5 dilemma’s bij het kiezen van je domeinnaam

Of een domeinnaam goed is voor je bedrijf is achteraf vaak makkelijk te beoordelen. Hoe aansprekend de naam is, wat hij zegt over je bedrijf, of hij te lang is, het is allemaal in te schatten. Toch zijn er dilemma’s bij het kiezen van de juiste domeinnaam waarop geen eenduidig antwoord mogelijk is. In dat geval zul je je intuïtie als ondernemer moeten laten spreken. 5 dilemma’s op een rij.

 1. Goed voor je vindbaarheid vs. je bedrijfsidentiteit

  Een agrarisch bedrijf zocht een domeinnaam die bezoekers zou aanspreken. Doel was mensen voor een rondleiding te werven. Die mensen zoeken dan in de eerste plaats op namen met boerderij erin (zuivelboerderij, kinderboerderij, etc.). Maar de ondernemer zelf voelde zich hier niet goed bij. Melkveebedrijf, onderneming, waren woorden die eerder bij hem opkwamen. De term 'boerderij'

   klonk gewoon niet goed. In zo’n geval is het aan jou als ondernemer om de afweging te maken: kun je een naam kiezen die je doelgroep aanspreekt zonder je identiteit te verloochenen?

 2. Lang en duidelijk vs. afkortingen

  Afkortingen waren ooit de heilige graal van de domeinnamen. In een tijd waarin domeinnamen getypt werden gold: hoe korter hoe beter. Tegenwoordig ligt dat anders. Mensen lezen domeinnamen vooral. In zo’n geval is een uitgeschreven zin die duidelijk maakt wat je doet vaak beter dan een onduidelijke afkorting. Een voorbeeld: foodtechnology.nl is duidelijker dan ftech.nl. Terwijl de laatste natuurlijk wel veel sneller te typen is. Cruciaal is hier de branding: weet je doelgroep wat er achter de naam schuilgaat, dan is een catchy afkorting misschien een goed idee. Zeker als die afkorting ook nog een mooi merk kan worden. Moet je vooral duidelijk maken wat je doet en heb je geen ‘brand power’, dan is een generieke naam het overwegen waard.

 3. Opvallend of zakelijk

  Niet iedere ondernemer gaat door het leven als de 'Groene Smoothies Ninja', maar het trekt wel de aandacht. Bij het kiezen van een domeinnaam kan het lonen om lef te hebben, maar ook hier geldt: waar voel je jezelf prettig bij? Een gedurfde domeinnaam kan echt helpen, maar is het over 20 jaar nog steeds een voordeel? Een Amerikaans mesttransportbedrijf trekt al jarenlang de aandacht met hun naam (wemovesh.it). Maar of het voor je zakenrelaties op termijn ook zo goed werkt?

 4. Mooie naam, maar veel gelijkende namen

  Soms kom je een domeinnaam tegen die te mooi om waar te zijn lijkt. Helaas: vaak blijkt er dan een naam te bestaan die er met een miniem verschil op lijkt. Bijvoorbeeld met een streepje. De naam wordt er niet minder mooi op, maar het risico op verwarring is groot. Dringend advies: raadpleeg een jurist die gespecialiseerd is in intellectueel eigendomsrecht om juridische problemen te voorkomen. Kijk daarnaast ook eens in het bedrijvenregister: zijn er in jouw regio bedrijven die de beoogde domeinnaam als handelsnaam voeren? Vooral bij heel korte namen het risico van gelijkenis bijna niet uit te sluiten. Uiteindelijk worden wij ook nog wel eens verward met ‘ISDN’ :-).

 5. Kopen of vrije naam registreren?

  Stel, je ziet een domeinnaam die perfect past, maar bezet is. De huidige houder wil de naam wel verkopen. Bedenk dan dat een gemiddelde ondernemer € 15.000,- met zijn domeinnaam kan verdienen en bedenk je dan hoeveel de naam je waard is in vergelijking met vrije namen. Een tip: in tegenstelling tot wat mensen zeggen is een domeinnaam echt niet altijd tienduizenden euro’s waard. De meeste domeinnamen gaan voor minder dan € 1000,- van de hand.

Geïnspireerd? Ga naar meerklikmet.nl en gebruik onze suggestietool om jouw domeinnaam te vinden.

Reacties

 • vrijdag 1 februari 2019

  Veilig internet

  Fakewebshops veel sneller offline

  Thumb-woman-buys-shoes-online-on-tablet

  Snellere detectie én procedure zorgt voor minder slachtoffers

  Lees meer
 • donderdag 24 januari 2019

  Over SIDN

  SIDN fonds: nieuwe call & nieuwe lichting projecten van start!

  Thumb+logo+SIDN+fonds

  De 1e call van 2019 opent op 28 januari

  Lees meer
 • donderdag 14 november 2019

  Over SIDN

  Hoera, het Internet bestaat 50 jaar!

  Frances

  6 Nederlandse internetpioniers geven een uniek kijkje in de geschiedenis

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.