De overheid online. Achterstand of ander gebruik?

De afgelopen jaren is er in het Nederlandse internetgebruik een duidelijke shift waarneembaar. We internetten steeds meer op mobiele devices. De gemiddelde bezoekduur van websites neemt af en de meeste tijd besteden we op apps. Maar op dit algemene beeld zijn duidelijke uitzonderingen waarneembaar. Neem bijvoorbeeld de overheid. Daar zien wij een sterk afwijkend gebruikspatroon.

Thumb-e-government

Gebruik van overheidswebsites laat traditioneel beeld zien

Het gebruik van de websites van de overheid laat een heel traditioneel beeld zien. Dat blijkt uit data van onderzoeksbureau GfK. Zo wordt overheid.nl, het vlaggenschip van de overheidswebsites, vooral bezocht met behulp van pc- en laptop (16%) en nauwelijks met een smartphone (1%) en tabletgebruikers (2%).

Apps presteren nauwelijks beter

Waar top-apps als Facebook meer dan de helft van alle internetgebruikers bereiken, hebben alle overheidsapps bij elkaar niet meer bereik dan 5% op de smartphone en 1% op de tablet. Apps die, buiten de social media apps, veel gebruikt worden vinden wij vooral in het onderwijs. Voorbeelden hiervan zijn Magister en Digischool. Ook Burgernet is redelijk succesvol.

Toch mist de overheid de boot niet

De vraag die dit oproept is of de overheid hier de boot mist. Loopt zij achter bij de recente ontwikkelingen op het gebied van internetgebruik? Dat valt mee. De overheid publiceert heel veel informatie online. Denk bijvoorbeeld aan rechtspraak, wetgeving, etc. Het doornemen van veel informatie gaat nu eenmaal makkelijker op een pc of laptop. Voor dit doel worden deze devices als veel gebruiksvriendelijker ervaren dan mobiele devices (smartphone, laptop).

Verlies het contact met de smartphonegeneratie niet

Wat wel een aandachtspunt is, is dat de overheid op termijn het digitale contact met de jongere generatie dreigt te verliezen. Dat is immers bij uitstek de smartphonegeneratie. Maar vooralsnog is dat nog niet zichtbaar. Weliswaar besteden jongeren minder tijd op een pc of laptop dan de generatie erboven: het aantal jongeren dat zo’n device regelmatig gebruikt neemt vooralsnog niet af.

Reacties

Michiel_Hennekes

Michiel Henneke

Marketingmanager

+31 26 352 55 00

michiel.henneke@sidn.nl

 • vrijdag 19 april 2019

  SIDN Labs

  SIDN gaat adoptie van internetstandaard DANE stimuleren

  Thumb-e-mail

  Standaard voor veiliger e-mail wordt onderdeel van de Registrar Scorecard

  Lees meer
 • vrijdag 21 december 2018

  .nl-domeinnaam

  ICANN en de WHOIS: gaat de admin-c verdwijnen?

  ICANN

  Eén tijdige, wereldomvattende oplossing is wenselijk

  Lees meer
 • donderdag 25 april 2019

  SIDN Labs

  Enabling trust in network services through secure, stable, and transparent internets

  Thumb-trust

  A joint research program of SIDNLabs, University of Amsterdam, University of Twente, SURFnet and NLnet Labs

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.