
Waarom je merk onderbrengen bij .com als je ook jouw merk als domein kunt gebruiken? Dat kan met een eigen merkdomein (brand-TLD). Grote bedrijven als BMW, Philips & Wolters Kluwer gingen je voor. Vanaf nu is een submission ronde gestart tot 19 November 2025 en vanaf april 2026 kun je een nieuw domein aanvragen. SIDN helpt jou als Nederlandse organisatie graag met het aanvraagproces en het beheer. Verdient jouw merk een eigen domein? Vraag bij ons meer informatie aan.
Meer informatie over brand-TLD's:
Wat is een brand-TLD?
De afkorting TLD staat voor Top Level Domain (topleveldomein) en duidt op het deel van een domeinnaam rechts van de punt, ook wel first level domain genoemd.

De bekendste TLD’s in Nederland zijn .com en .nl. In de loop der tijd zijn de mogelijkheden voor het aanvragen van een eigen TLD sterk uitgebreid. Sinds 2012 zijn er brand-TLD’s: TLD’s gekoppeld aan een merk- of handelsnaam van een specifieke organisatie.
Let op: een brand-TLD is dus niet vergelijkbaar met een domeinnaam. Je wordt dus de beheerder van top level domein, vergelijk het met SIDN voor .nl. Het aantal brand-TLD’s is beperkt tot enkele honderden wereldwijd, maar het betreft zonder uitzondering grotere merken of handelsnamen als Nike, Apple, Hitachi, Samsung, etc.. In Nederland hebben Wolters Kluwer, de KLPD (.politie) en Philips een eigen TLD aangevraagd. Zoals het voorbeeld van .politie laat zien hoeft een brand-TLD zeker niet alleen for-profit te zijn. Een internationale voorbeeld hiervan is het brand-TLD van UNICEF.
Wat zijn de voordelen van een brand-TLD voor mijn merk?
Een kort(er), aantrekkelijk en makkelijk te onthouden internetadres Bijvoorbeeld: A4.audi i.p.v. AudiA4.com.
Het voorkomen van misbruik door de brand-TLD als standaard uit te dragen Bijvoorbeeld downloaden content op publicatie.wolterskluwer is altijd legaal.
Eenvoudig variaties maken voor subdomeinen. Denk aan subdomeinen voor modellen producten en diensten, zoals iphone11.apple.
Het verhogen van je merkbekendheid en de versterking van je merkreputatie door meer zichtbaarheid van de online merknaam. Bijvoorbeeld consultancy.kpmg zichtbaar in alle zoekresultaten op pagina 1 van Google in plaats van kpmg-consultancy.com).
Wat zijn de aanvraagvoorwaarden voor een brand-TLD?
De Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) is de onafhankelijke organisatie die wereldwijd verantwoordelijk is voor het toekennen van brand-TLD’s. Hiervoor gebruikt de organisatie ‘windows’ (een specifieke aanvraagperiode) van enkele maanden waarbinnen je jouw TLD aanvraag kunt indienen. Op dit moment is de submission periode van ICANN van start gegaan tot 19 november en het nieuwe ‘window’ voor het aanvragen van een nieuwe gTLD start in april 2026. Meer over new gTLD programm van ICANN
Een ‘window’ komt niet vaak voor: vaak zitten er jaren tussen. Dus wil je die als bedrijf niet missen! De voorwaarden waaraan je moet voldoen verschillen per window. Voor het komende window zijn ze nog niet bekend. Wij verwachten dat de aanvrager in ieder geval aan de volgende voorwaarden moet voldoen:
Je moet aantonen dat jij en jouw partners in staat zijn het domein technisch en operationeel draaiende te houden. Kennis van de techniek achter domeinnamen speelt daarbij een rol, maar ook financiële continuïteit.
Je moet aantonen rechthebbende van het merk te zijn. Het merk moet bovendien voldoende onderscheidend zijn van andere TLD’s (vb. .Aldi kan fonetisch wringen met .Audi).
Je moet aantonen dat je optreedt tegen misbruik vanuit de brand-TLD (phishing, cybercrime).
Wat komt er kijken bij het beheer van een brand-TLD?
Omdat bovengenoemde voorwaarden, zaken zijn die vaak niet tot de corebusiness van je bedrijf horen, werken de meeste aanvragers samen met een zogenaamde registry service provicer (RSP).
Een RSP is een partij die bekend is met de domeinnamenwereld en die de brand-TLD uit naam van de aanvrager draaiend houdt. Zo is SIDN de RSP van .amsterdam namens de gemeente Amsterdam. Een RSP neemt in de praktijk de meeste beheerstaken van een aanvrager over. Dat is niet verplicht, maar maakt de aanvraag en het beheer wel veel makkelijker, omdat een RSP vaak al een bestaand track record heeft. Beheerstaken die de RSP doorgaans overneemt zijn:
Opzet en beheer van de technische infrastructuur waarmee je de brand-TLD en subdomeinnamen ontsluit voor internetgebruikers (via DNS).
Verzorgen van aanvragen en mutaties van domeinnamen onder de brand-TLD voor de aanvrager zelf en door hem aangewezen partijen (vb. reclamebureau).
Detectie en aanpak van aantoonbaar misbruik. Bijvoorbeeld malware die via een site onder de brand-TLD verspreid wordt.
Compliance: zorgdragen dat alles voldoet aan de ICANN-eisen en ICANN-audits.
Daarnaast kan een RSP ook helpen met juridische, beleidsmatige en commerciële afwegingen rond de brand-TLD. Meer weten? Vraag direct meer info aan.
Waarom is SIDN een goede partner bij een brand-TLD?
Als je je brand-TLD bij ons onderbrengt, beschik je via onze registry-backend services over alle deskundigheid en (technische) middelen die we in huis hebben.
Onze systemen voldoen aan alle eisen van ICANN. Je kiest zelf welke aanvullende diensten je wilt gebruiken, zoals uitgebreide monitoring, ICANN consultancy of rapportages. En je profiteert natuurlijk van onze jarenlange ervaring met .nl.
Concrete ondersteuning:
Ondersteuning bij alle technische-, juridische- en beleidsmatige zaken.
Gebruik van de systemen van .nl, een van de veiligste netwerken wereldwijd.
Gebruik van ons grote distributienetwerk van zo’n 1.300 .nl-registrars.
Profiteer van onze ruim 30 jaar ervaring in het draaien van een toplevel.
Meer weten?
Lees meer informatie over SIDN als registry service provider of neem contact op met Pim Pastoors onze Productmanager via pim.pastoors@sidn.nl
