Waar registreer ik mijn domeinnaam?

Als je voor jouw bedrijf een (nieuwe) website op wilt zetten, is het bedenken van een goede domeinnaam het eerste wat je moet doen. Als je eenmaal een geschikte domeinnaam hebt, moet je deze registreren. Maar hoe doe je dat precies?

Checks

Zo is het cruciaal dat de domeinnaam nog beschikbaar is. Als je een domeinnaam met een .nl-extensie wilt, kun je via www.sidn.nl checken of deze nog vrij is. Als de domeinnaam al door iemand gekocht is, dan kun je hier ook zien wie de eigenaar is. Als deze persoon niks met de domeinnaam lijkt te doen, kun je hem of haar benaderen om deze over te kopen. Controleer ook of je de door jou gekozen naam kunt gebruiken op social media. Als er al een ander account is met die naam is het verstandig om voor iets anders te kiezen. Google de naam ook om te kijken of er geen negatieve zaken naar boven komen die onterecht met jouw bedrijf geassocieerd kunnen worden.

En ga na of de naam niet al gebruikt wordt door een gevestigd merk of bedrijf door dit te checken in het Handelsregister ofhet merkenregister. Start je een nieuw bedrijf? Voer dan eerst deze checks uit alvorens je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Registrar

Als je zeker weet dat jouw domeinnaam geschikt is, moet je op zoek naar een partij waarbij je de naam kunt registreren, een zogeheten registrar. Er zijn er talloze in Nederland, dus kies er een uit die goed aansluit bij jouw wensen. Bekijk het registraroverzicht.

Kosten

De kosten voor het registreren van een domeinnaam verschillen per registrar. Zij mogen zelf bepalen wat ze hiervoor vragen, dus het is verstandig de prijzen vooraf te vergelijken. Vaak is de registratie van een domeinnaam bij een registrar onderdeel van een pakket waarin bijvoorbeeld ook websitehosting en een e-maildienst zitten. Maar het is ook mogelijk enkel de domeinnaam te registreren. Dat kan al vanaf een paar euro per jaar.

Geregistreerde houder

Houd er rekening mee dat alleen de geregistreerde houder, die op het contract vermeld staat als de rechtsgeldige eigenaar van de domeinnaam, een domeinnaam kan verhuizen en overdragen aan een ander. Daarom is het belangrijk de domeinnaam op jouw naam of die van je bedrijf te zetten en niet op de naam van jouw IT-medewerker. Zorg dat je contactgegevens altijd up-to-date zijn zodat er contact met je op kan worden genomen als er iets aan de hand is met jouw domeinnaam.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.