DNSSEC-validatie op BIND named

BIND named, de meest gebruikte DNS-server, kan fungeren als (autoritatieve) name-server en/of (caching) resolver. In dit artikel bespreken we de configuratie van named als DNSSEC-validerende resolver. De ondertekening van een zone op een autoritatieve name-server wordt in een ander artikel behandeld.

Juist omdat er al zo veel bestaande BIND-implementaties zijn — sommige draaien al vele jaren lang — hebben we bij alle features zo veel mogelijk de versienummers gegeven waarbij de betreffende optie in de software beschikbaar is gemaakt. Desondanks raden we aan om een zo'n recent mogelijke versie van BIND te gebruiken, al was het alleen maar omdat in de tussentijd natuurlijk ook bugs en security-problemen uit de software zijn gehaald.

Validatie

De mogelijkheid om DNSSEC-ondertekende domeinen te valideren is geïntroduceerd als onderdeel van BIND versie 9.6.2. Aanzetten gaat als volgt:

 dnssec-enable yes;

 dnssec-validation auto;
 //dnssec-lookaside auto;

Let op dat je de 'dnssec-enable' optie niet alleen aan moet zetten voor het ophoesten van digitale handtekeningen (de RRSIG records) op een autoritatieve DNS-server, maar ook voor DNSSEC-validatie op een server die alleen als resolver dienst doet.

De 'auto' optie voor de andere twee statements is beschikbaar vanaf BIND versie 9.7.0, waarmee ook ondersteuning voor RFC 5011 werd geïntroduceerd. Voor eerdere versies is (naast 'no') alleen de optie 'yes' beschikbaar. Die versies ondersteunen alleen statische trust anchors gespecificeerd in een 'trusted-keys' statement.

Dynamic Lookaside Validation

De 'dnssec-lookaside' optie configureert Dynamic Lookaside Validation (DLV), een dienst van ISC die stamt uit de tijd dat de root zone nog niet ondertekend was. Beheerders die destijds hun domeinen wel al wilden ondertekenen maar nog geen volledige chain of trust naar de root zone konden opbouwen brachten hun DNS-deelboom (een island of trust) onder het dlv.isc.org.-domein, wat een eigen trust anchor in BIND had.

De DLV-dienst is inmiddels niet meer relevant en is in september 2017 opgeheven.

RFC 5011

Vanaf BIND versie 9.7.0 worden de trust anchors opgeslagen in de managed key database (in het bestand managed-keys.bind, of vanaf versie 9.8.0 per view in een .mkeys file). Deze database wordt (eenmalig) geïnitaliseerd met de trust anchors gespecificeerd in het 'managed-keys' statement ('initial-key'). Is dat statement niet aanwezig, dan wordt teruggevallen op de externe 'bindkeys-file' (default: bind.keys) of de sleutels die hard gecodeerd zijn in de software.

Deze initialisatie voert BIND alleen uit als de resolver voor de eerste keer opgestart wordt en de managed key database nog leeg is. Deze zogenaamde bootstrap zorgt ervoor dat de actuele trust anchors van Internet worden binnengehaald, gevalideerd en geïnstalleerd. Is dat eenmaal voor elkaar, dan worden de trust anchors in de managed key database voortaan automatisch (in-band) beheerd op basis van RFC 5011.

Trust anchors

Beheerders van validerende resolvers moeten zich ervan vergewissen dat de nieuwe publieke root KSK-sleutel (KSK-2017) inderdaad als trust anchor op hun systemen is geïnstalleerd en geactiveerd. Hieronder hebben we de belangrijkste informatie met betrekking tot de installatie van het nieuwe KSK-2017 trust anchor voor de verschillende versies van BIND op een rijtje gezet.

Checks

De inhoud van de managed key database kun je opvragen met het volgende commando (vanaf BIND versie 9.11.0):

 rndc managed-keys status

Voor oudere versies (vanaf 9.9.3) levert het script contrib/check5011.pl vergelijkbare functionaliteit.

De output is een lijst met de trust anchors (per view):

 [root@system ~]# rndc managed-keys status
 view: resolver
 next scheduled event: Tue, 03 Oct 2017 15:29:38 GMT
   name: .
   keyid: 19036
     algorithm: RSASHA256
     flags: SEP
     next refresh: Tue, 03 Oct 2017 15:29:38 GMT
     trusted since: Mon, 28 Dec 2015 20:05:54 GMT
   keyid: 20326
     algorithm: RSASHA256
     flags: SEP
     next refresh: Tue, 03 Oct 2017 15:29:38 GMT
     trusted since: Thu, 10 Aug 2017 16:21:39 GMT

Het commando 'rndc secroots -' (vanaf versie 9.7.2) geeft een overzicht (dump) van zowel de managed keys als de statische en negatieve trust anchors (weer per view):

 [root@system ~]# rndc secroots -
 secure roots as of 11-Apr-2018 13:24:11.522:

  Start view localhost_resolver
   Secure roots:

 ./RSASHA256/20326 ; managed
 ./RSASHA256/19036 ; managed

   Negative trust anchors:

  Start view internal
   Secure roots:

 ./RSASHA256/20326 ; managed
 ./RSASHA256/19036 ; managed

   Negative trust anchors:

  Start view external
   Secure roots:

 ./RSASHA256/20326 ; managed
 ./RSASHA256/19036 ; managed

   Negative trust anchors:

We zien hier dat er in dit geval twee trust anchors zijn geïnstalleerd: met respectievelijk keyid 19036 (KSK-2010) en 20326 (KSK-2017). Dat komt omdat op moment van schrijven het proces voor de root KSK roll-over strikt genomen nog niet helemaal was afgerond. Inmiddels is de roll-over voor systeembeheerders helemaal achter de rug en moet het oude trust anchor voor KSK-2010 van de resolvers verwijderd zijn. Uitgebreide informatie over de root KSK roll-over van ISC, de ontwikkelaar van BIND named, vind je hier.

Negatieve trust anchors

Voor het instellen van een negatieve trust anchor — een domein waarvoor validatie is uitgeschakeld, zoals gespecificeerd in RFC 7646 — gebruik je het commando 'rndc nta' (vanaf BIND versie 9.11.0). Deze mogelijkheid is met name bedoeld om validatiefouten bij verkeerd geconfigureerde ("bogus") domeinen (tijdelijk) uit te schakelen.

Oude configuratiebestanden

Let op bij het checken van de versie van een bestaande BIND-installatie ('named -v') dat ook het gebruikte configuratiebestand (/etc/named.conf) actueel is. Als een DNS-server al enige tijd geleden is opgezet en de software inmiddels via de systeem-updates naar een recentere versie is opgewaardeerd, is de configuratie gebaseerd op een eerdere versie vaak blijven staan. In dat geval kun je het beste de bestaande configuratie opwaarderen naar de actuele versie van BIND alvorens met DNSSEC aan de slag te gaan. De meegeleverde templates voor named.conf vind je (op RHEL/CentOS en Fedora) in de directory /usr/share/doc/bind(-version)/sample/etc/. Al is de template die daar staat overigens ook verouderd.

Testen

De huidige status voor wat betreft validatie door de resolver kun je opvragen met het commando 'rndc validation check' (vanaf versie 9.10):

 [root@system ~]# rndc validation check
 DNSSEC validation is enabled (view localhost_resolver)

Geven we hier tenslotte nog het commando om de goede werking van een validerende resolver op afstand te testen (vervang <ADRES> door de naam of het adres van de server):

 dig @ADRES servfail.nl

Voor een validerende resolver moet deze opdracht de status SERVFAIL opleveren; zoals de domeinnaam al aangeeft is de DNSSEC chain of trust expres niet gesloten (bogus). Een niet-validerende server controleert de aanwezigheid van digitale handtekeningen überhaupt niet en zal de status NOERROR teruggeven.

DNSviz-servfail.nl

Als nieuwe DNSSEC-functionaliteit voor BIND beschikbaar komt, zullen we die in dit artikel verwerken.

Reacties

 • dinsdag 24 april 2018

  Oplossingen

  Je bedrijfsnaam als domeinnaamextensie? Binnenkort kan het weer

  Thumb-KPN-logo

  Nieuwe aanvraagronde in 2021

  Lees meer
 • dinsdag 19 juni 2018

  Veilig internet

  Pas op voor malafide bedrijven die jou peperdure domeinnamen aansmeren

  Thumb-fingers-crossed

  Ons advies: laat je niet onder druk zetten

  Lees meer
 • donderdag 6 februari 2020

  Veilig internet

  Nauwkeurige, beveiligde systeemtijd cruciaal voor DNSSEC – en andersom!

  Thumb-close-up-of-a-digital-timer-display

  Werken aan een veiliger tijdsdienst

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.