De overheid heeft online nog veel te winnen

Op 29 november a.s., tijdens ons relatie-event SIDN Connect, presenteren we voor de 5e keer het onderzoeksrapport Trends in internetgebruik. Dit onderzoek geeft inzicht in de manier waarop internetgebruik zich in Nederland ontwikkelt. Bij het onderzoek keken we ook met nadruk naar de rol van de overheid. Wie is de internetgebruiker anno 2018? En wat betekent dit voor de overheid? Op het Jaarcongres ECP gaven wij vandaag een voorproefje.

Jong en oud

In 2014 waren pc en laptop nog de belangrijkste devices om een website te bezoeken. Anno 2018 is dat veranderd. De huidige internetgebruiker bezoekt per maand 287 websites, gaat zelden offline en gebruikt 60 apps. Bij deze cijfers denken mensen automatisch aan een jongere, maar het zijn juist ouderen die een inhaalslag maken en steeds intensiever gebruik maken van mobiele devices. In 2014 ging 32% van de 65-plussers online met een smartphone, in 2018 was dat 70%.

Overheid minder populair op de smartphone

De huidige internetgebruiker is dus een smartphonegebruiker. Bij de overheid loopt deze ontwikkeling achter. De meeste bezoekers aan overheidswebsites gebruiken nog steeds de pc en laptop. Dat heeft een reden: op de smartphone verwacht de gebruiker binnen 2 minuten het antwoord op zijn vraag gevonden te hebben. Bezoeken aan overheidswebsites duren echter 2 keer langer dan gemiddeld.

Smartphonegebruik overheidswebsite

App-trend belangrijk

De vraag die dan rijst is of overheidstoepassingen zich wel lenen voor de smartphone. Kan de smartphone wel tijdsintensief gebruikt worden? Het antwoord: ja. Maar dan schakelt de gebruiker over op een app. App-ontwikkeling is daarom een grote kans voor overheden: dit is waar de online tijd steeds meer besteed wordt en daarmee zijn apps het podium voor tijdsintensieve activiteiten. Commerciële bedrijven vechten daarom om een plekje op het scherm. De overheid blijft achter: apps van retailers, banken en markplaatsen hebben individueel meer bereik dan alle apps in de categorie Overheid bij elkaar.

App Bereik
Alle overheidsapp 15,9%
DigID (app) 7,9%
Afvalwijzer (app) 5,2%
Burgernet (app) 1,8%
Vergelijk Bol.com 18%

Websites: gebruik autoriteit

Voor de overheid geldt daarnaast: ga uit van je eigen kracht. Overheidswebsites hebben vanuit hun rol een vanzelfsprekende autoriteit. En juist autoriteit is de sleutel tot gevonden worden op internet. Voor overheidswebsites is search engine optimization daarom essentieel. Het is ook meer dan een nice-to-have. Burgers zoeken bij calamiteiten of problemen online naar informatie en verwachten dan op een betrouwbare website te vinden wat ze zoeken. Het is aan de overheid om ervoor te zorgen dat zij dan bovenaan staat.

Site % via Google
1 rechtspraak.nl 41%
2 rdw.nl 34%
3 rivm.nl 32%
4 belastingdienst.nl 30%
5 platform rijksoverheid online 30%
Alle overheidswebsites (gemiddeld) 15%

Open standaarden en security

Ten slotte is er het issue veiligheid. Veiligheid en autoriteit zijn niet los van elkaar te zien. De overheid kan het goede voorbeeld geven op het gebied van veiligheid door open veiligheidsstandaarden nog beter te adopteren. Een simpele quick win is bijvoorbeeld het gebruik van EV-certificaten, waarbij de identiteit van de aanvrager gecontroleerd is. Door dit als standaard neer te zetten geeft de overheid ook een signaal af: wees voorzichtig met sites die zich voordoen als overheid, maar dit niet hebben.

Benieuwd naar het hele rapport?

Het hele rapport publiceren we op 29 november. Mail ‘Rapport’ naar marketing@sidn.nl en wij sturen het je graag toe.

Reacties

Michiel_Hennekes

Michiel Henneke

Marketingmanager

+31 26 352 55 00

michiel.henneke@sidn.nl

 • woensdag 24 juli 2019

  Kennis

  Voice.com verkocht voor $ 30 miljoen

  Banner-pattern-with-dollar-bills

  Duurste domeinnaam ooit is leerzame case voor ondernemers

  Lees meer
 • donderdag 13 december 2018

  Kennis

  IDnext en SIDN verdiepen samenwerking

  Thumb-logo-IDnext

  Met gezamenlijk IDnext event willen organisaties een impuls geven aan innovatie op het gebied van digitale identiteiten

  Lees meer
 • dinsdag 30 oktober 2018

  Veilig internet

  Uniek onderzoek geeft meer inzicht in DDoS-aanvallen

  Thumb-button-DDoS-attack

  Meer kennis kan samenwerking in de keten versterken

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.