Aantal domeinnamen blijft wereldwijd groeien: meer dan 330 miljoen

Groei generieke TLD’s onder druk

Het aantal domeinnamen wereldwijd blijft toenemen en stond op 1 april jl. op 333 miljoen. Dat blijkt uit het meest recente Global TLD Report van brancheorganisatie CENTR. Het rapport bestrijkt de periode van 1 april 2017 tot en met 1 april 2018. Toch wordt vooral de markt voor gTLD’s (o.a. .com, .org) steeds vluchtiger. Alleen dankzij .com is er nog sprake van een groeiende gTLD-markt. Het aantal ccTLDs, landendomeinen zoals .nl, groeit gestaag, maar met sterke verschillen tussen regio’s.

ccTLDs: sterke regionale verschillen

In de laatste 12 maanden groeide de Europese markt met 3,6%. Daarmee presteerde de markt boven verwachting. Vooral het aantal opgeheven domeinnamen was veel lager dan voorspeld. Opvallend is ook dat Europa hiermee beter presteert dan Azië en even goed als Amerika waar de marktpenetratie veel lager is. Alleen Afrika deed het veel beter en groeide met 16,2%, maar die markt is met 3,3 miljoen domeinnamen veel kleiner dan Europa met ruim 72 miljoen geregistreerde domeinnamen.

gTLD-markt is vluchtig

.com drijft de groei van gTLDs. Met een groei van 4.1% deed dit domein het beter dan de rest van de markt. Zonder .com zou de gTLD-markt wereldwijd krimpen. De sinds 2012 gelanceerde nieuwe gTLDs (nTLDs) presteren wisselend. Ruim een derde van alle nTLDs kromp in de afgelopen periode. .amsterdam, dat binnen deze categorie groei liet zien, deed het relatief goed.

Vooruitzichten

CENTR spreekt zich niet uit over de vooruitzichten van de markt, maar het is een veeg teken dat de markt ondanks de introductie van meer dan duizend nieuwe TLD’s sterk afhankelijk blijft van de groei van .com. Daarmee wordt duidelijk dat het effect van het nTLD-programma op de markt vooralsnog beperkt blijft.

Reacties

 • donderdag 12 april 2018

  Kennis

  Terugkijken: Webinar over de impact van de AVG/GDPR op domeinregistratie

  Thumb-webinar-blue

  Kijk het webinar terug

  Lees meer
 • maandag 19 november 2018

  Veilig internet

  DDoS-bescherming behoedt Nederlandse bedrijven voor substantiële schade

  Thumb_SIDN_NBIP_report

  DDoS-aanvallen zouden ondernemingen zonder bescherming ruim een miljard euro kunnen kosten

  Lees meer
 • dinsdag 5 februari 2019

  Kennis

  Speel de online security game Hackshield en win een boek over het internet

  Hackshield+thumb

  Doe mee en win!

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.