafiek krijgen een eigen geluid, op basis van de 'geluidstaal' die voor dit project is ontwikkeld.

Nederlandse digitale infrastructuur heeft sterke aantrekkingskracht op internationale bedrijven

Om 14:00 uur startte de 3e ronde met sessies. Hier presenteerde Michiel Steltman van DINL (Digitale infrastructuur Nederland) de resultaten van een onderzoek naar het belang van de ICT-sector voor de Nederlandse economie. Ook hier hebben wij vanuit SIDN aan bijgedragen.

Internet: een kwestie van vertrouwen

Om 15:00 begon de laatste ronde met sessies. In de sessie 'Internet: een kwestie van vertrouwen' vertelde manager SIDN Labs Cristian Hesselman met zijn team wat onze bijdrage is aan de veiligheid en stabiliteit van het internet. Dit deed hij aan de hand van 2 projecten:

 • Het privacyraamwerk in de praktijk: Hierin bespreekt Jelte onze belangrijkste leerpunten om andere organisaties te helpen die een vergelijkbaar privacyraamwerk in willen voeren.

 • Fraudebestrijding: samenwerking tussen Fraudehelpdesk en SIDN. Maarten Wullink van SIDN Labs en Elmer Lastdrager van de Fraudehelpdesk lichten toe hoe we door het delen van data de informatie richting opsporingsdiensten en registrars rijker maken en daarmee internetfraude kunnen helpen bestrijden.

Heb je het congres gemist, download dan hier de presentaties of bekijk de compilatie van de dag

Reacties

 • donderdag 23 mei 2019

  Kennis

  Eerste SIDN TechTalk groot succes

  IMG 0557

  Zo’n 40 ICT-specialisten te gast op ons kantoor

  Lees meer
 • donderdag 6 december 2018

  .nl-domeinnaam

  Meedenken, meepraten, meedoen

  Thumb-lagerhuis-SIDN-Connect-2018

  Pittige discussies tijdens het SIDN Lagerhuis

  Lees meer
 • woensdag 25 oktober 2017

  Veilig internet

  Ontmoet SIDN bij Holland Strikes Back

  Thumb-HSB-logo

  Hét Nederlandse kennisevent over cybersecurity

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.