Domeinnaammarkt groeide door in eerste halfjaar

In de eerste 6 maanden van 2017 groeide het totale aantal domeinnamen in Nederland naar meer dan 9 miljoen. Dankzij de aantrekkende economie steeg vooral het aantal webshops en zakelijke websites.

.nl: in goede tijden vasthouden

De groei van .nl in het eerste halfjaar stemt tot tevredenheid. Ondanks de al zeer hoge marktpenetratie en het groeiende aantal alternatieven, groeit het nationale domein door. Er zijn nu ruim 5,74 miljoen .nl-domeinnamen geregistreerd. De voornaamste drijver van de groei is de aantrekkende economie. Hierdoor worden steeds minder domeinnamen opgeheven. In de recessiejaren waren faillissementen en bezuinigingen vaak de drijver achter opheffingen, maar met de opleving van de economie besluiten steeds meer bedrijven hun portfolio aan te houden.

.com blijft populair, .eu krimpt

Steeds meer ondernemers kijken over de grens en dat vertaalt zich in een groeiende voorkeur voor .com. Dit blijft het internationale ondernemersdomein. Inmiddels zijn er in Nederland meer dan 2 miljoen .com-domeinnamen geregistreerd. Opvallend is dat .eu helemaal niet van deze internationalisering profiteert: het domein krimpt in Nederland al 2 jaar geleidelijk. Bovendien wordt het relatief weinig gebruikt: achter slechts 15% van de .eu-domeinnamen gaat een actieve website schuil.

Teruglopende groei nieuwe gTLD’s

Opvallend was de sterk teruglopende groei van nieuwe gTLD’s in Nederland. In het 2e halfjaar van 2016 bedroeg deze nog 28%, in de eerste 6 maanden van 2017 slechts 6%. Vooral het .xyz-domein kromp fors. In het verleden werd dit domein gratis weggegeven bij registratie van een .com-domein. Sinds er voor betaald moet worden, verliest het snel aan populariteit. Het domein van onze hoofdstad .amsterdam, groeit geleidelijk en telt nu zo’n 26.000 registraties. Hiermee staat het als stedendomein op de 5e plek na New York, Londen, Tokyo en Berlijn.

Vooruitzichten onverminderd positief

Nederland trekt met 9 miljoen registraties op 17 miljoen inwoners inmiddels ook internationaal de aandacht. Ons land is nu één van de grootste online economieën ter wereld (Bron: DINL). Voor de komende 2 jaar blijven de vooruitzichten in dat opzicht onverminderd positief.

Reacties

Michiel_Hennekes

Michiel Henneke

Marketingmanager

+31 26 352 55 00

michiel.henneke@sidn.nl

 • dinsdag 20 augustus 2019

  Veilig internet

  RIPE NCC begint aan uitreiking IPv6-adressen uit tweede /12-blok

  Thumb-RIPE-NCC-logo

  Nieuw 2a10/12 adresblok toegekend door IANA

  Lees meer
 • dinsdag 27 november 2018

  Kennis

  Het juiste moment om door te pakken

  Thumb-Marleen-Stikker

  Internetpionier Marleen Stikker deelt haar kijk op de technologie

  Lees meer
 • donderdag 9 november 2017

  Over SIDN

  Kom naar het Jaarcongres ECP!

  ecp-jaarcongres-2017-banner

  Samen bouwen aan de digitale samenleving

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.