Domeinnaammarkt groeide door in eerste halfjaar

In de eerste 6 maanden van 2017 groeide het totale aantal domeinnamen in Nederland naar meer dan 9 miljoen. Dankzij de aantrekkende economie steeg vooral het aantal webshops en zakelijke websites.

.nl: in goede tijden vasthouden

De groei van .nl in het eerste halfjaar stemt tot tevredenheid. Ondanks de al zeer hoge marktpenetratie en het groeiende aantal alternatieven, groeit het nationale domein door. Er zijn nu ruim 5,74 miljoen .nl-domeinnamen geregistreerd. De voornaamste drijver van de groei is de aantrekkende economie. Hierdoor worden steeds minder domeinnamen opgeheven. In de recessiejaren waren faillissementen en bezuinigingen vaak de drijver achter opheffingen, maar met de opleving van de economie besluiten steeds meer bedrijven hun portfolio aan te houden.

.com blijft populair, .eu krimpt

Steeds meer ondernemers kijken over de grens en dat vertaalt zich in een groeiende voorkeur voor .com. Dit blijft het internationale ondernemersdomein. Inmiddels zijn er in Nederland meer dan 2 miljoen .com-domeinnamen geregistreerd. Opvallend is dat .eu helemaal niet van deze internationalisering profiteert: het domein krimpt in Nederland al 2 jaar geleidelijk. Bovendien wordt het relatief weinig gebruikt: achter slechts 15% van de .eu-domeinnamen gaat een actieve website schuil.

Teruglopende groei nieuwe gTLD’s

Opvallend was de sterk teruglopende groei van nieuwe gTLD’s in Nederland. In het 2e halfjaar van 2016 bedroeg deze nog 28%, in de eerste 6 maanden van 2017 slechts 6%. Vooral het .xyz-domein kromp fors. In het verleden werd dit domein gratis weggegeven bij registratie van een .com-domein. Sinds er voor betaald moet worden, verliest het snel aan populariteit. Het domein van onze hoofdstad .amsterdam, groeit geleidelijk en telt nu zo’n 26.000 registraties. Hiermee staat het als stedendomein op de 5e plek na New York, Londen, Tokyo en Berlijn.

Vooruitzichten onverminderd positief

Nederland trekt met 9 miljoen registraties op 17 miljoen inwoners inmiddels ook internationaal de aandacht. Ons land is nu één van de grootste online economieën ter wereld (Bron: DINL). Voor de komende 2 jaar blijven de vooruitzichten in dat opzicht onverminderd positief.

Reacties

Michiel_Hennekes

Michiel Henneke

Marketingmanager

+31 26 352 55 00

michiel.henneke@sidn.nl

 • donderdag 17 augustus 2017

  Over SIDN

  Whois niet beschikbaar op 10-08-17 van 06.00 -08.00 uur

  Onderhoud+en+storingen

  Onderhouds­werkzaam­heden op 10 augustus in de ochtend van 06.00 - 08.00 uur

  Lees meer
 • zondag 17 juni 2018

  Veilig internet

  Het groene slotje biedt geen garanties. Maar wat dan wel?

  Thumb-https

  Hoe laat je zien dat jouw website wel betrouwbaar is?

  Lees meer
 • maandag 26 maart 2018

  Veilig internet

  Veilig verbinden moet voor iedereen toegankelijk worden

  Thumb-free-wifi

  Let’s Connect! biedt een open source VPN-oplossing

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.